Pro Rank Tracker: dit kun je ermee

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Pro Rank Tracker is een handige tool voor het bijhouden van de ranking van websites (in zoekmachines). Controleer de positie van zoektermen en analyseer je eigen of concurrerende websites. Volgens Pro Rank Tracker maken meer dan 60.000 bureaus en ondernemingen gebruik van deze tool. Ik nam een kijkje in de werking en betrouwbaarheid van Pro Rank Tracker.

Dit is Pro Rank Tracker

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Is Pro Rank Tracker de zoveelste tool om zoektermen te vinden of je ranking te checken? Min of meer. Wanneer ik naar de mogelijkheden van Pro Rank Tracker kijk dan vind ik het veel overeenkomsten vertonen met Semrush. Met uitzondering dat Pro Rank Tracker wat meer rapportmogelijkheden heeft.

Dit kun je met Pro Rank Tracker:

  • SERP’s bijhouden
  • Verschuivingen in topposities inzien
  • Concurrenten bijhouden
  • Zoekwoorden suggesties
  • Dagelijkse ranking updates
  • Ranking tracker op wereldwijd, landelijk of lokaal niveau

Pro Rank Tracker is vooral een goede oplossing voor bedrijven en webmasters die exact bij willen houden hoe hun websites het in zoekmachines doen. Deze tool wordt dan ook veel ingezet door SEO marketing bureaus.

Het sorteren van data

Een voordeel van Pro Rank Tracker is dat je alle data kunt filteren en sorteren. Maak hier een spreadsheet/document van en bekijk veranderingen op het gebied van ranking, aantal bezoekers maar ook de belangrijkste zoektermen.

Wat ook handig is: je ziet een ranking historie. Je bekijkt dus hoe de ranking in het verleden was en hoe de website er momenteel voor staat. Jammer dat de toekomst niet voorspeld wordt!

Pro Rank Tracker koppelen met Google Analytics

Als website eigenaar maak je nagenoeg altijd gebruik van Google Analytics. Binnen Pro Rank Tracker heb je de mogelijkheid om met Google Analytics te koppelen. Dit levert een betere rapportage met betrekking tot zoekverkeer en conversie op.

Pro Rank Tracker en locatie

Zet je vooral in op local SEO oftewel lokale vindbaarheid? Ook dit houd je heel eenvoudig met Pro Rank Tracker bij.  Check op basis van land, provincie of plaats. Je kunt zelfs op bepaalde straatnamen checken!

Nog even een tip en deze functie trof ik later pas aan: klik rechtsboven (desktop) op het vlaggetje en selecteer Nederlands/Dutch. Kies er ook voor om rapportages in het Nederlands op te stellen. Iets in eigen taal lezen werkt toch een stuk prettiger.

Zoekwoorden suggesties

Als laatste zijn er nog de zoekwoorden suggesties. Als webmaster ben je namelijk altijd op zoek naar goede suggesties, bedoeld voor het uitbreiden van de website (en natuurlijk nog beter ranken). Net als bij veel andere tools biedt ook Pro Rank Tracker de mogelijkheid om zoekwoorden suggesties te vinden.

De voordelen van Pro Rank Tracker

Velen zweren bij Pro Rank Tracker en dat begrijp ik ook wel: het is ontzettend uitgebreid en je hebt heel veel mogelijkheden. Bovendien maak je eenvoudig reportages over locatie, zoekwoorden, rannking, bezoekers en nog veel meer. Het programma werkt in veel gevallen automatisch, soms moet je bepaalde rankings handmatig checken.

Dankzij Pro Rank Tracker zijn veel andere tools overbodig waaronder Google Trends, Ubersuggest en je zou ook SEMrush of Ahrefs hiervoor kunnen vervangen. Bovendien is deze ranking tracker ook als app voor de smartphone verkrijgbaar (iOS en Android).

Nadelen van deze ranking tracker

Tot zover de voordelen van Pro Rank Tracker. Persoonlijk, en dit is dus echt mijn persoonlijke mening, heb ik wat moeite met Pro Rank Tracker. Het heeft mij echt een tijdje gekost voordat ik in de gaten had waar alles stond en hoe je de onderdelen gebruikt. Terwijl ik daar bij andere tools totaal geen moeite mee had. Je moet dus wel even weten hoe alles werkt en dit kan enige tijd kosten.

Het tweede nadeel is dat je ervoor moet betalen. Je mag Pro Rank Tracker een tijdje gratis uitproberen maar je zit dan echt wel aan beperkingen vast. Zo kun je bijvoorbeeld maar maximaal 20 zoektermen checken. Zelfs de kleinere websites komen al boven die 20 zoektermen uit.

Betalen voor Pro Rank Tracker biedt aan grote marketingbureaus zeker meerwaarde, voor een startende SEO specialist of een doodnormale SEO tekstschrijver zijn er voldoende gratis tools die ook aan de standaard eisen voldoen.

Hoe nauwkeurig is Pro Rank Tracker?

Sommige tools zijn vrij nauwkeurig terwijl anderen er ver vanaf wijken. Laat ik eerst eens vertellen wat ik van twee andere veelgebruikte tools vindt. Handig om dit met Pro Rank Tracker te vergelijken.

Zo vind ik Ubersuggest vrij onnauwkeurig. Volgens deze tool zou ik in 2020 een dikke 10.000 organisch bezoekers hebben gehad, terwijl dit er in werkelijkheid 35.000 waren. Voordeel van Ubersuggest is dat ze wel weer nauwkeuriger zijn met de meest populaire webpagina’s (al klopt dit ook niet voor 100%).

SEMrush wordt ook ontzettend veel gebruikt. Deze ranking tool is wel weer nauwkeurig met betrekking tot het aantal websitebezoekers. Maar ze zijn slordiger met de zoektermen waarop je goed scoort.

Hoe zit het met Pro Rank Tracker? Op het gebied van rankings scoren ze in mijn ogen heel goed. Ook met betrekking tot bezoekersaantallen en populaire zoektermen klopt het wel redelijk.

Conclusie: is Pro Rank Tracker een aanrader?

Moet je Pro Rank Tracker als zoekwoordentool of ranking tracker inzetten? Dit hangt een beetje van je doelstellingen af. Voor mensen die alleen geïnteresseerd zijn in de zoektermensuggesties zijn er veel andere tools beschikbaar en in mijn ogen ook gebruiksvriendelijker.

Wil je dagelijks de ranking van één of meerdere websites bijhouden, de historie bekijken en zien hoe concurrenten het doen? Dan is Pro Rank Tracker absoluut een aanrader. Neem je wel de tijd om alles over Pro Rank Tracker te leren, met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid kan er nog wel wat aan verbeterd worden.

Hoog in zoekmachines scoren

Hoe doen anderen dat eigenlijk, hoog in zoekmachines scoren? Want het lijkt erop dat concurrenten het altijd beter doen en jij een beetje achterblijft. Het delen van kwalitatieve content is heel belangrijk. Als SEO tekstschrijver houd ik mij voornamelijk bezig met het creëren van SEO teksten voor websites en webshops.

Wil je net als je concurrenten goed scoren in zoekmachines? Neem vrijblijvend contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven