Oplichting gemeentegids vermelding

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

Een telefoontje over vermelding in de gemeentegids ontvangen? Wees hier voorzichtig mee. De kans is groot dat je voor iets betaalt terwijl het helemaal niet om een gemeentegids vermelding gaat. Ook gaan er een aantal spookfacturen over gemeentegids vermeldingen rond. Daarnaast zijn er wat gemeentegids neppers actief. Het lijkt op het eerste oog om een gemeentegids te gaan maar daadwerkelijk gaat het gewoon om een online gids of een website die doorverwijst naar gemeentewebsites.

Oplichting met adverteren in gemeentegidsen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Jaarlijks geven gemeentes een nieuwe gemeentegids uit. Bedrijven kunnen in deze gemeentegids adverteren. Dit adverteren verloopt via de gemeente zelf. Helaas zijn er ook veel oplichters actief. Ze bellen bedrijven met de vraag of ze een vermelding in de nieuwe gemeentegids willen. Hiervoor ontvang je een factuur. In werkelijkheid wordt de advertentie helemaal niet in de gemeentegids geplaatst. Logisch, de oplichter is hier namelijk niet toe bevoegd.

Spookfacturen gemeentegids

Het komt ook regelmatig voor dat bedrijven een spookfactuur voor vermelding in een gemeentegids ontvangen. Hierbij wordt de naam van een niet bestaande gemeentegids vermeld. De naam lijkt erg op een bestaande gids, op dit punt kan dus verwarring ontstaan.

Abonnement dat niet bestaat

Veel ondernemers hebben in het verleden wel eens een mailtje van een dubieus bedrijf gehad. In deze mail word je wijsgemaakt dat je eerder een abonnement bij dit bedrijf afsloot. Bedrijven melden dat ze een jaarlijkse offerte ontvingen voor een abonnement van 12 maanden, met hierna automatische verlenging.

Op zich gaat het hier niet direct om oplichting met betrekking tot een gemeentegids vermelding. Natuurlijk is het niet netjes om ongevraagd een offerte te sturen. Dit is een verregaande vorm van koude acquisitie. Het is ook niet oké om te doen voorkomen dat er eerder contact is geweest. De mailtjes die in het verleden werden verstuurd begonnen met “Naar aanleiding van ons jaarlijks onderhoud sturen wij u de jaarlijkse offerte”.

Wil je geen vermelding op dit soort websites? Reageer dan gewoon niet. Markeer de mail als spam, dan ga je die de volgende keer niet meer in je inbox ontvangen. Het is ook beter om niet op een uitschrijflink te klikken, hiermee geef je namelijk aan dat je de mail gelezen hebt en dat je e-mailadres actief is.

Nep lokale gemeentegids

De kans is groot dat een zogenaamde lokale gemeentegids je vroeg of laat benadert. Je ontvangt een telefoontje met de vraag of je als bedrijf een vermelding in de gemeentegids wil. Hierbij lijkt het alsof het om de lokale gemeentegids gaat. Dit klopt echter niet, het gaat in dit geval om een digitale informatiegids. Die verwarring kan er echter wel toe leiden dat je een abonnement afsluit of een vermelding koopt waarop je helemaal niet op zit te wachten.

In 2021 heeft VGS een artikel geplaatst over een vergelijkbaar geval. Diverse scholen ontvingen een factuur betreffende vermelding in een online gemeentegids. Er is uiteindelijk een jurist op gezet om de overeenkomsten op grond van dwaling of bedrog ongedaan te maken.

Acquisitiefraude via gemeentegidsen

De jaarlijks terugkerende gemeentegids leidt tot grootschalige acquisitiefraude. Er duiken continu nieuwe mediabedrijven en websites op die vooral kleine ondernemers geld afhandig maken. Bedenk dat het zelden om een vermelding in de echte gemeentegids gaat. Neem de vorige versie van de gemeentegids erbij: hierin staat altijd wie verantwoordelijk is voor vermeldingen en advertenties.

Beantwoord geen telefoontjes over gemeentegidsvermelding

Het beste kun je geen telefoontjes over een gemeentegids vermelding beantwoorden. Heb je ze toch aan de lijn, zeg telefonisch dan niets toe wat beter kun je alles zelf uitzoeken. Ga ook niet akkoord met een offerte.

Vertrouw je het niet, zet dan in geval nooit ergens je handtekening onder. Laat het eventueel door een jurist nakijken. Deze kan ook bekijken of het hier wel om de echte gemeentegids gaat. Check eventueel de fraudehelpdesk van MKB Servicedesk, die krijgen veel meldingen over nepfacturen binnen.

Betaal ook nooit een factuur van een bedrijf dat je niet kent. Heb je hier eerder nooit zaken meegedaan, zet dan je vraagtekens bij dit soort facturen. Laat je ook niet onder druk zetten door betalingsherinneringen of aanmaningen. De bewijslast ligt bij het bedrijf: die moeten aan kunnen tonen dat er sprake is van een overeenkomst.

Gemeentegids vermelding is gratis

Wil je een vermelding in een gemeentegids? Bedenk dat een vermelding in een officiële gemeentegids altijd gratis is. Alleen voor adverteren moet je betalen. Benadert een bedrijf je dus voor een vermelding in de gemeentegids, betaal hier dan absoluut niet voor.

Wordt je toch verteld dat je moet betalen voor een vermelding in de gemeentegids? Dan gaat het hier om een niet-officiële of een online gids. Dit is dus niet de oorspronkelijke gemeentegids!

Wil je adverteren in een gemeentegids, dan kost dit wel geld. Ga niet uit van mediabedrijven die jou benaderen voor een advertentie in de gemeentegids. Neem voor adverteren altijd contact op met het officiële mediabedrijf dat de gemeentegids uitbrengt. Welk mediabedrijf dit is kun je eventueel bij je eigen gemeente navragen.

Spookfactuur betaald, en nu?

Helaas kan het voorkomen dat je een spookfactuur hebt betaald. Dit hoeft niet altijd met betrekking tot oplichting gemeentegids vermelding te zijn. Er dwalen namelijk nog veel andere spookfacturen rond.

Je hebt een spookfactuur betaald, en nu? Lees eerst de kleine lettertjes. Vaak blijkt het alleen om een aanbieding te gaan. Is dit het geval, dan hoef je die factuur echt niet te betalen. Zodra je wel betaalt ga je namelijk een overeenkomst aan. Hier kun je lange tijd aan vastzitten. Het is overigens strafbaar om dit soort ‘aanbiedingen’ in de vorm van een factuur toe te sturen. Het is dan ook belangrijk om dit direct te melden.

Soms betreft de spookfactuur een betaling die je moet doen zonder dat je een tegenprestatie ontvangt. Je wordt bijvoorbeeld nooit in de gemeentegids vermeld, ook niet in een online gids. Neem in dit geval contact met de afzender van de factuur op. Deze moet je een bewijs van de opdracht toesturen. Heeft deze geen bewijs, dan mag dit bedrijf je ook niet factureren.

Helaas zal je vaak via de juridische weg je geld terug moeten vragen. Bedenk dat er ook veel oplichters in het buitenland zitten, dit maakt het nog lastiger om je geld ooit terug te krijgen. Doe in ieder geval wel altijd aangifte bij de politie en maak gelijk een melding bij de Fraudehelpdesk.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven