PBN network SEO – beetje gevaarlijk

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een PBN network, werkt dit op het gebied van SEO? In eerste instantie lijkt het van wel, vooral wanneer je jouw website hoger ziet ranken. Op de lange duur is een PBN network best wel een gevaarlijke manier om je SEO te verbeteren. In het slechtste geval levert je dit een afstraffing op.

Uitleg PBN network

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Iemand heeft je verteld over een PBN network. PBN staat voor private blog network. Juist ja, de benaming PBN network is dus eigenlijk een beetje dubbel want dan zou er private blog network network staan. Een beetje hetzelfde als apk-keuring (auto periodieke keuring keuring).

Maar goed, een private blog network wordt veel ingezet voor het verbeteren van je SEO. Eigenlijk werkt het een beetje hetzelfde als een linkfarm. Dit laatste is een website (of een netwerk van websites) met een verzameling van backlinks. Een PBN werkt op dezelfde manier maar dan in de vorm van blogs. Al deze blogs bevatten backlinks naar (betalende) websites.

Een private blog network bestaat vaak uit tientallen tot soms wel duizenden websites, allemaal beheerd door één bedrijf of persoon.

Zo werkt PBN

De werking van een PBN (network) is eigenlijk heel simpel. Je plaatst een artikel op de betreffende website. In de blogpost staat een linkje naar jouw website (backlink). Google houdt van backlinks en zal hierdoor jouw website hoger in de organische zoekresultaten plaatsen.

In theorie dan, want in de praktijk werkt dit heel anders. Een PBN network & SEO is namelijk niet altijd een goed idee.

Oude domeinnamen

Veel websites die onder een PBN vallen betreffen oude domeinnamen. Zodra er gebruikte domeinnamen vrijkomen wordt er bekeken wat de waarde van dit domein voor Google is. Wanneer het om een goede waarde gaat (hoge domeinautoriteit of Trust Flow) dan wordt deze aangekocht en voorzien van een PBN website.

Hierdoor hebben websites uit een Private Blog Network soms een vreemde domeinnaam. Maar goed, deze domeinnamen hebben wel als voordeel dat ze een hoge DA, PA of TF hebben.  En dat is weer goed voor het doorgeven van een hoge linkwaarde.

PBN network & SEO: goed of slecht?

Je hebt gezien hoe een Private Blog Network werkt en wat hier de bedoeling van is. Is dit nu goed of slecht voor je SEO? De een beweert namelijk dat je dit absoluut moet doen terwijl de ander er ver van wegblijft.

Laten we eens zowel de voordelen als nadelen bekijken, dan kun je ook beter een keuze maken of je dit aan je SEO wilt toevoegen.

Voordelen Private Blog Network

Via een Private Blog Network verkrijg je veel backlinks tegen een vaak voordelige prijs. Een backlink is voor Google een teken dat website A (degene die de backlink plaatst) voldoende vertrouwen heeft in website B (hier verwijst de backlink naartoe). Wanneer website A een goede positie in Google heeft opgebouwd dan moet alles wat vanaf website A gelinkt wordt wel goed zijn.

Dat is een beetje de basis van hoe zoekmachines te werk gaan. Dankzij een PBN verkrijg je dus goede backlinks die je naar een hogere positie in de organische zoekresultaten helpen.

Nadelen PBN Network

Dan nu over naar de nadelen van een PBN network want die zijn een stuk groter. Natuurlijk, in eerste instantie zie je de positie van je website in Google stijgen. Dat is ook waarom een PBN op korte termijn goed werkt.

What goes up must come down

Bovenstaande uitdrukking werkt niet alleen met aandelen en cryptomunten maar zeker ook met je ranking in de organische zoekresultaten. Tenminste, wanneer je voor SEO gebruik maakt van een PBN network. Vroeg of laat komt Google erachter dat het hier om een Private Blog Network gaat. Wanneer dat moment er is dan zijn de rapen ook écht gaar.

Google heeft een hekel aan PBN’s, dat is een feit. Mensen die hier gebruik van maken worden dan ook keihard afgestraft. Die afstraffing is duidelijk: je zakt weg in de organische zoekresultaten. In het ergste geval verdwijn je zelfs helemaal uit de zoekmachine. Dit gaat je heel veel websitebezoekers kosten!

PBN behoort tot de black hat SEO technieken

Je hebt vast wel eens gehoord van black hat en white hat. De zwarte hoed en de witte hoed. Alles wat onder white hat SEO valt is toegestaan: dit zijn technieken waar zoekmachines van houden. Black hat zijn de verboden technieken. Dit zijn onder andere keyword stuffing, verborgen tekst, doorlink pagina’s, artikel spinning maar ook PBN’s.

Overigens heb je ook nog de grey hat SEO. Dit zijn alle technieken die in een grijs gebied vallen. Linkbuilding viel eerst onder white hat maar wordt tegenwoordig als grey hat SEO gezien. Omdat er zoveel misbruik wordt gemaakt van linkbuilding is de kans heel groot dat dit naar de black hat SEO gaat.

Kortom: het gebruikmaken van een PBN (network) voor je SEO is gewoon een slecht idee.

Hoe kom ik dan hoog in Google?

Sommige marketeers zullen je vertellen dat linkbuilding het belangrijkste onderdeel van SEO vormt. Wat een onzin! Ik heb hier afgelopen tijd heel veel onderzoek naar verricht. Neem nu even de zoekterm “SEO tekstschrijver”. Er zijn websites met 5000 backlinks die op deze zoekterm gevonden willen worden. Maar ze staan wel ergens op positie 30 of 40.

Mijn website heeft slechts 340 backlinks* en staat met de zoekterm SEO tekstschrijver op positie 7*. Hiermee kun je concluderen dat het niet om backlinks draait maar of de inhoud van je website (content). Dat is namelijk dé manier om hoger in Google te komen.

*peildatum augustus 2020

Aan de slag met SEO teksten

Maak het jezelf niet te moeilijk en vergeet een PBN network. Richt je aandacht op goed geschreven teksten volgens de richtlijnen van Google. Dat zijn SEO teksten. Als SEO tekstschrijver weet ik hier alles vanaf.

Wil je goed gevonden worden in zoekmachines? Samen gaan we aan de slag met SEO teksten. Deze overtuigen niet alleen websitebezoekers maar óók zoekmachines. Meer weten? Neem de eerste stap: vraag informatie aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven