Satelliet websites ter promotie van de hoofdwebsite

Bijgewerkt: 17 oktober 2022

Binnen de online marketing zijn er tientallen technieken beschikbaar. Opvallend is dat Nederland een beetje achterligt: sommige technieken zijn in ‘ons land’ helemaal niet bekend. Terwijl ze echt wel werken.

Sinds enkele jaren maak ik gebruik van satelliet websites. Dit soort sites dient ter promotie van de hoofdwebsite en dit heeft een positief effect. Het gekke is dat hier in Nederland niet over gesproken wordt, daarom wil ik uitleggen wat een satelliet site is en welke voordelen dit biedt.

Uitleg over satellietlocaties (satelliet sites)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Satellietsites staat ook wel bekend als satellietlocaties. Eerst even iets over de werking van normale satellieten en waarom ze bestaan. Dit helpt om satelliet websites beter te begrijpen.

Satellieten draaien in een baan boven het aardoppervlak. Satellieten verzamelen gegevens en zenden deze naar de aarde. Hiermee zijn satellieten onmisbaar voor verschillende metingen.

Satellietsites draaien boven een hoofdwebsite. Ze ondersteunen de hoofdwebsite van een bedrijf.  Dit soort sites versterken de online aanwezigheid. Dit gebeurt met behulp van kwalitatieve content en backlinks. Het onderwerp op de satellietsite is relevant aan het hoofdproject.

Belangrijke kenmerken van satelliet websites

Sommige webmasters denken slim te zijn en registreren niet alleen een hoofddomein maar ook nog enkele nevendomeinen. Van hieruit linken ze naar het hoofddomein. Dat zou inderdaad de essentie van een satelliet website kunnen zijn, maar zo werkt dit niet.

Een goede satelliet site is voorzien van hoogwaardige content. Vervolgens verwijst die content naar het hoofddomein. Meestal worden er meerdere satelliet sites ingezet die allemaal rondom het hoofddomein draaien.

Een belangrijk kenmerk is dat satelliet sites elders worden gehost, waardoor ze een ander IP-adres hebben. Zo is voor Google niet duidelijk dat de satelliet sites gelinkt zijn aan het hoofddomein.

Verkeerd gebruik van satellietdomeinen

Verkeerd gebruik van een satellietwebsite kan het hoofddomein schaden. Hieronder enkele voorbeelden van verkeerd gebruikt.

Alleen maar backlinks verzamelen

Sommige linkbuilders gebruiken satellietsites om zoveel mogelijk backlinks naar het hoofddomein te plaatsen. Veel satellietwebsites worden dan ook ingezet voor het uitwisselen van links. Gelukkig is Google in staat om dit soort netwerken te ontdekken en uit te sluiten van de zoekresultaten.

Hetzelfde IP-adres als het hoofddomein

Webmasters en ondernemers staan er niet bij stil dat Google niet alleen naar inhoud en backlinks kijkt, maar ook naar IP-adressen. Wanneer satellietsites hetzelfde IP-adres hebben als het hoofddomein, dan heeft het uitwisselen van links geen zin. Google weet ook wel dat de websites van een en dezelfde eigenaar zijn.

Dubbele inhoud plaatsen

Het kost veel tijd en energie om content te maken. Dan lijkt het logisch om artikelen van de ene naar de andere website te kopiëren. Het probleem hiermee is dat het om dubbele inhoud gaat, iets dat Google je zeer kwalijk neemt.

Zo maak je effectief gebruik van satelliet websites

Eén ding is duidelijk: satelliet websites vallen onder je eigen beheer. Wanneer je blogs, artikelen of backlinks op andermans websites plaatst dan spreek je van gastbloggen of linkbuilding.

Het doel van satellietsites is om mensen te vangen en ze door te leiden naar de hoofdwebsite. Door meerdere satellietsites in te zetten vang je mensen vanuit verschillende hoeken.

Maar hoe pak je dit effectief aan zonder je schuldig te maken aan duplicate content? Wanneer je een blogpost op de hoofdwebsite publiceert, zou je hier een samenvatting van kunnen maken. Plaats dit op de satelliet site met een linkje naar het hoofddomein. Wanneer nieuwsgierigen op de satelliet site uitkomen moeten ze doorklikken naar het hoofddomein om alles te kunnen lezen.

Een andere manier is bloggen op de satellietsite en hierbij doorverwijzen naar de hoofdsite. Dit vraagt wat meer werk maar is wel zeer effectief. Google houdt namelijk van inhoudelijke en waardevolle blogs of artikelen.

Wees voorzichtig met externe satelliet websites

Vind je het lastig om meerdere websites bij te houden? Dan zijn er ook externe satelliet websites waarop je content en backlinks kwijt kunt. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn, want Google ziet deze sites vaak als manipulatie. Het komt regelmatig voor dat websites slechter scoren wanneer ze blogs met de backlinks op een externe satelliet website plaatsen.

Ten eerste heeft dit met relevantie te maken: veel externe satellietsites zijn matig relevant aan jouw website. Daar komt nog bij dat er teveel backlinks vanaf de satellietsite naar verschillende websites leiden.

Er zijn veel gratis externe satellietsites waaronder social media, YouTube, blogger.com of WordPress.com. Het lijkt geweldig om een gratis satellietsite in te zetten, maar ook nu weer loop je tegen verschillende problemen aan. Bijvoorbeeld de wegingsfactor van social media, dat is de laatste jaren toch minder geworden. Of het spamachtig uiterlijk van sommige websites.

Mijn advies blijft dan ook: houd satellietsites in eigen beheer en zorg dat het onderwerp op dit soort sites naadloos aansluit op het onderwerp van het hoofddomein.

Extra schrijfhulp inschakelen

Het onderhouden van satellietsites vraagt wat meer tijd, maar heeft wel een groot effect op het hoofddomein. Ontbreekt het aan tijd om extra blogs of samenvattingen voor satellietwebsites te schrijven? Schakel dan extra schrijfhulp in. Ik stuur je vrijblijvend de tarievenkaart toe, vraag je hem nog even aan?


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven