SEO consultancy kosten: de laatste tarieven

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Benieuwd naar de SEO consultancy kosten? Vreemd genoeg is niemand hier duidelijk over. Dit komt enerzijds omdat SEO consultancy weinig wordt aangeboden. Aan de andere kant is er veel onduidelijkheid over de tarieven of de prijs. Daarom in dit artikel alle kosten overzichtelijk op een rij.

Uitleg over SEO consultancy

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je op zoek gaat naar de kosten voor SEO consultancy moet je wel weten wat het inhoudt. Er is namelijk een groot verschil tussen SEO diensten en SEO consultancy. Bij het afnemen van SEO diensten laat je verschillende handelingen uitvoeren. Deze handelingen zijn bedoeld voor het optimaliseren van de website, waardoor je beter zichtbaar bent in de organische zoekresultaten.

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie bestaat uit drie pijlers: content, technische optimalisatie en linkbuilding. Elke pijler bevat weer verschillende onderdelen.

Omdat SEO diensten zo duur zijn is er SEO consultancy: hiermee bespaar je een hoop kosten. Voorwaarde is wel dat je over enige kennis met betrekking dat het bouwen van websites en het schrijven van teksten beschikt. Is dit niet het geval, dan kun je nog steeds voor SEO consultancy kiezen. Dit doe je in combinatie met een door jou zelf gekozen en goedkope specialist. Op de eindstreep bespaar je dan nog steeds enkele honderden euro’s.

SEO consultancy kosten

Nederland telt niet zo gek veel SEO consultants. Dat zal de reden zijn waarom je ook weinig vindt over de SEO consultancy kosten.

De kosten liggen ergens tussen de € 300 en € 3000. Dat zijn natuurlijk grote verschillen. Meer dan € 1000 is voor de meeste zzp’ers of kleine bedrijven niet te betalen. Kan het goedkoper? Ja, de SEO consultancy kosten kunnen zeker aan de ondergrens zitten. Waarbij je ook nog eens uitstekend advies krijgt. We proberen de kosten hier zo laag mogelijk te houden. Dat kan ook wel want we hebben niet te maken met hoge kosten voor een duur kantoor, personeelskosten of eigen marketingkosten. Dit betekent dat de SEO consultancy kosten niet omhoog worden gejaagd.

Je ziet, het is zeker mogelijk om tegen een reëel bedrag SEO advies te krijgen. Vraag gerust naar de tarieven of de werkwijzen.

Goedkoop is zeker geen duurkoop

Een SEO consultant inhuren tegen een tarief van minder dan € 500, is dit te mooi om waar te zijn? Nee hoor, in dit geval is goedkoop zeker geen duurkoop. Dit geldt ook voor het inschakelen van een SEO tekstschrijver. Ook hierbij hoef je niet de hoofdprijs te betalen.

Het is nu eenmaal zo dat we in Nederland zelf de tarieven bepalen. Om ondernemen betaalbaar te houden gaan we voor de meest voordelige prijs. Dat pakt voor jou voordelig uit. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder of vraag direct meer informatie aan.

Prijs versus kwaliteit

Wil je SEO consultancy tegen lage kosten, kijk dan vooral wat de consultant je te bieden heeft. Je hebt niks aan een zeer uitgebreide rapportage met vakjargon waarvan je helemaal niets snapt. Beter is het dat je advies op maat ontvangt, en dan ook nog eens in begrijpelijke taal.

Als laatste kijk je ook naar de online vindbaarheid van de SEO consultant. Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar als SEO consultant vind ik het belangrijk dat je deze website vindt en hierdoor voorzien wordt van de juiste informatie. Een goede vindbaarheid geeft ook aan dat er kennis en ervaring van SEO in huis is. Niet vindbaar is in zoekmachines heeft totaal geen verstand van SEO.

SEO advies vanuit het buitenland

In sommige landen liggen de SEO consultancy kosten veel lager. Bijvoorbeeld vanuit de Filippijnen, India of Zuid-Afrika. Voor een bedrag van € 100 ben je wel een beetje klaar. Let op want dit is soms te mooi om waar te zijn. Een SEO consultant die niet bekend is met het Nederlandse Google kan je niet van het juiste advies voorzien. Dit komt omdat zo iemand geen kijk heeft op Nederlandse zoektermen.

Nog een reden waarom je geen SEO advies vanuit het buitenland afneemt. In sommige landen ligt de kwaliteit van marketing een stuk lager. Maar het kan ook dat marketing daar op een heel andere manier werkt. Nederlandse kennis van consumentenpsychologie is toch wel belangrijk. Bekijk dus vooraf of SEO advies vanuit het buitenland voor je Nederlandse website de juiste keuze is.

In deze situaties kies je niet voor consultancy

Voordelig SEO consultancy en hier zelf mee aan de slag gaan, het bespaart zeker op de SEO kosten. Maar let op want er zijn situaties waarbij je beter niet voor SEO advies kiest.

Bijvoorbeeld wanneer je totaal geen verstand hebt van de werking van je eigen website. Je hebt de website door iemand laten bouwen en teksten laat je door iemand erin plaatsen. Je zou echt niet weten hoe je dit zelf moeten doen. In dit geval is SEO consultancy niet zo verstandig, tenzij je de hieruit voortvloeiende werkzaamheden goedkoper uit kunt besteden.

Heb je moeite met het schrijven van teksten? Het is dan niet direct zo dat SEO consultancy slecht is. Je kunt het advies meenemen bij het inschakelen van een voordelige tekstschrijver. Bedenk echter dat je de tekstschrijver kunt aansturen maar niet in een bepaalde schrijfstijl kunt dwingen.

SEO consultancy is ook ongeschikt wanneer je hier nog niets mee doet. Of de werkzaamheden te lang wil uitstellen. In principe moet je binnen drie maanden na ontvangst van het advies toch wel aan de slag gaan.

Kosten als zakelijke investering

Ben je een (startende) ondernemer? Dan zijn de SEO consultancy kosten een zakelijke investering. Dit betekent dat de btw aftrekbaar is. Ook de overige gemaakte kosten mag je van de winst aftrekken. Hierdoor betaal je op de eindstreep minder inkomstenbelasting.

Heb je nog geen onderneming? Alle kosten die je in de aanloopfase maakt zijn aftrekbaar. De aanloopfase duurt tot vijf jaar voor het starten van de onderneming.

Misschien ben je particulier en besluit je voor SEO advies te gaan. Ook dan zijn de SEO consultancy kosten in bepaalde gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld wanneer je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt, zoals bij affiliate marketing. SEO consultancy draagt in dit geval bij aan een betere vindbaarheid en een hoger inkomen.

Je ziet, er is best veel mogelijk met betrekking tot de gemaakte kosten en de belastingdienst. Dit maakt SEO consultancy voor iedereen interessant.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven