Pingwin, pinguin of penguin?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Pingwin. Ja, zo spreek je het uit. Die waggelende gans met zijn oberkostuum aan. Hoewel je het als pingwin uitspreekt schrijf je het natuurlijk heel anders. Dan komt de volgende vraag: is het pinguin of penguin? Laten we taal en deze zeevogels met elkaar combineren!

Pingwin is de uitspraak

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vaak kom je de benaming ‘pingwin’ tegen, wat qua uitspraak klopt. Het gaat hier om een vetgans die op het zuidelijk halfrond veel voorkomt. Een ‘pingwin’ herken je direct aan zijn opvallende kleuren en zijn statische houding. Je zou bijna denken dat je tegenover een ober of echte heer staat.

Maar goed, ‘pingwin’ is dus de uitspraak van deze zeevogel. Laten we eens gaan kijken wat de juiste spelling is.

Pinguïn of penguin: zo schrijf je dat

De officiële spelling van het gesproken pingwin is: “pinguïn”. Vergeet die dubbele puntjes op de i niet! Wanneer je pinguin schrijft dan is dit fout. Je zou dan ook geen ‘pingwin’ maar ‘pinguin’ zeggen, zoals het er letterlijk staat.

Is het pinguïn of penguin, want beide schrijfwijzen kom je regelmatig tegen. Het zal je verbazen maar penguin is ook een goede schrijfwijze. Penguin is namelijk het Engelse woord voor wat wij als pinguïn kennen. Je mag in principe penguin schrijven maar eigenlijk gebruik je dan een Engels woord. Wanneer er voor een Engels wordt ook een Nederlandse variant is dan heeft dit zeker de voorkeur.

Je schrijft immers ook iets over ‘tafel’ en niet over ‘table’. Ik bedoel maar.

Mag ik echt geen pingwin schrijven?

Wanneer je niet weet hoe je iets spelt ben je al snel geneigd om de uitspraak op te schrijven. Pinguïn wordt dan pingwin. Officieel is dit niet goed maar de meeste mensen weten wel wat je bedoelt. Natuurlijk is het niet aan te raden om dit soort taalfouten in officiële brieven/e-mails of op je eigen website te maken.

Maar wanneer jij op je privé Facebookpagina over de ‘pingwin’ schrijft dan zullen slechts weinig hierover vallen. Iedereen weet dat je de pinguïn bedoelt. Onderaan het artikel tips voor ondernemers/ website-eigenaren!

Pinguïn weetjes

Nu je hier toch bent uitgekomen om te ontdekken of het pingwin, pinguïn of penguin is, misschien ook leuk om hier iets over te vertellen. Over de pinguïn dus. Dit zijn wat leuke pinguïn weetjes.

Een pinguïn is een zeevogel. Hij heeft vleugels maar kan niet vliegen. De vleugels zijn namelijk bedoeld tijdens het zwemmen.

Pinguïns zijn viseters. Ze jagen in het water op verschillende soorten vissen maar ook kleine inktvissen.

Tijdens het zwemmen bereiken pinguïns een snelheid van 6,5 tot 25 km/h. de zwemsnelheid is een beetje afhankelijk van de soort. De snelste pinguïn is de keizerspinguïn die tot 25 km/h kan zwemmen!

Op het land bewegen deze zeevogels zich veel langzamer voort. Gemiddeld met een snelheid van 1 tot 2 kilometer per uur. Alleen bij gevaar kunnen ze sneller rennen, hoewel ze dit niet lang volhouden.

Waar wonen pinguïns?

Pinguïns komen op het zuidelijk halfrond voor. Dit is het zuidelijk gedeelte van de evenaar. De continenten Australië en Antarctica liggen helemaal op het zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika en Afrika liggen hier voor een gedeelte op.

Veel pinguïns kom je op Antarctica tegen. Maar ze leven ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Ik wil meer over taal weten!

Je weet nu dat je pinguïn schrijft en het als pingwin uitspreekt. Wist je dat ik regelmatig taaltips op mijn Instagramaccount geef? Tips over de schrijfwijze van woorden, wat iets betekent of welk lidwoord je gebruikt. Op een begrijpelijke manier, voor iedereen toegankelijk.

Volg mij op Instagram en ontdek alles over de Nederlandse taal.

Taalgebruik op je website of op social media

Voor bedrijven is het heel belangrijk om zich goed te profileren. Hierbij let je op je taalgebruik. Een tekst met taalfouten op je website of in een social mediabericht kan echt niet! Goed, een enkele fout daar doet niemand moeilijk over. Maar veel taalfouten en kromme zinnen staan gewoon niet netjes. Hierdoor kom je veel minder professioneel over.

Er is nóg een reden om te kiezen voor foutloos geschreven teksten. Dit geldt vooral voor websites, want een hoge positie in Google is wel zo prettig. Zoekmachines kijken naar de kwaliteit van content. Veel taalfouten levert je een lagere ranking op. Dit betekent dat je lager in de zoekresultaten staat en minder websitebezoeker ontvangt.

Je wilt toch juist meer websitebezoekers? Daarom ga je voor goed geschreven teksten. Maar ook voor bijbehorende social media posts (indien van toepassing).

Content voor website/webshop en social media

Als SEO tekstschrijver/ blogger voor bedrijven en websites sta ik voor jou klaar. Content schrijven die beter vindbaar is in zoekmachines. Maar ook teksten die lekker leesbaar zijn en de bezoeker overtuigen.

Wist je dat het delen van blogs op social media erg succesvol is? Heb je een nieuwe tekst op blog voor je website, zorg dan dat je volgers op social media dit ook zien. Breng het artikel middels een interessante post onder de aandacht. Dankzij de samenwerking met een social media writer stemmen we alles perfect op elkaar af.

Benieuwd naar de werkwijze, tarieven of wil je gewoon meer informatie? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven