QR code printen: de handleiding

Bijgewerkt: 10 juli 2023

Een QR-code is een soort streepjescode waarachter informatie hangt. Middels deze code is het mogelijk om gegevens te tonen, bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs. Maar je kunt middels een QR-code ook een bestelling plaatsen, een website bekijken of andere informatie opvragen.

Soms is een QR code printen handig. Bijvoorbeeld om een papieren versie van een toegangsbewijs mee te nemen, of een vaccinatiebewijs aan te tonen. Maar het kan ook dat je een code op een visitekaartje, een T-shirt of iets anders af wil laten drukken. In dit geval heb je goed marketingmateriaal in handen. In dit artikel leer je hoe op de juiste manier een QR-code print.

Als eerste: een QR-code of visitekaartjes of ander marketingmateriaal afdrukken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Dit gedeelte is voor ondernemers die aan QR-code marketing willen doen. Dit betekent dat je een QR code laat afdrukken op visitekaartjes, in een folder, op een poster of op ander materiaal. Bedoeld om mensen naar je website of een speciale verkooppagina te leiden.

In dit geval moet je eerst een QR-code aan een webpagina linken (of misschien wel een social media account). Hier zijn verschillende tools voor. Tegenwoordig kun je dit zelfs rechtstreeks vanuit je browser doen.

Via Google Chrome (pc of laptop)

Open de webpagina waarvan je een QR code wil maken. Gaat het om je eigen webpagina, zorg dan dat hij openstaat zoals klanten hem moeten zien. Dus niet vanuit het beheergedeelte. Klik binnen je Google Chrome browser met de rechtermuisknop en selecteer het gedeelte ‘QR-code van deze pagina maken’. Je hebt nu de optie om de QR code te downloaden.

QR Code Generator

Het alternatief is gebruikmaken van de QR Code Generator, waarbij je gratis QR-codes van websites, webpagina’s of teksten maakt. Er zijn vergelijkbare websites die hetzelfde doen.

Wanneer je de code hebt gedownload, kun je hem af laten drukken op visitekaartjes of ander marketingmateriaal. Zo eenvoudig is het.

QR-code of streepjescode afdrukken

Je kunt een QR code printen (of een streepjescode) als je het bestand eerst opslaat. Het makkelijkst is de URL in een OBC-formaat op te slaan en vervolgens op een USB-stick te zetten. Je hoeft de USB-stick dan alleen maar op een printer aan te sluiten en je kunt de QR-code afdrukken.

Hoewel dit een makkelijke manier is, kan het ook wat problemen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld dat je de URL niet op kunt slaan of omdat je geen USB-stick hebt.

Hieronder vind je een aantal methoden om een QR-code te printen. Kijk welke methode het beste bij jouw situatie past.

Het document met de QR de afdrukken

Gaat het om een toegangsbewijs met een Q-code? Denk hierbij aan een kaartje voor een festival, dierentuin of pretpark, of misschien een kaartje voor de bioscoop of iets anders. In dit geval krijg je het toegangsticket inclusief de QR via de mail doorgestuurd.

Open de mail en vervolgens het ticket. Meestal vind je het ticket met de code in de bijlage van de e-mail. Vervolgens geef je de printer opdracht om dit af te drukken. Dit werkt het beste wanneer je een printer hebt die draadloos in je thuisnetwerk verbonden is. Je kunt dan elk apparaat dat in datzelfde netwerk zit, opdracht geven om iets uit te printen. In dit geval een PC, laptop, tablet of smart.

Het alternatief is een bekabelde verbinding waarbij je vanaf je computer of laptop het ticket met de code afdrukt.

Als afbeelding printen

Lukt het niet om de QR te printen? Slaan hem dan als afbeelding op. Het kun je bijvoorbeeld makkelijk met je smartphone doen, waarbij je een schermafbeelding van de QR code maakt. Of doe het vanaf je pc of laptop, waarbij je de toets PRT SC indrukt. Vervolgens sla je de afbeelding op je apparaat op.

Nu is het een kwestie van de printer opdracht gegeven om deze afbeelding af te drukken.

Wanneer je een screenshot van de QR-code maakt, is het belangrijk dat deze duidelijk in beeld komt. Controleer de kwaliteit van de afbeelding, voordat je hem uitprint. Wees er zeker van dat er geen elementen buiten beeld vallen, anders werkt de code niet meer.

QR-code printen Tikkie

Sta je tijdens Koningsdag op de vrijmarkt, verkoop je spulletjes via een rommelmarkt of carboot sale? Dan is het wel zo handig wanneer mensen via hun smartphone kunnen betalen. Maak heel eenvoudig een Tikkie QR-code aan. Kopers scannen de QR code met hun smartphone, en binnen enkele seconden staat het juiste bedrag op je rekening.

  • Maak een Tikkie aan
  • Ga voor een vast of een open bedrag
  • Geef de Tikkie een beschrijving (bijvoorbeeld ‘rommelmarkt’)
  • Tik op het QR-code icoontje
  • Tik of ‘Print of deel’
  • Print de QR-code

Wanneer iemand iets wil kopen, laat je hem of haar om de geprinte QR code scannen. Liever de QR-code op je smartphone? Doe dan het volgende:

  • Maak een Tikkie aan
  • Tik op het QR-code icoontje
  • Laat de koper de QR-code scannen

In beide gevallen staat het geld direct op je rekening. Dit kun je eventueel nog controleren voordat je het product meegeeft.

Is QR code printen veilig

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer je een QR-code print en ergens mee naartoe neemt, kun je het papiertje kwijtraken. Gaat het om een toegangsbewijs en een ander vindt dit, dan kan die andere persoon met jouw ticket toegang krijgen.

Een ander nadeel is dat het papier kan beschadigen of nat kan worden. Hierdoor is de code niet meer goed zichtbaar, of werkt deze niet. Daarom is het aan te raden om ook een QR code op je smartphone te hebben staan.

Wanneer je QR-codes print, heb je altijd een back-up wanneer je smartphone niet werkt. Want zonder internetverbinding is het vaak moeilijk om de QR te openen. Daarom is QR-codes uitprinten aan te raden wanneer je naar het buitenland gaat. De internetverbinding kan in andere landen zeer slecht zijn.

Je ziet dat het uitprinten van de code zowel voordelen als nadelen heeft. Ga voor de beste zekerheid en zorg dat de code zowel op je smartphone als op papier staat. Berg alles goed op, zodat je het niet kwijtraakt. Ga zorgvuldig met je spullen om.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven