Prijs per woord (tekstschrijver)

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

Een tekstschrijver per woord of per uur afrekenen? Een veelgehoorde vraag. De prijs per woord varieert enorm maar je weet vooraf wel waar je aan toe bent. Dat is niet het geval wanneer je voor een copywriter met een uurtarief gaat. Zullen we eens kijken wat een reële prijs per woord voor tekstschrijvers is?

Van student tot professioneel

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Duizenden tekstschrijvers, zoveel zijn er actief in Nederland. Natuurlijk staan ze niet allemaal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Zo heb je honderden studenten die met schrijven een centje bijverdienen. Maar ook huisvrouwen, uitkeringsgerechtigden en AOW’ers. Dan heb je nog de professionele tekstschrijvers, bloggers, journalisten en nog veel meer.

Nu weet je wie er allemaal op de markt actief zijn. Ga je op zoek naar een tekstschrijver dan kom je vaak een prijs per woord tegen. Dit betekent dat je voor elk getypt woord betaalt, of dit woord nu uit 2 of 10 letters bestaat.

Waarom een prijs per woord (tekstschrijver)

Wanneer je een prijs per woord betaalt dan is duidelijk wat het je gaat kosten. Vraag je bijvoorbeeld om een tekst van 500 woorden dan ga je er ook vanuit dat je voor 500 woorden betaalt. Dit is het grootste voordeel van een prijs per woord. De tekstschrijver kan over dit aantal woorden heen zitten en de extra woorden in rekening brengen. Wil je dit niet, communiceer dan duidelijk dat je exact 500 woorden (of minder) wil.

Het nadeel van een woordprijs is dat vooral goedkope tekstschrijvers zoveel mogelijk woorden willen verkopen. Je hebt dan ook kans dat je altijd 5% tot 10% meer woorden krijgt dan waar je om vroeg. Dit zijn toch weer een paar euro extra voor de tekstschrijver.

Wat is een reële prijs per woord?

Je wil de beste kwaliteit maar hier niet te veel voor betalen. Het liefst zit je voor een dubbeltje op de eerste rang. Of toch niet? Hoe dan ook, van een heel goedkope tekstschrijver kun je niet de beste kwaliteit verwachten. Terwijl een hele dure tekstschrijver echt niet beter is dan zijn goedkopere collega. Wat is dan een reële prijs per woord? Tekstschrijver Bianca (thats me) legt het je uit.

De goedkoopste tekstschrijvers

Het tarief start bij 1 cent per woord. Voor een artikel van 500 woorden betaal je slechts € 5. Het is de student tekstschrijver of de uitkeringsgerechtigde die dit soort tarieven hanteert. Een professionele tekstschrijver kan van dit tarief nooit rondkomen. Er zijn een aantal studenten die voor dit bedrag best een aardige tekst opstellen maar over het algemeen is het drie keer niks. Mijn ervaring want ik heb wel eens wat van dit soort goedkope tekstschrijvers ingehuurd om voor een van mijn eigen websites te schrijven. .

Dan heb je de tekstschrijvers die 3 tot 7 cent in rekening brengen. Op zich zitten hier echt goede schrijvers tussen. Niet altijd van de allerhoogste kwaliteit maar het is zeker te doen. Mijn ervaring is dat het vaak wel aan SEO (zoekmachine optimalisatie) ontbreekt.

Prijs per woord? Tekstschrijver vanaf 8 cent

Wanneer je voor kwaliteit gaat kom je vaker bij de tekstschrijver met een prijs per woord vanaf 8 cent uit. Dit loopt op tot ongeveer € 0,20 per woord. Kijk je naar de tekstschrijvers die bovenaan in Google staan dan kom je zo ongeveer op deze tarieven uit.

Meer dan 20 cent per woord? Tja…

Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Zo zijn er tekstschrijvers die 20 cent tot 40 cent per woord vragen. Stel dat je er een vindt die € 0,25 per woord in rekening brengt. Voor een tekst van 500 woorden ben je dus een dikke € 125 kwijt. Of dit ook een dijk van een tekst is? Dat is altijd afwachten, de goedkopere schrijver kan jou aardig verrassen. Laat je vandaag nog verrassen en vraag de tarievenkaart aan.

Ga je voor online zichtbaarheid? Zoek een SEO tekstschrijver

Natuurlijk vind je het belangrijk dat teksten converteren. Zelf ben ik hier een voorstander van: een tekst moet jou wat opleveren. Maar je wil ook online zichtbaar zijn. Het liefst met een hoge positie in zoekmachines. Hier heb je een SEO tekstschrijver voor nodig.

Nu wordt vaak gedacht dat een SEO tekstschrijver zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst propt. Dit is helemaal niet waar! Een SEO tekstschrijver houdt zich bezig met de online zichtbaarheid maar zorgt er ook voor dat teksten echt iets opleveren. Die websitebezoeker moet niet alleen gevangen worden maar ook nog eens overgaan tot actie.

Ga je dus voor wervende of pakkende teksten, desnoods amuserend of informerend? Wil je dit combineren met een goede online zichtbaarheid? Vraag direct de tarievenkaart aan of informeer naar de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven