Schrijversplaza ervaringen: opdrachten plaatsen of schrijven

Bijgewerkt: 28 oktober 2022

Bureau Schrijversplaza is een netwerk van tekstschrijvers. Of zoals ze het zelf noemen: beroepsschrijvers. Tekstschrijvers in dit netwerk beschikken (meestal) over een KVK-inschrijving. Is het iets om hier een opdracht te plaatsen en teksten te bestellen? Of hoe krijgen tekstschrijvers betaald?

In dit artikel de Schrijversplaza ervaringen. Want ja, je wilt tenslotte wel weten met wie of wat je zakendoet. Al helemaal wanneer het om een schrijversmarktplaats gaat, want daar wordt dit wel mee vergeleken.

Wat is een schrijversmarktplaats?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De definitie schrijversmarktplaats kun je vrij breed nemen. Het is een platform waar opdrachtgevers en schrijvers met elkaar in contact komen. Schrijversplaza is hier de bemiddelende persoon in. De opdrachtgever heeft geen rechtstreeks contact met de tekstschrijver. Het plaatsen van een opdracht, het goedkeuren van de tekst en betaling vindt via Schrijversplaza plaats.

Je zou Schrijversplaza daarom ook als schrijversbemiddelaar kunnen bestempelen. Eén ding is duidelijk: de schrijvers hebben bij dit netwerk een gezicht, hoewel het meestal niet de echte gezichten zijn. Schrijversplaza maakt gebruik van stockfoto’s als profielfoto en nepprofielen. Hierdoor is niet geheel duidelijk wie en hoeveel schrijvers actief zijn.

Overigens werken meerdere bedrijven met nepprofielen en dit is toegestaan. Zolang maar niet beweerd wordt dat de nepprofielen voor het bedrijf werkzaam zijn.

“Als het gaat om een nepprofiel moet dit duidelijk vermeld worden”, aldus de Autoriteit Consument & Markt.

Het verschil tussen Schrijversplaza en Textbroker

Voor een leek lijken Schrijversplaza en Textbroker op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen.

Schrijversplaza hanteert een managed-service. De opdrachtgever communiceert met het platform, niet met de tekstschrijver. Dit betekent dat ook de controle door het platform plaatsvindt. Textbroker biedt veel op basis van self-service aan. Je moet als opdrachtgever zelf een opdracht samenstellen en afwachten wie bereid is om te schrijven. Ondanks dat Textbroker (geautomatiseerd) meekijkt ligt de eindcontrole bij de opdrachtgever.

Schrijversplaza heeft geen tarieven op de voorkant van de website staan, maar ze zijn zeker duurder dan Textbroker. Minimaal 10 cent per woord, staat in de Algemene Voorwaarden punt 7.3. Bij Textbroker laten opdrachtgevers een tekst schrijven vanaf 2,2 cent per woord (vroeger was dit 1,1 cent per woord). Dit betekent wél dat tekstschrijvers bij Schrijversplaza beter betaald worden.

Op Schijversplaza worden er geen verschillende niveaus aangehouden. Wat de opdrachtgever ook bestelt, bijna alles is van eenzelfde niveau. Textbroker werkt met verschillende auteurskwaliteiten. Van nagenoeg foutloos tot professionele kwaliteit, klanten hebben keuze uit drie niveaus. Hoe hoger het niveau, hoe duurder de tekst.

Schrijversplaza ervaringen: zo werkt het voor opdrachtgevers

Hoe kunnen opdrachtgevers bij Schrijversplaza een tekst laten schrijven? Ze nemen hiervoor niet rechtstreeks contact op met de tekstschrijver. Dit kan ook niet, want er wordt met nep koffielintje werkt. Dit is bedoeld om te voorkomen dat opdrachtgevers contact met de tekstschrijvers zoeken. Enerzijds om te voorkomen dat Schrijversplaza zonder werk zit, anderzijds om tekstschrijvers te beschermen.

Voor sommige bedrijven is het interessant om Schrijversplaza in te schakelen. Omdat er met meerdere tekstschrijvers wordt gewerkt kunnen opdrachten snel worden opgepakt. Het is natuurlijk niet zo dat dé topschrijvers van Nederland hier werkzaam zijn. Die zijn zo succesvol dat ze veelal hun eigen bedrijf hebben. Hierdoor kan de kwaliteit bij Schrijversplaza lager liggen, maar kan ook beter zijn dan bij andere tekstbureaus. Heel wisselend dus.

Schrijven voor Schrijversplaza

Voor sommige startende schrijvers kan het moeilijk zijn om aan werk of klanten te komen. Dan is een netwerk zoals Textbroker, Freelancer of Schrijversplaza erg prettig. Het kan het verschil maken tussen een goede start of met je bedrijf stoppen. Je hypotheek betalen of schulden opbouwen. Ervaring opdoen of bij de pakken neerzetten.

Het is niet zo dat je hier een topvergoeding krijgt, maar alle beetjes helpen. Overigens vinden sommige tekstschrijvers op Tekstnet het helemaal niks.

Ervaring vanuit mijn kant

Ik heb een korte periode voor Schrijversplaza gewerkt. In die periode verliep de communicatie via een vriendelijke dame.

Als beginnend tekstschrijver kreeg ik hier meer betaald dan ik zelf bij klanten in rekening bracht. Over de vergoeding was ik dan ook meer dan tevreden. Kijk ik achteraf op de hoeveelheid werk terug dan was het toch wel een lage vergoeding.

Ik zat echter in een leerproces: het verbeteren van mijn schrijven. Ik gebruikte Schrijversplaza als opstap naar het grote werk. Ze gaven goede feedback en ik heb zeker wat aan enkele van hun tips gehad. Maar of je hier echt SEO leert schrijven? Naar mijn mening niet, en zag ik het vooral als het toe-eigenen van basiskennis zien. Het is natuurlijk geen opleiding of cursus.

Kwaliteit bij Schrijversplaza

Je kunt heel lang discussiëren over de kwaliteit van tekstschrijvers. Wat voor de een geweldig is zal voor de ander romduit rommel zijn. Hele dure tekstschrijvers denken vaak dat ze de beste kwaliteit leveren. Maar in de praktijk blijkt dit niet altijd waar te zijn. Prijs hangt niet samen met kwaliteit: de kwaliteit is afhankelijk van kennis, ervaring en vooral creativiteit.

Iemand die zich SEO tekstschrijver noemt maar amper in Google weet te scoren? Daar mag je vraagtekens bij zetten. Net als een bakker die mislukte broden bakt. Of de winterschilder die schildert alsof hij net van de kleuterschool komt (kan ook artistiek zijn).

Kwaliteit is dus van verschillende factoren afhankelijk, waaronder kennis en ervaring, creativiteit maar ook wat je eigen ideeën omtrent kwaliteit zijn. Uiteindelijk moet je de kwaliteit zelf beoordelen.

In mijn beginperiode dacht ik dat ik geweldige content aanleveren. Kijk ik nu naar die teksten terug dan zou ik ze niet aan een klant durven tonen. En dat is goed, want dit betekent dat ik mezelf door de jaren heen verbeterde.

Conclusie Schrijversplaza ervaringen

Opdrachtgevers zijn bij Schrijversplaza relatief goedkoop uit, maar de kwaliteit is niet hetzelfde als van de top professionele tekstschrijvers. Voor linkbuilding teksten is dit netwerk een goede keuze. Hoewel ik persoonlijk liever voor Textbroker zou kiezen, maar je moet dan wél wat meer werk verrichten. Toch kan dit wel 40% in prijs schelen.

Schrijversplaza heeft voor verschillende grote merken teksten geschreven. Dit betekent dat er veel tevreden klanten zijn, en als beginnende tekstschrijver of kleine ondernemer profiteer je hiervan mee. Alleen al om die reden is een aanmelding bij Schrijversplaza niet verkeerd.

Voor tekstschrijvers in opleiding is Schrijversplaza een mooi platform om het vak te leren. Ga er echter niet vanuit dat je bergen aan werk toegeschoven krijgt, dit kan fors tegenvallen. Wil je nog veel over het vak (SEO) schrijven leren? Stagiaires zijn bij Bianca Walraven van harte welkom: ze krijgen een zeer goede begeleiding en leren écht SEO schrijven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven