Passief inkomen: betekenis & uitleg

Bijgewerkt: 2 september 2022

Een passief inkomen, dat wil toch iedereen? Je hoort er steeds meer over, maar wat is het en hoe kom je aan dit inkomen? In deze blog leg ik je de betekenis van een passief inkomen uit. Daarnaast laat ik je zien hoe dit werkt en wat het je maandelijks oplevert.

Wat is een passief inkomen?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je zoekt naar ‘passief inkomen betekenis’ omdat je wil weten of dit iets voor jou is. Laten we deze twee woorden  even erbij nemen:

  • Passief = niet actief werkzaam
  • Inkomen = geldopbrengst van (gedane) arbeid

De betekenis van passief inkomen is dat je geld krijgt terwijl je op dat moment niet werkzaam bent.

Zo werkt een passief inkomen

De vraag is hoe je aan een passief inkomen komt. Want geld binnenharken terwijl je niet werkt, dat klinkt te mooi om waar te zijn. En we weten allemaal: geloof nooit iets dat te mooi is om waar te zijn.

Nou, niet bij een passief inkomen! Want het is wel degelijk mogelijk om inkomsten te krijgen terwijl je niet werkzaam bent!

Hoe werkt een passief inkomen? Wil je een passief inkomen dan moet je hier eerst voor werken. Jawel, het komt dus niet zomaar aanwaaien. Mensen met een passief inkomen steken heel veel tijd óf geld in hun onderneming of een idee. De eerste maanden blijft het passief inkomen nog uit of is dit minimaal. Pas na een aantal maanden beginnen de eerste euro’s binnen te komen. Dit kan al snel oplopen tot duizenden euro’s per maand.

Informatiepakket

Passief inkomen betekenis: tijd of geld investeren

Eigenlijk kun je de betekenis van passief inkomen in twee onderdelen opsplitsen: tijd en geld. Een passief inkomen krijg je alleen door tijd of geld te investeren (of beiden).Ga je dus voor dit soort inkomen dan moet je van tevoren bedenken wat je wil en kan investeren.

Voor mensen met een fulltime baan en een vast inkomen is het niet handig om tijd te investeren: dit is er te weinig. In dit geval kan het handig zijn om geld te investeren en op deze manier een passief inkomen te genereren.

Heb je geen vast werk maar wel voldoende te besteden? Investeer dan tijd in het passief inkomen. Het kost je (bijna) niets maar levert je uiteindelijk wel wat op.

Waar je ook voor kiest: het is belangrijk dat je slim omgaat met tijd en/of geld. Het kan namelijk maanden zo niet langer dan een jaar duren voordat je een mooi passief inkomen opbouwt.

Online ondernemen en een passief inkomen

De beste manier voor het opbouwen van een passief inkomen is online ondernemen. Duizenden Nederlanders doen het. Wereldwijd doen ze het. Misschien denk je dat er al genoeg online ondernemers zijn, waarom zou jij het dan nog doen?

Omdat er met het groeiend internet altijd plek is voor een nieuwe online ondernemer. Dagelijks komen er veel nieuwe websites bij maar er verdwijnen er ook weer een hoop. Een passief inkomen is namelijk alleen voor de doorzetters weggelegd.

Ben je iemand die veel en op korte termijn geld wil verdienen dan is een passief inkomen niets voor jou. In dit geval kun je beter op zoek naar een goed betaalde baan waarbij je maandelijks krijgt uitbetaald.

Is een passief inkomen legaal?

In veel gevallen is een passief inkomen volkomen legaal. Er zijn verschillende methoden om een passief inkomen te genereren. De meest gebruikte methode die ook nog eens zeer makkelijk is: het opzetten en uitbreiden van een eigen website. Dit is ook nog eens leuk omdat je zelf bepaalt welke website je opzet. Zo kies je iets dat echt bij jou past.

Sommige methoden van een passief inkomen zijn niet legaal of vormen een groot (financieel) risico. Die methoden ga ik je niet uitleggen.

Zoveel verdien je ermee

De eerste maanden nadat je aan de slag gaat verdien je nog niet veel. Je moet geluk hebben wanneer er een tientje per maand binnenkomt. Je zult die eerste maanden dus financieel moeten overbruggen, bijvoorbeeld met (vast) werk bij een werkgever of als zelfstandig ondernemer.

Wanneer je goed doorpakt duurt het 4-6 maanden voordat je een inkomen tussen de € 100 en € 500 binnenhaalt. Na een jaar loopt het inkomen op tot € 500-€ 1000 per maand. Na enkele jaren kan dit zelfs € 5000 per maand bedragen, in sommige gevallen nog wel meer.

Let op: dit zijn voorbeelden uit de praktijk. Deze behaalde resultaten zijn geen garantie dat jij dit ook binnenhaalt. Alleen met een slimme aanpak, een goede investering van tijd of geld en veel doorzettingsvermogen lukt dit.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven