SEA expert nodig? Dit heb je eraan!

Een SEA expert, waarom zou je die inschakelen? SEA heeft alles te maken met adverteren in zoekmachines. Met dit adverteren gaan hoge kosten gepaard. Wanneer je dit niet goed aanpakt levert het adverteren je zelfs niet het gewenste resultaat op. Daarom heb je dus een SEA expert nodig, maar natuurlijk niet de eerste de beste.

SEA expert of SEA specialist

De een noemt het een SEA expert en de ander een SEA specialist. Geen probleem, het betekent beiden hetzelfde. Een SEA expert (of specialist) is iemand die veel kennis en ervaring heeft met adverteren in zoekmachines. Met name adverteren in Google is belangrijk: dit is de meest gebruikte zoekmachine wereldwijd.

Online adverteren in Google of Bing

Een eerste positie in de organische zoekresultaten levert je ongeveer 24% van het zoekverkeer op. Advertenties staan altijd boven de organische zoekresultaten. Wanneer je met je advertentie lekker bovenaan staat dan ontvang je ook meer websitebezoekers. Dat kan de SEA expert jou ook uitleggen.

Helaas moet je voor deze positie wel betalen. Online adverteren in Google of Bing kan hierdoor erg prijzig zijn, vooral wanneer de concurrentie groot is. Het is namelijk de concurrentie die bepaalt hoeveel je uiteindelijk voor een advertentie betaald. Er wordt namelijk meer op populaire zoektermen geboden waardoor de kosten stijgen.

Levert dit adverteren ook wat op?

Adverteren in Google middels een Google Adwords campagne kan al vanaf € 1 per dag. Je betaalt alleen wanneer er op de advertentie geklikt wordt. Voor € 1 per dag krijg je ongeveer 1 tot 5 websitebezoekers (mochten deze geïnteresseerd zijn). Je beslist zelf hoeveel je wil besteden.

Levert adverteren in zoekmachines ook wat op? Ja, wel wanneer je voor de juiste zoektermen gaat. Daarom is het belangrijk om een SEA expert in te schakelen. Deze weet namelijk welke zoektermen het beste bij jouw product, dienst of website aansluiten. Maar ook welke zoektermen het meest populair zijn. Allemaal werk van de SEA expert.

SEA expert inhuren: doen of niet?

Het is de vraag of je daadwerkelijk een SEA expert moet inhuren. Naast advertentiekosten krijg je natuurlijk ook met kosten voor de SEA expert te maken. Dit zijn dus extra kosten voor jouw bedrijf. Voor kleine ondernemers kan dit een flinke investering zijn. Laten we daarom de voordelen en nadelen van de SEA expert op een rij zetten.

Voordelen SEA expert

Wanneer je een SEA expert inhuurt dan geef je hiermee werk uit handen. Het scheelt je in ieder geval een hoop kostbare tijd. Bovendien kan de SEA expert je investering snel terugverdienen. Dit zijn dan ook de voordelen van een SEA expert:

  • gebruik maken van de expertise van de SEA specialist
  • beter vindbaar middels advertenties
  • concurrenten voorblijven
  • Meer websitebezoekers
  • mogelijk hogere omzet

Wanneer je voor de allerbeste SEA expert gaat dan kan deze op termijn je investering snel terugverdienen. Stel dat je maandelijks voor € 200 aan advertentiekosten kwijt bent. Bovendien betaal je de SEA specialist maandelijks € 300 voor zijn werkzaamheden. In totaal ben je dus € 500 kwijt. De advertenties zorgen voor meer websitebezoekers en je conversie gaat omhoog. Maandelijks draai je € 800 meer omzet. Jouw winst: € 300 meer omzet per maand.

Nadelen SEA expert

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Het inhuren van een SEA expert heeft natuurlijk ook wel nadelen:

  • hogere kosten
  • geen garantie op meer omzet

Natuurlijk krijg je met het inschakelen van een SEA specialist altijd met hogere kosten te maken. Bovendien heb je geen garantie dat deze je ook extra winst oplevert. Daarom is het goed om een proefperiode af te spreken. Adverteren in zoekmachines moet namelijk binnen een week resultaat opleveren, in ieder geval meer websitebezoekers. Is dit niet het geval dan heeft de SEA expert op de verkeerde zoektermen ingezet.

SEA versus SEO

Het is belangrijk om de twee termen SEA en SEO goed gescheiden te houden. SEA staat voor Search Engine Advertising waarbij je op zoek gaat naar de beste zoekwoorden voor adverteren in zoekmachines. SEO is veel breder, het betekent namelijk Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit zijn meerdere technieken om website hoger in de organische zoekresultaten te krijgen.

Het belangrijkste onderdeel van SEO is content, net als dat dit bij SEA het geval is. De SEA expert kan jou echter niet met aan goede positie in de organische zoekresultaten helpen. De SEO specialist en met name de SEO tekstschrijver kan dit wel.

Waarom hoger in de zoekresultaten je meer oplevert

Er zijn nog steeds teveel bedrijven die alleen maar op SEA inzetten. Ze schakelen een SEA expert in en gaan voor een betaalde vermelding in zoekmachines. Fout! Adverteren kan je zeker meer bezoekers en omzet opleveren, maar dit is slechts tijdelijk. Zodra je met adverteren stopt gaan alle resultaten verloren.

Een hoge positie in de organische zoekresultaten werkt nu en om de lange termijn. Het langetermijn effect zorgt ervoor dat je investering veel meer waard is. Stel dat je € 100 voor een blogpost betaalt. Deze blogpost staat op positie twee in Google. Dit levert je ruim 15% van het zoekverkeer op, elke dag weer. Ook wanneer je helemaal geen SEA expert inhuurt blijft die blogpost op de tweede positie staan.

Nergens krijg je garanties

Zowel bij de SEA expert als de SEO specialist krijg je geen garanties. De positie binnen advertenties wordt namelijk door de concurrentie bepaald. Terwijl de positie binnen de organische zoekresultaten van heel veel factoren afhangt, maar met name van de kwaliteit van teksten.

Ondanks dat blijft het interessant om professionele hulp in te schakelen. Wanneer jij dit niet doet dan doet jouw concurrent het wel. Deze staat dan boven jou en ontvangt ook meer zoekverkeer. Laat dit niet gebeuren en schakel in ieder geval een SEO tekstschrijver in. Dan weet je zeker dat je goed scoort in de organische zoekresultaten.

Ook nog een SEA expert nodig? Neem contact op, het team van Bianca Walraven staat graag voor jou klaar.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?