Optimaler – dat schrijf je fout

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Optimaler… Alweer een woord met een foute schrijfwijze. Het zou moeten betekenen: zo gunstig mogelijk. Nu is het zo dat het woord optimaler niet bestaat. Lees snel verder en ontdek hoe je het dan wel schrijft.

Vragen van Instagram volgers (over optimaler)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Op mijn Instagram account deel ik leuke taalweetjes en mini-vragen. Regelmatig krijg ik vragen van volgers in mijn inbox. Zo ook de vraag: schrijf je optimaler goed? Die vraag ga ik vandaag beantwoorden.

Tip: volg mij op Instagram.

Optimaler – optimaal

Het woord optimaler is afkomstig van optimaal. Eigenlijk is optimaler de vergrotende trap van optimaal. Groot – groter – grootst, waarbij grootst de overtreffende trap is (groter kan niet).

Kun je het woord optimaal overtreffen? Dan krijg je dus optimaal – optimaler – optimaalst. Je kunt optimaal overtreffen met optimaler. Bijvoorbeeld in de zin: dit kan een stuk optimaler. Het probleem is dat het woord optimaler geen standaardtaal is.

Optimaalst is dat al helemaal niet. Je zegt meest optimaal maar niet optimaalst.

De betekenis van optimaal (en optimaler)

Voordat je het woord optimaler op sociale media of je website gebruikt, moet je wel weten wat het betekent. En wat een goed alternatief is.

Optimaal betekent ‘best’ of ‘gunstigst’. Je kunt het ook vertalen naar zo ‘goed mogelijk’. Heb je het bijvoorbeeld over een optimaal resultaat, dan bedoel je het beste of meest gunstige resultaat. Beter kan eigenlijk niet. Optimaal betekent dus dat je al aan het maximale zit: beter kan gewoon niet.

Optimaler zou dan beter dan beter betekenen. Ik weet niet wat je beter dan beter vindt, maar dit bestaat natuurlijk niet. De woorden optimaler en optimaalst behoren niet tot de standaardtaal. Er zijn veel mensen die deze woorden sterk afkeuren.

Een alternatief voor optimaler

Gebruik bij voorkeur geen uitspraken als ‘optimaler’ of ‘zo optimaal mogelijk’ op je website, webshop of op sociale media. Dit roept bij sommigen toch vraagtekens op. Wat is dan een goed alternatief voor optimaler? Eigenlijk helemaal niets, want je kunt het beste niet overtreffen. Wanneer iemand de beste tekstschrijver van Nederland is dan kan iemand niet beter zijn.

Twijfel je of je het woord optimaal of optimaler moet gebruiken? In geval van twijfel kun je beter voor iets anders kiezen. Bijvoorbeeld een van de volgende synoniemen:

  • Sterkst
  • Best(e)
  • Goed
  • Gunstigst
  • Uiterst

Het tegenovergestelde van optimaal is beroerdst, slechtste of ellendigste.

Wanneer je optimaler toch gebruikt

Heb je (per ongeluk) toch het woord optimaler gebruikt? Geen paniek, je bent niet de enige. Verschillende websites gebruiken dit woord, of het nu goed is of niet. Daarnaast kom je dit ook op Duitse websites tegen, waarbij het natuurlijk een iets andere betekenis heeft.

Wat gebeurt er wanneer het woord optimaler op je website staat? Dat kan ik je vertellen. Wanneer je optimaler op je website of op sociale media gebruikt gebeurt er: … helemaal niets …

Afgezien van de vraagtekens die het bij jouw lezers of volgers oproept, zal jouw website of social media-account echt niet ontploffen. Je krijgt ook geen straf, het heeft zelfs geen invloed op je SEO score of je positie in zoekresultaten. Zoekmachines zijn namelijk slim genoeg om te begrijpen wat je met optimaler bedoelt.

SEO optimale teksten laten schrijven

Kijk, nu hebben we het over SEO optimale teksten. Hiermee wordt bedoeld: teksten die zo gunstig mogelijk zijn met betrekking tot zoekmachine optimalisatie (SEO). Wil je goed vindbaar zijn in zoekmachines, dan moet je met goede content komen. Maar dan bedoel ik ook écht goede content.

Teksten die jouw lezers of volgers met plezier verslinden. Artikelen die aanzetten tot actie. Blogs die nog lang in het geheugen van jouw websitebezoekers blijft hangen. Maar bovenal: teksten waar zoekmachines van houden.

Begrijp je niet helemaal wat ik bedoel? Gelukkig begrijp ik mijzelf wel, daarom ben ik ook een (optimale) SEO tekstschrijver.

Huur een SEO tekstschrijver in!

Wil je ook hoger in Google, Bing en andere zoekmachines staan? Zoals je ziet weet ik dit met mijn eigen website zeer goed te bereiken. Of ik dit ook voor jou kan realiseren? Ik kan jou uitstekende SEO teksten leveren. Of je hiermee bovenaan in Google staat is afhankelijk van veel meer factoren. De SEO teksten zijn in ieder geval een grote ondersteunende factor.

Dus.. Lig jij al langer wakker van het feit hoe jij je website gaat optimaliseren? (daar is hij weer, hier zit het woord optimaal in). Start met SEO teksten. Huur direct een SEO tekstschrijver in, mij dus. Want wij van wc-eend adviseren: wc-eend. Flauw he? Maar wel goed bedacht.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven