Redigeren van teksten – de perfecte tekst

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Met het redigeren van teksten zet je de puntjes op de i. Een perfecte tekst voor je website of webshop. Zelf redigeren of laten doen, aan jou de keuze. Ik geef je een aantal tips met betrekking tot het redigeren van teksten maar ook wat de kosten zijn voor het inschakelen van een redacteur.

Redigeren betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Redigeren betekent het controleren en aanpassen van gegevens. Bij het redigeren van teksten gaat het om zinnen toevoegen of juist verwijderen.

Waarom is het redigeren van teksten zo belangrijk? Omdat je hiermee de tekst tot in de puntjes afwerkt. Hierdoor is deze perfect voor het plaatsen op een verkooppagina, als blog of misschien wel op social media.

Redigeren van teksten: 5 tips

Aan de slag met het redigeren van teksten. Lees onderstaande vijf tips. Liever een tekst laten redigeren, maar dan wel door een professional? Lees dan verder onderaan het artikel.

Tip 1: laat je tekst met rust

Je bent al enkele uren met dezelfde tekst bezig.  Je wil hem tegelijkertijd redigeren maar dit werkt niet. Probleem is namelijk dat schrijven en redigeren niet samengaan. Je ziet fouten heel makkelijk over het hoofd. De beste tip: laat de tekst, wanneer deze gereed is, een dag liggen. Pas de volgende dag kijk je met een frisse blik naar de tekst. Nu kan het redigeren beginnen.

Tip 2: gebruik de spellingscontrole

Gebruik je Word of een ander programma waarbinnen je de tekst schrijft? Redigeren van teksten gaat heel makkelijk door gebruik te maken van de spellingcontrole. Zo haal je de grootste spellingsfouten eruit. Waak er wel voor om hierna handmatig nog eens op taal- en spellingsfouten te controleren.

 Tip 3: opbouw van de tekst controleren

Kijk goed naar de opbouw van de tekst. Deze heeft een titel en een inleiding, een middenstuk en een eindstuk. Helemaal aan het einde staat ook nog eens een call-to-action. Dit laatste is natuurlijk alleen van toepassing wanneer je de websitebezoeker wil aanzetten tot actie.

Tip 4: spreek duidelijke taal

Bij het redigeren van teksten is het belangrijk dat de boodschap luid en duidelijk overkomt. Dit betekent dat je ook in duidelijke taal spreekt. Soms is er wat meer uitleg nodig of moet je toch terugvallen op een simpele bewoording.

Vermijd vakjargon, niet iedereen snapt dit. Tenzij je natuurlijk voor een specifieke doelgroep uit jouw vakgebied schrijft. Houd er echter rekening mee dat het publiek dat op je website terechtkomt vaak heel breed is.

Tip 5: controleer of feiten kloppen

Alles wat je in je tekst vertelt moet ook waar zijn. Gebruik je bronnen, vermeld deze dan onderaan je artikel. Vertel je iets vanuit je eigen kennis of ervaring dan is het belangrijk dat de feiten ook kloppen. Sommige dingen kunnen met de tijd veranderen. Actualiseer je artikelen daarom regelmatig.

Het schrappen van overbodigheden

Met bovenstaand stappenplan ben je al ver met het redigeren van teksten. Kijk hierna nog eens kritisch naar de tekst. De kans is groot dat er toch het een en ander weg kan. Schrap overbodige woorden en zinnen.

In sommige gevallen kan zelfs een hele alinea weg. Natuurlijk is het voor je online vindbaarheid beter om teksten van 700-1000 woorden te schrijven. Maar je moet het wel bij de kern houden. Wanneer je via allerlei zijweggetjes naar de kernboodschap gaat dan raakt de lezer al snel zijn aandacht kwijt.

Tekst laten redigeren

Is het redigeren van teksten niets voor jou? Dat kan, het is ook vaak lastig om te bepalen wanneer een tekst nu echt goed is. Een tekst laten redigeren is dan een verstandige keuze. Er zijn genoeg tekstschrijvers die dit doen, het is echter belangrijk dat je voor kwaliteit gaat.

Een tekst laten redigeren vraagt dus om een goede voorbereiding. Bedenk vooraf wat je met de tekst wil bereiken. Zijn dit meer websitebezoekers, een hogere verkoop, het inschrijven op een nieuwsbrief of iets anders? Het tekstdoel is belangrijk bij het laten redigeren van een tekst.

Tekst redigeren: tarieven

Een tekst laten redigeren is altijd voordeliger dan het laten schrijven van een tekst. Maar let op, niet alle redacteurs hanteren dezelfde tarieven. Hieronder wat voorbeelden van algemene aantal tarieven voor het laten redigeren van een tekst:

  • Blog of SEO tekst tot 1000 woorden: € 10 – € 25
  • Handleiding tot 500 woorden: € 10 – € 20
  • Boek tot 20.000 woorden: € 100 – € 150

Het tarief zegt niet direct iets over de kwaliteit. De tarieven voor het laten redigeren zijn een beetje afhankelijk van vraag en aanbod. Maar ook van het uurtarief van de redacteur of tekstschrijver zelf.

Redacteur inhuren

Een redacteur houdt zich bezig met het redigeren van teksten. Het maakt hierbij niet uit of het om een webtekst, een blogpost, social media post of om een heel boek gaat. Overigens heeft elke tekstschrijver of redacteur zijn of haar eigen expertise. Dit betekent dat redacteurs niet al het soort werk aannemen. Belangrijk om vooraf naar te informeren.

Een redacteur inhuren? Laat je teksten, bedoeld voor het internet, redigeren. We zijn ook beschikbaar voor het redigeren van hele boekwerken.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op. Ook het opvragen van de tarievenkaart is geheel vrijblijvend.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven