SEO certificering – de waarde

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Een SEO certificering, wat is het eigenlijk waard? Steeds meer SEO specialisten maar ook tekstschrijvers pronken met een SEO certificaat. Het is namelijk heel makkelijk om aan deze certificering te komen. Toch wordt er beweerd dat dit soort certificaten niet bestaan. Wel dus!

Het Google SEO certificaat

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO oftewel zoekmachine optimalisatie draait om het positief beïnvloeden van zoekmachines, in dit geval Google. De grootste zoekmachine wereldwijd heeft zelf een aantal SEO richtlijnen opgesteld. Het is heel makkelijk om aan deze richtlijnen te komen: ze staan gewoon online.

Sommige marketingbureaus of SEO specialisten vermelden dat ze een Google SEO certificatie hebben. Dit klopt niet, een SEO certificatie van Google zelf bestaat niet. Wel is er een AdWords certificaat. Dit is een heel andere afdeling waar Google omzet uithaalt: met de organische zoekresultaten verdient Google niks.

Bovendien houdt Google het grootste gedeelte van zijn algoritme geheim. Wanneer iedereen de werking van het algoritme zou kennen dan verliest Google het vertrouwen van gebruikers. Twee redenen waarom Google geen SEO certificaat uitbrengt.

SEO certificering bestaat echt wel

Dat Google geen SEO certificaten uitgeeft wil niet zeggen dat een SEO certificering onzin is. Er zijn namelijk heel wat andere SEO certificaten. Tegenwoordig kun je overal een certificaat voor halen: certificaten voor achter de bar, beveiliging, heftruck, bouw, transport en nog veel meer.

Er zijn genoeg SEO trainingen, cursussen en opleidingen die tot een SEO certificering leiden. Met een SEO-certificaat laat iemand zien dat er kennis aanwezig is op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.

De online SEO training van Yoast

Yoast is een razend populaire SEO plug-in voor WordPress. Het geeft inzicht in verbeterpunten, zichtbaar middels groene, oranje of rode bolletjes. Ook is de Yoast plug-in erg handig wanneer je gebruik wil maken van een kruimelpad of de XML sitemap.

De online SEO training van Yoast is gratis tot een dikke € 400 per jaar. In het laatste geval heb je toegang tot alle technische SEO trainingen en ontvang je het laatste nieuws van SEO experts. Helaas krijg je hier geen SEO certificering bij.

Google SEO met certificaat

Via diverse opleidingsinstituten vind je de (Google) SEO opleiding/cursus met certificaat. Wat houdt dit precies in? Tijdens de opleiding of cursus leer je alles om beter vindbaar te zijn in Google. De opleiding behandelt niet alleen zoekmachine optimalisatie maar ook de werking van zoekmachines, het gebruik van Google Analytics, Google AdWords en andere Google diensten.

Voor een dergelijke cursus of opleiding betaal je tussen de € 100 en € 2000. Ja dit zijn flinke prijsverschillen, het loont om aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Overigens zijn er ook heel wat online marketingbureaus die een dergelijke training aanbieden. Vaak ben je hier duurder uit maar je leert niets meer of minder dan bij een goedkopere aanbieder. Wel kan het dat een duurdere aanbieder wat dieper op de stof ingaat.

De waarde van SEO certificering

Wat kun je nu met een SEO certificering en wat is hier de waarde van? In principe is een SEO certificaat helemaal niets waard. Ja het toont aan dat je kennis hebt van zoekmachine optimalisatie. Maar een goede SEO specialist of een SEO tekstschrijver heeft helemaal geen SEO certificering nodig.

Iemand die goed is in zoekmachine optimalisatie staat hoog in Google. Hoe anders kan zo iemand zijn kennis en ervaring bewijzen? Een hoge positie in de organische zoekresultaten is het beste bewijs.

SEO certificering: wel of niet doen?

Twijfel je over het behalen van een SEO certificering? Bedenk dat het certificaat een bewijsstuk is voor de kennis van een SEO-specialist of de kwaliteit dat een bedrijf levert. Zowel bedrijven als consumenten zijn hier gevoelig voor. Het is een goede manier om twijfelende klanten over de eindstreep te trekken.

Toch is een SEO certificaat niet altijd een goed idee. Want een dergelijke certificering wekt ook hoge verwachtingen op. Wanneer je als SEO specialist of tekstschrijver niet aan deze verwachtingen kunt voldoen dan volgt ongetwijfeld een boze of teleurgestelde reactie.

Heb je voldoende tijd en geld beschikbaar dan is het zeker aan te raden om eens voor een SEO certificaat bekijken. Maar wanneer je al bovenaan in Google staat, waarom zou je dan al die moeite doen? Een SEO certificering is dan weggegooid geld.

Zo kom je bovenaan in Google

Zonder SEO certificering bovenaan in Google: het is gewoon mogelijk. Ik ga je nu mijn grootste geheim verklappen: ik ben niet SEO gecertificeerd. Wel heb ik deelgenomen aan de Google training “basisprincipes online marketing”. Stelt niets voor, gewoon je kennis over online marketing bijspijkeren. Krijg je ook nog een mooi Google certificaat bij.

Voor sommigen is dit een indrukwekkende SEO certificering, voor anderen is het waardeloos. Hoe dan ook: al heb je 10 van dit soort certificaten, je gaat er niet automatisch hoger door in Google scoren. Dat werk moet je zelf doen!

Hoe je dat doet is simpel: zorg dat je website technisch in orde is en deel de allerbeste content.

SEO tekstschrijver inhuren

Voor die allerbeste content heb je een goede SEO tekstschrijver nodig. Maar wel een die betaalbaar is, ondernemen en het leven an sich is al duur genoeg. Zullen we samen de concurrent verslaan? Dit doen we met goed geschreven SEO teksten. Vraag vrijblijvend meer informatie of de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven