Portfolio tekst voorbeeld – zo schrijf je dat

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

Een portfolio tekst, hoe moeilijk kan dat zijn? Je plaatst gewoon wat logo’s van opdrachtgevers of voorbeelden van je werk en je portfolio is klaar. Maar ja, hoe zit het met de tekst? In deze blog geef ik je een portfolio tekst voorbeeld. Hopelijk heb je hier wat aan.

Een portfolio maken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is een portfolio? Dit noem je ook wel een portefeuille of pocketbook. Het is een overzicht van iemands werk. Een portfolio is vooral bekend van fotografen of fotomodellen, maar ook van architecten. Daarnaast maken studenten een portfolio van hun opleiding/vakken of opgedane ervaring.

Steeds meer bedrijfswebsites tonen een portfolio. Hierbij is te zien voor welke opdrachtgevers een bedrijf werkzaam is/was of waaruit de werkzaamheden bestaan. Een portfolio maken is belangrijk, het laat namelijk zien hoe professioneel of creatief je bent.

Hieruit bestaat een portfolio

Ga je een portfolio maken dan hangt het van de grootte van de portfolio af hoe je hier inhoud aan geeft. Bij een grote portfolio maak je een inhoudsopgave. Hierna volgt een portfolio tekst met contactinformatie, opleidingen, kwalificaties en werkervaring. Deze portfolio tekst lijkt nog het meest op een curriculum vitae.

Daarnaast is het belangrijk om je doelstellingen te omschrijven. Gevolgd door je vaardigheden met voorbeelden. Dit is hoe een standaard portfolio eruit ziet. Tegenwoordig kom je heel wat andere en creatievere portfolio’s tegen.

Portfolio tekst (voorbeeld)

Hoe begin je een portfolio? Maak er een persoonlijke etalage van. Een portfolio tekst moet aansprekend zijn. Vermijd hierbij slaapverwekkende opsommingen. Te lange teksten doen het nooit goed: potentiële opdrachtgevers of klanten willen in één oogopslag zien wat je te bieden hebt.

Wil je een portfolio tekst voorbeeld? Werk dan vooral visueel dus met logo’s, plaatjes of video’s. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Mocht je toch een portfolio tekst gebruiken houd het dan zo kort (en krachtig) mogelijk. Bijvoorbeeld: “in de periode 2016 – 2018 was ik werkzaam voor AZM Maastricht.” Plaats hieronder een voorbeeld van je werk zoals een foto of omschrijf in het kort wat je werkzaamheden waren. Bijvoorbeeld: assistent oogheelkunde. In plaats van werk kan het natuurlijk ook om een opleiding gaan.

Online een portfolio maken

Verschillende websites bieden de mogelijkheid om online een portfolio te maken. Je geeft antwoord op een paar vragen en het systeem maakt hier een portfolio site van. Hierdoor hoef je niet na te denken over de portfolio tekst. Erg praktisch, maar er zit wel een addertje onder het gras. Want de portfolio tekst en de lay-out is erg standaard.

Omdat veel mensen hier gebruik van maken is de kans groot dat jouw portfolio tekst er exact hetzelfde als die van je collega of concurrent uitziet. Het is niet aan te raden om gebruik te maken van standaard portfolio teksten of lay-outs.

Een portfolio tekst laten schrijven

Voor mijn eigen website heb ik gekozen voor een korte portfolio tekst. Omdat de logo’s van opdrachtgevers veel meer aanspreken. Iemand ziet het logo van Becam, Frisia, iphone.nl of Fitness Expo Amsterdam en denkt: wow, die tekstschrijver moet ik ook inhuren! Voor webdesigners, fotografen, filmmakers of tekstschrijvers werken visuele beelden veel beter dan een portfolio tekst.

Nu kan het natuurlijk dat een portfolio tekst voor jou beter werkt. Denk maar eens aan het beschrijven van je opleidingen of werkervaring. Om maar een voorbeeld te noemen. Lukt het niet om zelf een portfoliotekst te schrijven? Dan laat je dit doen. Uiteraard door een ervaren tekstschrijver.

Kosten portfolio tekst

Je komt er zelf niet uit en hebt besloten om een portfolio te laten schrijven. Dit lukt alleen wanneer je de gegevens goed aanlevert. Een tekstschrijver heeft immers geen glazen bol en moet wel wat dingen over jou weten. De afbeeldingen of video’s verzorg je zelf, je hebt immers zelf voorbeelden van jouw werk.

Wat kost het om een portfolio tekst te laten schrijven? De tarieven van tekstschrijvers variëren erg, van € 10 tot € 250. Het hoeft echter niet zo duur te zijn. Reken hier op een prijs tussen de € 70 en € 120, afhankelijk van wat je nodig hebt. Vraag direct de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven