Passief inkomen genereren

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een passief inkomen genereren? Moeilijk maar niet onmogelijk. Steeds meer mensen kiezen voor een passief inkomen, simpelweg omdat het op de lange termijn meer oplevert. Het probleem is dat velen niet weten hoe ze moeten starten. In dit artikel vind je een handleiding passief inkomen genereren.

Uitleg over een passief inkomen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hebt een passief en een actief inkomen. De meeste mensen leven van een actief inkomen. Actief betekent dat je arbeidsuren voor geld ruilt. Je verkoopt producten, verleent een dienst of werkt in loondienst. Dit is allemaal een actief inkomen.

Een passief inkomen ontstaat wanneer je niet tot nauwelijks hoeft te werken voor je geld. Feitelijk zou je een uitkering een passief inkomen kunnen noemen. Maar ook inkomsten uit vastgoed, websites, beleggingen of verhuur valt onder het passief inkomen.

Passief inkomen genereren: de voordelen

Waarom zou je een passief inkomen genereren? Dit soort inkomen heeft een aantal voordelen:

  • Continu inkomsten
  • Geen verplichting om te werken
  • Groot effect op de lange termijn

Het grootste voordeel van een passief inkomen is dat je op termijn niet meer zo hard hoeft te werken terwijl hetzelfde inkomen binnen blijft stromen. Dit betekent dat je een stapje terug kunt doen: je rust nemen. Zonder op inkomsten te verliezen.

De nadelen

Natuurlijk heeft een passief inkomen genereren ook wat nadelen:

  • Het kost in het begin veel tijd
  • Mogelijk moet je een investering doen
  • Geen stabiel inkomen

Bovendien is je inkomen nooit gegarandeerd. Zo kun je jarenlang € 5000 per maand verdienen en ineens valt dit weg. Een passief inkomen ligt vaak aan de hoge kant maar geeft geen garanties voor de toekomst.

Passief inkomen genereren – zo doe je dat

Het is eigenlijk niet heel moeilijk om een passief inkomen te genereren, dit door blijven zetten is wel het moeilijkst. Veel mensen merken dat een passief inkomen genereren in het begin heel veel tijd en misschien wel geld kost. Bovendien duurt het enige tijd voordat er sprake is van een leuk inkomen. Hierdoor geeft meer dan 70% binnen 6 maanden de moed op.

Bij het genereren van een passief inkomen draait het vooral om doorzettingsvermogen. Alleen degene met de langste adem zal als winnaar uit de bus komen. Bedenk dus vooraf of dit soort inkomen wel geschikt is voor jou. Houd er rekening mee dat je misschien wel het eerste jaar geen tot nauwelijks inkomen hebt. Het is daarom praktisch wanneer je naast het passief inkomen ook nog een actief inkomen of voldoende spaargeld hebt.

Middelen om een passief inkomen te genereren

Er zijn verschillende methoden om aan een passief inkomen te komen. Hieronder vind je de meest voorkomende methoden of gebruikte middelen.

Investeren in vastgoed

Een passief inkomen genereren kan heel goed door te investeren in vastgoed. Dit werkt alleen wanneer je ook voldoende geld tot je beschikking hebt. Het verdienmodel ligt in de aankoop en verkoop van vastgoed of het verhuren van vastgoed. Denk hierbij aan woningen, bedrijfspanden, vakantiewoningen maar ook garageboxen zijn erg populair.

Beleggen en sparen

Alleen geschikt voor mensen met stalen zenuwen: beleggen. De koers van aandelen, opties of warrants kan in korte tijd flink stijgen of dalen. De koers wordt veelal bepaald door ontwikkelingen, verwachtingen en nieuwsberichten. Beleggen of handelen in cryptocurrency is nog risicovoller.

Sparen brengt heel weinig risico met zich mee, nadeel is dat de spaarrente momenteel ontzettend laag ligt. In sommige landen moeten spaarders zelfs voor hun spaargeld betalen.

Affiliate marketing

Dit is misschien wel de meest populaire en ook een erg lucratieve manier om een passief inkomen te genereren. Sommige webmasters verdienen hier meer dan € 10.000 per maand mee. Voor affiliate marketing heb je een of meerdere goedlopende websites nodig. De pagina’s voorzie je van advertenties, banners en linkjes naar adverteerders.

De adverteerder betaalt de affiliate (deelnemende website) voor het promoten van de diensten of producten van de adverteerder. Vaak ontvangt de affiliate een percentage over het verkochte product of de dienst. Soms krijgt de affiliate per 1000 vertoningen of per klik betaald.

Andere vormen van een passief inkomen

Er is natuurlijk nog veel meer op het gebied van passief inkomen mogelijk. Denk aan het starten van een eigen webshop of een passief inkomen genereren als muzikant of auteur. Maar ook het verhuren van de auto, je eigen woning of meubilair: er valt overal wat aan te verdienen.

Ook populair: vloggen of als influencer aan de slag gaan. Bekende vloggers en influencers verdienen hier jaarlijks miljoenen mee. Zo een groot inkomen is vast niet voor jou weggelegd, maar je weet maar nooit.

Passief inkomen genereren: hoeveel tijd ben ik kwijt?

Denk nu niet dat je een passief inkomen genereren wel even ertussendoor doet. In het begin kost het je heel veel tijd. Denk maar eens aan het opzetten van een of meerdere websites: hier moet veel content op komen te staan. Wanneer je dit allemaal zelf schrijft dan ben je het eerste jaar misschien wel 10 artikelen per dag aan het schrijven. Met slechts één website ben je toch nog dagelijks een artikel aan het maken.

Ook beleggen of handelen kost veel tijd, dagelijks ben je hier enkele uren mee bezig. Wil je vloggen dan zul je minimaal 2-3 keer per week een video moeten uploaden. Alleen de voorbereiding al kost je een fulltime baan.

Ondanks dat het je in het begin heel veel tijd kost kun je later een stap terugdoen. Houd er dus rekening mee dat je er de eerste 3-12 maanden fulltime mee bezig bent. Hierna kan dit terugzakken naar 10 tot 20 uur per week.

Hulp bij website en webshop

Een passief inkomen genereren middels een website of webshop? Dit is altijd een goed idee, vooral omdat tegenwoordig alles via het internet verloopt. Het schrijven van teksten is belangrijk, zonder goede content word je namelijk niet goed gevonden. Een hoge positie in Google levert je heel veel zoekverkeer op.

Met 5 eigen affiliate websites en meer dan 2 miljoen bezoekers per maand ondersteun ik ook jou bij het starten van een website of webshop. Je ontvangt SEO teksten die prettig lezen en goed vindbaar zijn in zoekmachines. Dit is een goede start van een passief inkomen genereren.

Begin vandaag nog! Doe jij het niet, dan gaat jouw concurrent wel aan de slag. Neem direct contact op en ontvang informatie of een vrijblijvende offerte.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven