De een zegt dat SEO gratis is. Marketeers vinden juist van niet, want je moet voor SEO betalen. Maar wat is het nu, kost het iets of helemaal niets?
SEO is gratis. Dat was het vroeger al en dat zal het altijd blijven. Om eerlijk te zijn: ik geef geen cent aan zoekmachineoptimalisatie uit. Toch sta ik knetterhoog in de organische zoekresultaten. Alle marketeers die roepen dat SEO niet gratis is, die liegen. Maar dat ze betaald willen worden voor hun diensten, dat is heel begrijpelijk.
Waarom zoekmachine optimalisatie gratis is

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Heb je ooit betaald voor een vermelding in Google, Bing of een andere zoekmachine? En dan bedoel is een vermelding in de organische zoekresultaten. Nee, hier hoef je niet voor te betalen. Dat zou de grootste onzin zijn! Alle websites die in de organische zoekresultaten staan hebben dit op een of andere manier verdiend. Niet omdat ze Google betaald hebben.
SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Dit zijn handelingen om je website voor zoekmachines te optimaliseren. SEO is gratis, net als het feit dat je vermelding in de zoekmachine gratis is.
Dit is waarom je voor SEO niets betaalt
Zie het als je gezondheid. Het is niet zo dat je gezondheid kunt kopen, dat heb je of dat heb je niet. Net als het feit dat je wel of niet met je website in Google staat. Je kunt je gezondheid bevorderen. Bijvoorbeeld door te gaan hardlopen. Over straat of door het bos rennen is gratis. Je betaalt geen tol of belasting omdat je buiten hardloopt.
Dat is met SEO (alweer) zo. Welke handeling je ook uitvoert, je doet het zelf dus het is gratis. Maar stel dat je training wil hebben in hardlopen. Dan schakel je een hardloopexpert of een trainer in. Hier moet je voor betalen, maar je leert wel hoe je op een verantwoorde en effectieve manier hardloopt.
Wanneer je de handelingen van SEO lastig vindt om uit te voeren, dan kun je ook een expert inschakelen. Bijvoorbeeld een SEO-tekstschrijver voor je content, een linkbuilder voor het opbouwen van een linkprofiel en een webdesigner voor technische optimalisatie van je site. Het inschakelen van een expert is niet gratis.
Dus: SEO is in de basis gratis, maar wanneer je een expert SEO laat uitvoeren dan zit je aan kosten vast.
Waarom marketeers zeggen dat SEO niet gratis is
“SEO is niet gratis.”, zei Kevin Damstra op LinkedIn. Met hierop een paar nietszeggende reacties. “Is wel zo”, dacht iemand als goed antwoord te geven. Of “SEO is ook geen vervanger voor SEA”. Fijn, een reactie van iemand die zag dat Kevin zich op SEA richt. En ja, SEA is toch iets heel anders en daar moet je voor betalen, of dit nu linksom of rechtsom is.
Iemand anders reageerde dat SEO een vak apart is en dat je daar betaalde specialisten voor nodig hebt. Alweer onzin van de bovenste plank, want je hebt helemaal geen specialisten nodig. Ene Maarten reageerde dat je tijd niet gratis is. Maar ook dit klopt niet, want SEO kun je uitvoeren waar en wanneer je dat wil. Ook in je vrije tijd. Ik doe het zelfs vanuit hobby, omdat ik het leuk vind.
Dus de opmerking “SEO is niet gratis” slaat kant noch wal, maar is afkomstig van iemand die geld wil verdienen. Op zich wel logisch want elke ondernemer wil geld verdienen, van gratis kun je je hypotheek niet betalen.
Maar waarom zijn marketeers niet gewoon eerlijk? Ja luister, wanneer ze hun klanten uit zouden leggen hoe ze zelf SEO uit kunnen voeren, dan valt er geen cent meer te verdienen. Dat dus.
Waarom je een SEO-specialist in moet schakelen
Het is natuurlijk vreemd om als SEO-specialist/tekstschrijver te zeggen dat je SEO zelf kunt doen. Maar het is wel de harde waarheid. En ik ben liever eerlijk dan het geld van onwetende ondernemers afpikken. Daarom laat ik je zien wat je zelf met betrekking tot SEO kunt doen, en wanneer je een specialist inschakelt.
Content schrijven kun je heel goed zelf. Houd je hierbij aan de SEO-richtlijnen die Google heeft opgesteld. En weet je dat deze richtlijnen geheel gratis verkrijgbaar zijn? Ook een zoektermenonderzoek is gratis. Net als psychologisch inzicht, een doelgroepenonderzoek, en zelfs de tijd die je erin steekt. Want dat jij ‘s avonds of in het weekend lekker ontspannen een blog zit te schrijven betekent niet dat dit je geld kost.
Wanneer schakel je een SEO-tekstschrijver in? Wanneer het niet lukt om met je blogs hoger in Google te scoren. Of wanneer eigenlijk niemand je blogs leest. Erger nog: wanneer je artikelen, tekst of blogs wel bezoekers aantrekken maar niet converteren. Dan doe je het SEO-technisch wel goed maar verder gaat het helemaal mis.
Linkbuilden is het verzamelen van backlinks. Feitelijk gaat linkbuilding over actief op zoek gaan naar linkjes die naar je website verwijzen. Ook dit is gratis. Je hoeft alleen maar relevante websites te benaderen en lief aan ze te vragen of ze mee willen werken. Ja heb je, nee kun je krijgen. Oh nee het was andersom: nee heb je altijd en om die ja moet je bedelen.
Feitelijk zou je niet aan linkbuilding moeten doen. Tenminste niet op de manier waarop veel linkbuilders dit toepassen. Het kan schadelijk voor je website zijn. Creëer goede content, dan bouw je een natuurlijk linkprofiel op. Echt waar, en ook nog eens helemaal GRATIS.
Technische optimalisatie van je website is belangrijk. Je website moet snel laden, duidelijk en helder zijn, leesbaar en de navigatiestructuur moet gebruiksvriendelijk zijn. Dat klinkt wel heel dwingend, maar eigenlijk is het dat ook.
Met een CMS zoals WordPress of een ander systeem is het heel makkelijk om je website technisch in orde te houden. Daar hoef je geen ICT’er voor te zijn. Wanneer het je allemaal een stap te ver gaat is het beter om een professional in te huren. Bijvoorbeeld een webdesigner of een SEO’er met technische kennis.
Social media ondersteunt je SEO activiteiten. En jawel hoor, het gebruik van social media is gratis. Tenzij je een personeelslid of misschien wel je virtueel assistent aan het werk zet.
Conclusie: voor SEO hoef je in de basis niet te betalen, maar het mag wel. Waarom veel bedrijven dan toch voor SEO betalen? Omdat ze niet de nodige kennis en ervaring in huis hebben, of omdat het aan tijd ontbreekt. Maar ook omdat de concurrentie ze in de nek hijgt.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.