Plagiaat checker en hoeveel plagiaat is toegestaan?

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Met een plagiaat checker ontdek je in hoeverre je tekst uniek is. Handig voor tekstschrijvers, SEO-specialisten, de website eigenaar of bij het schrijven van een scriptie/verslag. Hoeveel plagiaat is toegestaan? Eigenlijk zou dit minder dan 1% moeten zijn maar dit is onrealistisch!

De werking van een plagiaat checker

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een plagiaat checker is een ingewikkeld programma dat gebruik maakt van een grote database. Veel online plagiaat checkers speuren het hele internet af. Hierbij zoeken ze naar overeenkomsten tussen de ingevoerde tekst en bestaande teksten op het internet of in de database.

Vervolgens laat de plagiaat checker zien in hoeverre de tekst overeenkomt met een bestaande tekst. Dit wordt in percentages weergegeven. Daarnaast zijn overeenkomende stukken tekst gemarkeerd. Vaak krijg je ook een link naar de originele tekst of website te zien.

Hoeveel plagiaat is toegestaan?

Feitelijk is er helemaal geen plagiaat toegestaan. Teksten moeten uniek geschreven zijn. Wanneer een plagiaat checker een overeenkomst van 1% of meer laat zien dan is er al sprake van plagiaat.

In de praktijk kun je gedeeltelijke plagiaat nooit voorkomen. Stel ik schrijf de zin “ik ben zo moe”. Wanneer ik op internet naar exact dezelfde zin op zoek ga dan kom ik deze zin meer dan 40.000 keer tegen. Met mij zouden dus nog eens 39.998 mensen plagiaat plegen.

Je begrijpt dat dit natuurlijk onzin is. Daarom zal een plagiaat checker hier over het algemeen rekening mee houden en dit soort zinnetjes niet meenemen tijdens de plagiaatcheck. Buiten dat is minder dan 5% plagiaat (overeenkomst) altijd goed. Boven de 10% is het beter om toch nog eens kritisch naar de tekst te kijken.

De beste plagiaat checker

Je komt heel wat plagiaat checkers tegen. Bij de een betaal je tussen de € 5 en € 20 per tekst, de ander is gratis. Over het algemeen werkt een gratis plagiaat checker net zo goed als een betaalde versie. Wel heb je bij de gratis versie beperkte mogelijkheden. Zo controleert de plagiaat checker alleen op overeenkomende tekst maar geeft geen advies over de grammatica weer.

Daarnaast zit je vaak vast aan beperkingen. Bij sommige plagiaat checkers mag je er maar eenmaal per dag gebruik van maken, tenzij je betaalt. Dan heb je onbeperkte mogelijkheden.

De beste plagiaat checker is toch wel een van de volgende:

Scribbr: plagiaat checker voor studenten.  Heeft een grote database met eerder geschreven scripties. Hierbij wordt je scriptie niet opgeslagen. Tot 7500 woorden betaal je € 14,95.

Prepostseo: gratis te gebruiken, je moet wel je addblocker uitzetten. Je moet het rapport eerst downloaden voordat je ziet welke stukken tekst overeenkomen met bestaande teksten. Helaas zie je niet van welke website de overeenkomende tekst afkomstig is.

Copywritely: ook gratis te gebruiken maar je moet wel eerst inloggen/een account aanmaken. Per account mag je 10 keer een gratis plagiaat check uitvoeren.

Plagiarisma: gratis en zonder account zoeken naar overeenkomende teksten in zoekmachine Bing. Als geregistreerd gebruiker kun je ook in zoekmachine Google zoeken.

Copyscape: gratis plagiaat checker met een beperkt aantal mogelijkheden. Binnen de gratis versie geeft hij soms geen resultaten weer, wanneer je nog een keer probeert krijg je ineens wel resultaten te zien. Met de betaalde versie kun je veel meer.

Wat te doen bij plagiaat?

Wanneer een plagiaat checker aangeeft dat er sprake is van overeenkomsten/ plagiaat, wat moet je dan doen? Het gaat er eerst om of je een oude of nieuwe tekst controleert. Heb je een zelfgeschreven tekst al een tijd op het internet staan, dan zie je met de plagiaat checker of iemand anders je tekst heeft overgenomen.

Wanneer het om een geheel nieuwe tekst gaat en er zijn overeenkomsten met andere teksten dan kan het dat je de tekst geheel of gedeeltelijk van iemand anders hebt overgenomen. Het is dan belangrijk om je tekst aan te passen.

Het voorkomen van plagiaat

Je kunt niet altijd plagiaat voorkomen. Zoals ik eerder heb laten zien bestaat er geen auteursrecht op bepaalde zinnen. “Ik ben moe” of “ik leg je uit wat plagiaat is”. Ik weet voor 100% zeker dat deze twee zinnen wel vaker op het internet voorkomen.

Plagiaat is wanneer je tekst wel erg veel overeenkomsten met een andere tekst vertoont. Maar het kan ook dat iemand anders jouw bestaande tekst overneemt. Helaas kun je dit niet altijd voorkomen. Wanneer je website bovenaan in Google staat dan weten mensen je te vinden. De kans is dan ook vrij groot dat anderen stukken tekst of misschien wel je hele tekst overnemen.

Dit kun je doen tegen plagiaat

Pleeg je zelf plagiaat dan pas je dit natuurlijk zo snel mogelijk aan. Het is niet alleen vervelend voor degene die de originele tekst geschreven heeft, ook is het slecht voor je ranking in de zoekresultaten.

Wat te doen tegen plagiaat wanneer anderen je teksten overnemen? Begin niet direct te steigeren wanneer iemand een aantal zinnetjes overneemt. Hier kun je over het algemeen weinig tegen doen. Zoals eerder gezegd bestaat er geen auteursrecht op een enkel woordje of een enkele zin.

Wanneer je zeker bent van plagiaat kun je de plagiaatpleger een e-mail sturen. Verzoek om het verwijderen van de gekopieerde content. Maak extra indruk door met juridische stappen te dreigen.

Hoe zit het met die juridische stappen? Dat dreigement is mooi, in de praktijk brengen wordt een stuk lastiger. Wanneer het om enkele zinnetjes plagiaat gaat dan houdt het al snel op. De juridische kosten zijn hoger dan dat het je iets oplevert. Maar wanneer je hele lappen tekst van jezelf bij iemand anders voorbij ziet komen, dan sta je juridisch veel sterker in je schoenen.

Vragen over een plagiaat checker

Heb je nog vragen over de werking van een plagiaat checker? Of hoe het nu precies met plagiaat zit, ook met betrekking tot je zichtbaarheid in de zoekresultaten? Stel je vraag.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven