Je kunt een uitstekende schrijver zijn, maar zonder structuur begrijpt niemand de inhoud van je blogs. Om je veel tijd te besparen leg ik uit hoe een goede opbouw van een blog uitziet. Een titel, inleiding, inhoud en afsluiting. Was het maar zo eenvoudig. Er is veel meer nodig om structuur in je blogs aan te brengen.
Bedenk dat de meeste mensen minder dan een minuut aan een blogpost besteden. Wil je jouw online reputatie verbeteren? Weet dan hoe een goede blog ged in elkaar zit. Onderstaande gids helpt je bij het structureren van blogs of artikelen.
Een onderwerpcluster maken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
De meeste tekstschrijvers of bloggers creëren losstaande blogs. Eigenlijk zou je voor elk onderwerp een cluster moeten maken. Dit betekent dat je rondom een onderwerp een paar gerelateerde artikelen schrijft. Door dit te doen toon je expertise. Ook bouw je vertrouwen bij het publiek op, en natuurlijk bij zoekmachines.
Zoekmachines letten heel erg op de aanwezigheid van expertise, autoriteit en vertrouwen. Dit wordt ook wel EAT genoemd. Tegenwoordig hebben we het over EEAT want er is een vierde bijgekomen: Expertise. Oftewel hoeveel ervaring je met het onderwerp hebt.
Dankzij onderwerpclusters laat je zien dat je meer dan voldoende ervaring hebt. En natuurlijk de andere onderdelen, waardoor je bij zoekmachines wat meer onder de aandacht komt. Op een positieve manier dan.
De titel trekt de aandacht
Het is heel belangrijk om goed over de titel na te denken. Hiermee moet je de aandacht van het publiek trekken. Een motiverende titel is pakkend en maakt nieuwsgierig. Hierdoor zullen mensen je blog lezen. Een perfecte opbouw van je blog begint daarom altijd met een titel waar je u tegen zegt.
Maar hoe verzin je een goede titel? In het artikel ‘motiverende titel’ laat ik zien waar je allemaal op moet letten. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: maak gebruik van getallen, gebruik humor en speel in op emoties.
De introductie
Dan krijg je de introductie of de inleiding van het artikel. Met de introductie grijp je de lezer vast en trek je hem naar binnen. Je laat zien wat ze lezer kan verwachten. Soms is de introductie een samenvatting van het gehele artikel. Ik persoonlijk zou dit niet doen, want hiermee riskeer je dat het publiek niet verder wil lezen.
De titel maakt nieuwsgierig, de introductie bevredigt de eerste behoefte. Maar er moet honger blijven naar meer. Zorg dus dat je niet alles in de inleiding weg heeft. Maar hij moet wel stimulerend genoeg zijn om door te lezen.
De introductie is tussen de 50 en 100 woorden lang. Soms kun je ook een korte introductie houden en. Vermijd spoilers oftewel geef niet te veel details. Maak in de introductie eventueel gebruik van storytelling.
Heb je wat te verkopen? Denk er dan eens over na om een zachte call-to-action aan het einde van de introductie te plaatsen.
Het hoofdgedeelte
Sommigen zeggen dat het hoofdgedeelte het belangrijkste van de blogpost is. Enerzijds klopt dit ook, want zonder hoofdgedeelte heb je niet veel te vertellen. Maar het zijn de titel en de alinea die aansporen om door te lezen.
Het hoofdgedeelte is het kerngedeelte van je blogpost. Het moet boeiend, informatief en goed gestructureerd zijn. Het is belangrijk om de aandacht van de lezer vast te houden.
Zorg voor een goede leesbaarheid van de tekst. Maak korte alinea’s en gebruik voldoende witruimte. Ga voor duidelijke en beknopte taal. Vermijd vakjargon, zelfs wanneer je blogs bedoeld zijn voor een zakelijk publiek vinden ze het prettig wanneer je in normale mensentaal praat.
Gebruik altijd tussentitels om je blog goed op te bouwen. Dit maakt het voor de lezer makkelijker om te volgen en te begrijpen wat je over wil brengen.
Visuele elementen
Gebruik bij voorkeur een of meerdere afbeeldingen, grafieken of video’s. Hiermee versterk je de inhoud. Bovendien houd je de aandacht van de lezer vast. Afbeeldingen of infographics helpen ook om complexe informatie begrijpelijk over te brengen.
De conclusie
Veel tekstschrijvers maken aan het einde van hun blog een call to action. Maar eigenlijk is dit te vroeg. Je moet eerst nog een conclusie maken. Met een conclusie vat je nog eens samen wat je net allemaal verteld hebt. Mocht de lezer een ander niet begrepen hebben, dan is dit de middelste conclusie nu wel duidelijk. Maak vooral conclusies wanneer het om complexe onderwerpen gaat.
Vat de belangrijkste punten van je blogpost samen. Geef eventueel een laatste gedachte of inzicht over het onderwerp.
Call-to-action
Nu wordt het tijd om je blogpost af te sluiten met een call-to-action. Dat doe je vooral wanneer je wil dat de lezer actie onderneemt. Bijvoorbeeld een reactie achterlaten, inschrijven voor de nieuwsbrief of producten of diensten bekijken.
Een gevoel van circulariteit
Je moet lezers zo lang mogelijk op je blog zien vast te houden. Al helemaal wanneer ze vanuit zoekmachines op je website zijn terechtgekomen. Een lange bezoektijd is goed voor je SEO scoren.
Breng een gevoel van circulariteit teweeg. Dit doe je door te verwijzen naar andere stukjes tekst in dezelfde blog. Maar je kunt ook de eindgedachte als echo van de inleiding maken. Als je in de introductie een onderwerp introduceert of een vraag stelt, laat je dit in de conclusie weer terugkomen. Zo maak je de cirkel rond.
Het is zelfs mogelijk om te linken naar een andere plaats in je blogpost. Vaak zie je dit na de introductie, waarbij er een lijstje staat van de verschillende onderwerpen die in de blog besproken wordt. De bezoeker kan op een linkje klikken en komt zo direct bij het juiste onderwerp uit.
Content, gebaseerd op “mensen vragen ook”
Wanneer je in Google of Bing een zoekopdracht uitvoert, zie je bijna altijd een sectie onder de noemer Mensen vragen ook. In deze sectie staan vragen die betrekking hebben op de eerdere zoekopdracht.
Voer een zoekopdracht uit met de zoektermen die je in je blogpost gebruikt. Kijk in de sectie waar relevante vragen zijn. Gebruik deze vragen om antwoord te geven in de hoofdtekst van je blog.
Een meeslepend verhaal vertellen
Schrijf je over een onderwerp dat misschien niet zo boeiend is? Maak er dan een meeslepend verhaal van. Hiermee houd je aandacht van mensen langer vast. Bedenk dat blogs oorspronkelijk bedoeld voor het vertellen van verhalen. Laten we naar de oorsprong teruggaan en dit opnieuw doen.
Bouw spanning op gedurende de blog. Maak bijvoorbeeld gebruik van levendige beschrijvingen en concrete details. Zo komt het verhaal tot leven. Creëer emotionele betrokkenheid en voeg een persoonlijk tintje toe. Allemaal dingen die van jouw blog een meeslepend verhaal maken.
Lijstjes en tabellen
Nog iets dat je in het hoofdgedeelte van je blog moet gebruiken: één of meerdere lijstjes of tabellen. Mensen vinden het prettig om alles in één oogopslag te zien. Wanneer je de belangrijkste informatie in een lijstje of tabel plaatst, kost het je bezoekers geen moeite om de informatie te begrijpen.
De meest populaire blogposts
Een goede opbouw van je blog is belangrijk. Maar je moet ook weten waar je over schrijft. Is een onderwerp dat goed aansluit op de ideeën, wensen of behoeften van je doelgroep. Het heeft geen zin om onderwerpen te kiezen waar je zelf blij van wordt, maar waar je doelgroep niet naar omkijkt.
Het type blog kan de populariteit bepalen. De volgende soorten blogs scoren bijna altijd goed:
- How-to artikelen: dit zijn blogs die uitleggen hoe je iets doet of maakt.
- Vergelijkingblogs: hierbij vergelijk je twee of meer gelijkwaardige producten of diensten met elkaar.
- Beoordelingsblog: je beoordeelt een bedrijf, merk, dienst of product.
- Toplijstjes: laat bijvoorbeeld de top 10 snelste dieren zien, of de top 5 beste koelkasten.
- Verzamelblogs: dit is een blog waarbij meerdere experts samenkomen en hun mening over een onderwerp delen.
Wanneer je dit soort blogs schrijft, weet je zeker dat je het publiek blij maakt.
Lukt het niet om een goede opbouw van je blog te vinden? Laat mij je helpen. Ik kan bijvoorbeeld je huidige blog beoordelen, maar ik kan ook een geheel nieuwe blogpost voor je schrijven. Ik heb inmiddels duizenden mensen geholpen, ik hoop dat jij hierbij hoort.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.