Senior tekstschrijver: de beste schrijver!

Bijgewerkt: 15 september 2023

Ben je op zoek naar een ervaren maar betaalbare copywriter? De senior tekstschrijver heeft veel kennis en ervaring. Dit verzekert je ervan dat je de beste teksten voor je website of webshop ontvangt. Vaak wordt gedacht dat een senior copywriter duur is. Ik bewijs dat je echt niet duur, uit hoeft te zijn. Lees er gerust meer overdag.

Wanneer ben je een senior tekstschrijver?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een senior tekstschrijver heeft veel ervaring op het gebied van teksten schrijven, vaak met een expertise. De benaming senior heeft dus niets met leeftijd of het aantal jaren werk te maken. Kijk maar eens naar de verschillen:

Junior tekstschrijver: beginnend schrijver, teksten kunnen taalfouten bevatten. Het ontbreekt aan SEO oftewel zoekmachine optimalisatie.

Medior tekstschrijver: heeft meer ervaring en schrijft goede teksten. Soms een foutje en niet altijd goed vindbaar in zoekmachines. Kan nog doorgroeien, maar de meesten blijven op dit niveau hangen.

Senior tekstschrijver: expert in teksten schrijven. Deze teksten zijn goed vindbaar in zoekmachines. Is van alle markten thuis en schrijft niet alleen webteksten maar ook persberichten, over ons pagina’s en nog veel meer.

Iemand die 20 jaar in het vak zit is nog geen senior tekstschrijver

Zoals je hierboven hebt kunnen zien heeft de benaming senior tekstschrijver alles met kennis en ervaring te maken. Iemand die 20 jaar in het vak zit is nog niet per definitie een senior copywriter. Sommigen blijven namelijk heel lang, zo niet hun hele leven, op hetzelfde niveau hangen.

Senior tekstschrijver met vijf jaar ervaring, kan dat?

Ben je in contact gekomen met een senior tekstschrijver die slechts vijf jaar ervaring heeft? Dit kan best een senior copywriter zijn! Sommige mensen leren ontzettend snel en mogen zich binnen vijf jaar senior tekstschrijver noemen. Kijk dus niet naar aantal jaren werkervaring maar meer naar de kwaliteit die een tekstschrijver levert.

Zo herken je een senior copywriter

De vraag is hoe je een goede senior copywriter herkent. Er zijn namelijk wat tekstschrijvers die zich senior noemen, maar dit eigenlijk niet zijn. Hoe weet je dan of je met een echte expert te maken hebt?

Door eens goed te kijken naar de schrijfstijl van de tekstschrijver. Iemand die ‘oubollig’ schrijft, de mensen met u aanspreekt en moeilijke woorden gebruikt voelt zich misschien wel senior, wat nog niet wil zeggen dat deze ook de juiste skills in huis heeft. Op het gebied van zoekmachine optimalisatie is meer nodig dan alleen een goed verhaal.

Kijk daarom vooral naar de online vindbaarheid van de senior tekstschrijver. Je hebt bijvoorbeeld mijn website bovenaan in Google. Dit is een beloning die ik van Google krijg, in ruil voor goed geschreven en behulpzame inhoud. Dat vindt niet alleen Google, maar ook mijn opdrachtgevers. Kijk je echter naar mijn leeftijd dan ben ik geen senior (nog even wachten). Maar qua werkervaring wel.

Toch vind ik dat het aantal gewerkte jaren niet altijd iets zegt. Het gaat om de geleverde kwaliteit. Een SEO tekstschrijver die hoog in zoekmachines weet te scoren, is gelijk een senior tekstschrijver.

Het salaris of tarief van een senior tekstschrijver

Wat betaal je voor een senior tekstschrijver of copywriter? De tekstschrijver in vast dienstverband verdient tussen de € 45.000 en € 65.000 per jaar. In 2023 ligt het gemiddelde bruto maandsalaris op € 4500.

De meeste senior tekstschrijvers zijn zelfstandige (freelancer of zzp’er). Het tarief of salaris van de freelance senior tekstschrijver wisselt heel sterk. Op de website van Intermediair zag ik een bericht van een tekstschrijver die nog geen € 1500 bruto per maand verdient (€ 32). Dat is ontzettend weinig, hier kan niemand van leven.

Op dezelfde website komt een andere freelance tekstschrijver voorbij die € 3500 per maand verdient (32 uur). Dit is al een stuk meer, hoewel ik dit ook weinig blijf vinden.

De betere senior tekstschrijver moet met al die ervaring toch minimaal € 5000 per maand binnenhalen. Maar dit betekent natuurlijk niet dat opdrachtgevers aan een zzp copywriter kwijt zijn.

Dus een senior tekstschrijver is duurder?

Wanneer je bovenstaande prijzen bekijkt denk je al snel dat een senior tekstschrijver duurder is. Nee hoor, dit hoeft helemaal niet. Tekstschrijvers bepalen zelf een uurtarief of prijs per tekst of per woord. Hoe meer werk een tekstschrijver heeft, hoe goedkoper deze de werkzaamheden kan uitvoeren. Er is immers toch werk zat. Maar goed, dan nog is het de senior tekstschrijver die zelf de prijs bepaalt.

Let op want veel betalen geeft je niet de garantie dat je dit ook terugverdient. Het probleem met zoekmachines is dat je een hoge positie nooit kunt garanderen. Laat de prijs dus niet allesbepalend zijn. Laten we ondernemen betaalbaar houden, voor nu en in de toekomst. Behoefte aan een senior tekstschrijver tegen betaalbare prijzen? Vraag direct en vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven