Persberichten nl: persbericht verspreiden

Bijgewerkt: 11 augustus 2021

Persberichten.nl of Nieuwsbank.nl: voorheen hét platform voor het aanleveren van je persbericht. In 2018 kwam Nieuwsbank in handen van persberichten.nl. Vanaf laatstgenoemde website word je doorgestuurd naar ANP perssupport. Huh, hoe zit dat nu en waar moet je met je persbericht heen?

Aanleveren van persberichten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je een persbericht via persberichten nl wil verspreiden, is er iets dat je moet weten. Er is namelijk een verschil tussen een persbericht of een eenvoudig nieuwsbericht. In het eerste geval verspreid je een journalistiek bericht, bedoeld voor de landelijke of lokale media. Een (eenvoudig) nieuwsbericht verspreid je via social media of plaats je op de eigen website. Ook het verspreiden via een nieuwsbrief is mogelijk.

Het verspreiden van een officieel persbericht is vrij prijzig. Gemiddeld betaal je tussen de €100 en €450 om je persbericht bij Nederlandse journalisten te krijgen. Of je persbericht dan ook in de media wordt geplaatst? Nee hoor, het verspreiden van je persbericht garandeert helemaal niets. Pas als jouw bericht interessant genoeg is dan pikken journalisten dit op.

Persberichten nl, bestaat dat nog wel?

Voor het verspreiden van een persbericht zijn verschillende mogelijkheden. ANP perssupport is hier de bekendste in. Voor €450 verspreid je een persbericht naar de landelijke media. Voor ongeveer €200 krijg je de lokale media te pakken.

Een andere bekende aanbieder was Nieuwsbank. Ja je hoort het goed, want Nieuwsbank bestaat niet meer. Nou ja, de website wel. Het is nu een platform voor journalisten en redacteuren. Het is echter niet meer mogelijk om hier je persberichten te verspreiden. Jammer, want Nieuwsbank was een stuk goedkoper dan ANP perssupport. Begin 2018 is Nieuwsbank overgenomen door persberichten nl.

Dus ik moet naar persberichten nl gaan? Nee, helaas ook niet. In 2019 is persberichten nl onderdeel van ANP perssupport. Bezoek je de website van persberichten nl (persberichten.nl) dan word je automatisch doorgestuurd naar ANP perssupport. Hier mag je €200 tot €450 betalen voor het verspreiden van je persbericht. Zonder garantie dat het ook daadwerkelijk in de media komt te staan. Het is maar dat je het weet.

Gebruik maken van perslijsten

Houd de kosten zo laag mogelijk en maak gebruik van perslijsten. Wat is dit eigenlijk? Dit is een lijst van beschikbare journalisten en redacteuren. Dit zijn wat aanbieders van perslijsten:

  • Smart pr
  • De persmanager
  • De perslijst

Bij laatstgenoemde betaal je €1900 per jaar (exclusief btw) voor toegang tot de Nederlandse media en een onbeperkt aantal contactlijsten. Je kunt ook onbeperkt berichten versturen. Die €1900 geldt voor één gebruiker en alleen voor de Nederlandse mediadatabase.

Alternatieven voor persberichten nl

Je wil geen gebruik maken van persberichten nl omdat je dan toch doorverwezen wordt naar ANP perssupport. Zijn er goedkopere alternatieven? Goed dat jij je dit afvraagt, want €450 voor het verspreiden van een persbericht is wel erg veel geld. Vooral wanneer je budget toch niet zo hoog ligt. Dit zijn de alternatieve websites:

  • Persberichten.com: €49 per bericht
  • Persbericht.nu: gratis tot €39,95
  • Gratispersberichtplaatsen.nl: €0
  • Jouwpersbericht.nl: €20 tot €50
  • Persberichtenpubliceren.nl: €0

Het zal vast dat er in de toekomst een aantal websites bijkomen of verdwijnen. Breng mij hiervan gerust op de hoogte.

Wanneer geen persbericht verspreiden?

Het is niet altijd verstandig om een persbericht te verspreiden. Vaak denk je dat iets nieuwswaarde heeft maar blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Ben je bijvoorbeeld een (web)winkel en verkoop je sinds kort een nieuw product? Zeg eens eerlijk, hoe vaak kom je een soortgelijk bericht in de Telegraaf of op RTL Nieuws tegen? Juist ja, helemaal nooit. Dit soort berichten zijn dan ook niet interessant.

Je kunt er natuurlijk wel een hoop geld insteken en duimen dat jouw persbericht in de krant of in de media verschijnt, maar die kans is vrij klein. Bespaar je de tijd en vooral het geld. Twijfel je of jouw nieuwsbericht kans van slagen heeft? In het verleden heb ik al heel wat persbericht geschreven. Ik kan dus precies zeggen of iets nieuwswaarde heeft (of juist niet). Mijn advies hierin is gratis met als belangrijkste doel: jou onnodige kosten besparen.

Vaak heb ik andere ideeën om de ontwikkelingen binnen je bedrijf of je website onder de aandacht te brengen. Denk maar eens aan het online vindbaar maken in zoekmachines of je op social media laten zien. Als SEO tekstschrijver kan ik je hiermee helpen. Hoe? Neem contact op en we bespreken alles door.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven