SEO onzin? In sommige gevallen wel!

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Dat SEO onzin is dat ga ik niet beweren. Zoekmachine optimalisatie is wel degelijk nuttig, maar alleen wanneer je het op de juiste manier toepast. Helaas kom je ook veel SEO onzin tegen. Je mag sommige dingen best met een korreltje zout nemen.

De beste SEO onzin op een rij

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Is SEO onzin? Zeker niet, dankzij SEO ben je beter vindbaar in de zoekresultaten. Wanneer je zoekmachine optimalisatie niet toepast dan word je echt niet afgestraft, maar de kans is wel groter dat jouw concurrenten hoger ranken. Ze ontvangen dan meer bezoekers waarbij jij het nakijken hebt. SEO is dus geen onzin maar er komen wel veel onzinverhaal voorbij.

Hieronder heb ik 5x de beste SEO onzin op een rij gezet.

1. schrijven voor zoekmachines

Je moet schrijven voor zoekmachines: dit is klinkklare SEO onzin. Gelukkig stappen steeds meer SEO specialisten van deze gedachte af. Maar ook dit vind ik SEO onzin: “je moet alleen voor bezoekers schrijven”. Ook onzin, hoewel velen op dit gebied mij tegen zullen spreken.

Kijk, eerst zei iedereen dat je moest schrijven voor zoekmachines. Toen vond iedereen dit SEO onzin en werd het tegenovergestelde verteld: je moet schrijven voor bezoekers. Mijn mening: je schrijft voor de bezoeker met een knipoog naar de zoekmachines. Dan pas doe je het goed!

2. Met SEO sta je bewezen bovenaan in de zoekresultaten

Alweer SEO onzin, want met zoekmachine optimalisatie sta je niet bewezen bovenaan in de zoekresultaten.  Of je een hoge positie in de zoekresultaten krijgt hang namelijk helemaal van de toegepaste SEO maar ook van de concurrentie af.

Als SEO tekstschrijver ervaar ik veel concurrentie. Toch is het mij met SEO content gelukt om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen. Dit laat zien hoe belangrijk hoge kwaliteit content is. Om dit te bereiken was er wel veel content van goede kwaliteit nodig. Wanneer ik in een vakgebied met weinig concurrentie actief zou zijn dan was ik waarschijnlijk met vijf tot tien SEO blogs wel bovenaan in de zoekresultaten verschenen.

Niemand kan jou die eerste positie in zoekmachines garanderen. Die positie is erg afhankelijk van het algoritme van Google of andere zoekmachines. Vandaag sta je bovenaan en na een algoritme update eindig je als vijfde of zesde, het kan zomaar gebeuren.

3. Linkbuilding is de perfecte manier om boven te staan

Ik snap echt niet waarom velen zich nog steeds met linkbuilding bezighouden. Linkbuilding is het actief vergaren van linkjes vanaf andere websites naar jouw website toe. Hierbij worden grote hoeveelheden links ingekocht. Google is hier duidelijk over:      

“Alle links die zijn bedoeld om de PageRank of de positie van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, kunnen worden beschouwd als onderdeel van een linkuitwisselingsprogramma en een schending van de richtlijnen voor webmasters van Google.”

Ondanks dat Google linkbuilding als een schending van de richtlijnen ziet wordt het nog steeds toegepast. Linkbuilding is in mijn ogen de grootste SEO onzin die er bestaat. Linkjes naar jouw website toe moet je verdienen, niet kopen. Linkbuilding valt nu nog onder de grey hat SEO maar de kans is groot dat dit binnenkort helemaal afgestraft wordt.

4. Zoekwoorden gebruiken is verouderde SEO

Dit vind ik een leuke want deze opmerking kwam uit de woorden van een SEO specialist. Echt waar! Hij was van mening dat het gebruik van zoekwoorden verouderd is en dat je dit niet meer toe moet passen. Ik vraag mij dan serieus af hoe hij zoekmachines duidelijk maakt waar een tekst over gaat.

Zoekwoorden sluiten aan bij een zoekterm die gebruikers in zoekmachines invoeren. Je zoekt bijvoorbeeld op “SEO onzin” en komt op deze website uit. Simpelweg omdat ik deze woorden in mijn tekst gebruik. Zou ik geen enkele keer deze woorden in de tekst gebruiken dan zou de zoekmachine ook niet begrijpen dat ik het over SEO onzin heb.

Zeggen dat het gebruik van zoekwoorden verouderd is, dat is in mijn ogen dus ook SEO onzin. Je hebt zoekwoorden nodig om hoger op bepaalde zoekopdrachten ranken. Het is echter wel belangrijk om deze zoekwoorden op een juiste manier in de tekst te verwerken. En op een nette manier, want daar schort het nog wel eens aan.

5. SEO is duur

Deze SEO onzin heb je waarschijnlijk zelf bedacht: dat het duur is. Ga je naar de prijzen van veel online marketingbureaus, SEO specialisten en SEO tekstschrijvers kijkt dan zinkt je de moed in de schoenen. Natuurlijk verrichten ze veel werk en dat mag beloond worden, maar SEO kan veel goedkoper.

Zo kun je wat mij betreft dat linkbuilding al wegschrappen, ik heb veel websites dankzij linkbuilding dramatisch weg zien zakken. Die technische optimalisatie is belangrijk, dit is werk voor het marketingbureau of de webdesigner.

Contentmarketing laat je door het online marketingbureau doen of je komt bij een SEO tekstschrijver uit. De meesten betalen maandelijks tussen de € 500 en € 2000 voor SEO. Wat mij betreft kan dit goedkoper, ergens tussen de € 100 en € 500 per maand. SEO hoeft dus helemaal niet duur te zijn.

SEO onzin? Niet voor deze SEO tekstschrijver!

Ik heb je hierboven laten zien wat naar mijn mening SEO onzin is. Je mag hier gerust een andere mening over hebben. De strategie die ik aanhoud zorgt in ieder geval wel voor een goede positie in de zoekresultaten.

Vind je dit interessant en wil je jouw website een boost geven? Neem contact op, dan bespreken we de details door. En de kosten, die in ieder geval verrassend zijn. Laten we ondernemen vooral betaalbaar houden!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven