Op feestdagen of tijdens vakanties heb je soms afwijkende openingstijden. Heb je Google Mijn Bedrijf of staat je bedrijf in Google Maps? Dan kun je de openingstijden in Google aanpassen. Dit is bedoeld voor een korte periode (maximaal 6 aaneengesloten dagen). Of bij een tijdelijke wijziging.
Openingstijden voor officiële feestdagen
Ben je tijdens officiële feestdagen normaal geopend, of wijken de openingstijden toch af? Het is aan te raden om te laten weten wat je tijdens officiële feestdagen doet. Zelfs wanneer je als bedrijf gewoon geopend. Klanten willen namelijk weten of de informatie wel klopt.
Dus zelfs wanneer je tijdens feestdagen bereikbaar bent, laat je dit via Google Mijn Bedrijf weten.
Gesloten tijdens vakantieperiode of tijdelijk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Het kan dat je gedurende de vakantie je bedrijf sluit. Of dat je dit om een andere reden eigenlijk doet. Is je bedrijf zeven dagen of langer achter elkaar gesloten? Dan kun je het bedrijf als ‘Tijdelijk gesloten’ markeren.
Openingstijden Google aanpassen: een handleiding
Wil je de openingstijden in Google aanpassen? Hoe je dit doet is afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Daarom vind je hieronder drie verschillende handleidingen, bedoeld voor pc, iPhone/iPad en Androidapparaten.
Pc/computer (ook Windows laptop)
Laten we beginnen met de openingstijden in Google aanpassen vanaf een Windows pc of laptop.
- Ga naar Google Mijn Bedrijf
- Meld je met je e-mailadres en wachtwoord aan
- Selecteer de optie Profiel bewerken
- Ga naar het gedeelte Bedrijfsinformatie
- Selecteer de optie Openingstijden
- Klik op de optie Bewerken
- Geef aan voor welke datum de afwijkende openingstijden gelden
- Update de openingstijden
Bevestig als laatste je keuze. Je hebt de tijden nu aangepast.
In de vijfde stap heb je de keuze om zelf een datum in te stellen, of te kiezen voor een voorgestelde feestdag. Je kunt ook bestaande datums bewerken.
Let even goed op bij de laatste stap. Wanneer je bedrijf op de geselecteerde feestdag geopend is, dan moet je het selectievakje Gesloten uitvinken. Maar wanneer je bedrijf gesloten is dan moet je juist het selectievakje Gesloten aanvinken.
IPad en iPhone
In principe werkt het aanpassen via een iPad of iPhone bijna hetzelfde.
- Bezoek de website Google Mijn Bedrijf
- Ik en het bovenste gedeelte op Profiel bewerken
- Ga naar Bedrijfsinformatie
- Tik bovenaan op Openingstijden
- Tik op Afwijkende openingstijden
- Selecteer de dag van de afwijkende openingstijden
- Update je aanpassingen
Vergeet niet om de aanpassing te bevestigen. Dit doe je door op de knop Opslaan te tikken.
Android (tablet en smartphone)
Wil je de openingstijden aanpassen via een Android tablet of smartphone? Dat is mogelijk. Hieronder het stappenplan.
- Ga naar je bedrijfsprofiel (Google Mijn Bedrijf)
- Tik bovenaan op Profiel bewerken
- Tik op Bedrijfsinformatie
- Tik op het tabblad Openingstijden
- Tik op Afwijkende openingstijden
- Geef de datum van de aangepaste openingstijden aan
- Update de openingstijden
Ook nu weer moet je als laatste je keuze bevestigen (opslaan).
Afwijkende openingstijden in Google verwijderen
Gelden de afwijkende openingstijden niet meer? Dan kun je ze via Google Mijn Bedrijf verwijderen. Dat doe je als volgt:
- Ga naar Google Mijn Bedrijf
- Ga naar profiel bewerken > bedrijfsinformatie
- Ga naar het gedeelte openingstijden en klik op afwijkende openingstijden bewerken
- Selecteer de datum waarop je de afwijkende openingstijden wil verwijderen
- Klik of tik op de optie Verwijderen
Is je bedrijf tijdens deze dag juist geopend in plaats van gesloten? Dan moet je bij de laatste stap op de optie Meer klikken en vervolgens op Dag verwijderen.
Openingstijden Google Maps aanpassen
Wanneer je een bedrijfsprofiel hebt dan staat je bedrijf ook in Google Maps verwerkt. De openingstijden in Google Maps aanpassen gaat net zoals hierboven. Dat doe je altijd via Google Mijn Bedrijf.
Wat is tijdelijk gesloten?
Je kunt ook gebruik maken van de optie Tijdelijk Gesloten. Hiermee geef je aan dat je bedrijf 7 dagen of langer achter elkaar gesloten is. In dit geval heb je dus ook geen afwijkende openingstijden. Je kiest voor deze optie wanneer je:
- Een week of langer op vakantie gaat en je bedrijf gesloten is
- Je vanwege ziekte 7 dagen of langer niet beschikbaar bent
- Je om een andere reden 7 dagen of langer je bedrijf sluit
Google openingstijden op afspraak
Je kunt in Google ook aangeven dat je openingstijden op afspraak hebt. Hierdoor hoef je de openingstijden in Google niet aan te passen. Maar hoe laat je weten dat je op afspraak beschikbaar bent?
Eerst log je in op Google Mijn Bedrijf. Vervolgens klik je op Informatie bewerken (of bedrijfsgegevens bewerken) en ga je naar openingstijden. Wanneer je een beetje naar beneden scrolt dan zie je de optie Planning. Hier kun je aanvinken of een afspraak verplicht is. Klik als laatste op de knop Opslaan.
Waarom aangepaste openingstijden up-to-date houden?
Niet voor elk bedrijf is het belangrijk om openingstijden in Google aan te passen. Bijvoorbeeld bij online bedrijven. Vaak zijn die middels een chatfunctie of automatische antwoorden goed bereikbaar, ook wanneer de eigenaar of het personeel niet aanwezig is.
Bij fysieke bedrijven is dit natuurlijk een ander verhaal. Het gaat hier om bedrijven die mensen op locatie bezoeken. Dus niet online. In dit geval is het zeker aan te raden om te laten weten dat je aangepaste openingstijden hebt.
Het is voor klanten heel vervelend wanneer ze voor een gesloten deur staan. Hierdoor raken klanten gefrustreerd. Ze gaan je minder vertrouwen en misschien gaan ze wel naar de concurrent. Laat dus weten wanneer je bedrijf geopend is, en wanneer er afwijkende openingstijden gelden.
De voordelen en nadelen van Google Mijn Bedrijf
Is het je gelukt om de openingstijden in Google aan te passen? Of heb je helemaal geen Google bedrijfsprofiel? Wanneer dit laatste op jou van toepassing is dan wordt het tijd om een bedrijfsprofiel aan te maken. Maar niet altijd is Google Mijn Bedrijf geschikt. Hieronder de voordelen en nadelen op een rij.
Voordelen van Google Mijn Bedrijf | Nadelen van Google Mijn Bedrijf |
Gratis platform om je bedrijfsinformatie te vermelden en te beheren | Beperkte controle over Google reviews |
Verhoogde zichtbaarheid van je bedrijf in de zoekresultaten van Google, Google Maps en Google+ | Google bepaalt welke informatie over jouw bedrijf wordt weergegeven |
Mogelijkheid om klantrecensies te ontvangen en te reageren op beoordelingen | Concurrenten kunnen adverteren op jouw Google Mijn Bedrijf-pagina |
Toegang tot statistieken en inzichten over je bedrijfsvermelding | Geen mogelijkheid om aangepaste categorieën of services toe te voegen |
Opties voor het plaatsen van foto’s en video’s, producten of services | Minder geschikt voor bedrijven die alleen online actief zijn |
Integratie met andere Google-producten zoals Google Ads, Google Analytics en Google Search Console |

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.