Ontzorgen: ondernemers geholpen

Overal lees je dat het woord ontzorgen niet meer kan. Maar ik doe het toch: ik ontzorg ondernemers en webmasters. Bah, wat een naar woord. Of toch niet? Uiteindelijk draait het om de boodschap die je overbrengt. Met goed geschreven content hoef jij je niet meer druk te maken om een hoge positie in zoekmachines. Ondertussen richt jij je op ondernemen en je winst tellen.

Wij ontzorgen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je komt het vaak tegen: “wij ontzorgen.” Wat betekent dit eigenlijk? Ontzorgen betekent iemands zorgen wegnemen. Oftewel het wegnemen van moeilijkheden en het oplossen van problemen. Veel bedrijven ontzorgen andere ondernemers. Denk maar eens aan ontzorgen voor het MKB.

Een niet bestaand woord

Kijk eens even in de dikke Van Dale (woordenboek). Daar kom je het woord ontzorgen helemaal niet tegen. Ook mijn Word programma herkent het woord niet. Toch wordt er heel veel gebruik gemaakt van “ontzorgen”.

Is het zo erg om een niet bestaand woord te gebruiken? Nee, helemaal niet. Ten eerste weet iedereen wat er met ontzorgen bedoeld wordt. Ten tweede komen er jaarlijks nieuwe woorden bij. Wanneer we het woord ontzorgen maar vaak genoeg gebruiken dan is het straks officieel.

Maak je dus niet druk wanneer een tekstschrijver of ondernemer helemaal over de rooie gaat wanneer jij ontzorgen wil gebruiken. Misschien kun je de persoon in kwestie van zijn stress ontzorgen.

Maar laten we wél eerlijk blijven: ontzorgen is een van de grootste jeukwoorden.

Ontzorgen van bedrijven

Ik ben een van de vele ondernemers die zich richt op het ontzorgen van bedrijven. Aaaah, krijg je ook de kriebels van dat ontzorgen? Je kunt het ook anders formuleren. Bijvoorbeeld problemen oplossen of teveel werk wegnemen. Wat doe je dan precies? Alles om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich op de doelstellingen kan richten.

Al meer dan 10 jaar staat het woordje ‘ontzorgen’ in de top 10 van woorden die niet meer mogen. Toch gebruiken veel bedrijven dit, simpelweg omdat het lekker zakelijk klinkt. Maar ook omdat dit woord aangeeft dat de ondernemer of het bedrijf meer tijd voor andere (en belangrijkere) zaken overhoudt.

Denk maar eens aan het bedrijf dat een tekstschrijver inhuurt. Het laten schrijven van blogs of artikelen scheelt ontzettend veel tijd. Vaak heeft dit ook nog eens de juiste effecten, zoals een hoge score in de organische zoekresultaten. Dit levert meer bezoekers, leads en omzet op.

Ontzorgen binnen de dienstverlening

Eigenlijk zie je het woordje om zorgen gezamenlijk geschillendienstverlening voorkomen. Denk maar eens aan de boekhouder of accountant, de webdesigner, een ondernemerscoach of bedrijfsfotograaf. Maar ook vervoer, opslag, schoonmaak of reclame valt onder dit soort dienstverlening. De kans dat jouw bedrijf onder ontzorgen valt is dus best groot. Terwijl een webshop of fysieke winkel niet zo snel aan ontzorgen doet.

Moet je het nu wel of niet gebruiken?

Al jarenlang worden er discussies gevoerd over het wel of niet gebruiken van het woordje ‘ontzorgen’. Het blijft bij velen toch voor ‘kopzorgen zorgen’. Wat is wijsheid?

Het woord is nuttig als je wilt benadrukken dat jouw bedrijf klanten helpt en hun leven gemakkelijker maakt. Het brengt een positieve en klantgerichte boodschap over, waarbij de focus ligt op het wegnemen van problemen en het bieden van oplossingen.

Aan de andere kant wordt het woord “ontzorgen” vaak als een buzzword beschouwd, dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Sommige mensen zien het als een holle term, waarmee je niet duidelijk uitlegt hoe je als bedrijf de zorgen van klanten wegneemt.

Daarom is het belangrijk om het woord “ontzorgen” op een doordachte en relevante manier te gebruiken. Als het past bij je boodschap en je bedrijfsactiviteiten, is het effectief om klanten te laten zien dat je begrijpt welke zorgen ze hebben en dat je de middelen hebt om hen te helpen.

Als alternatief kun je ook andere termen gebruiken om de waardepropositie van je bedrijf te beschrijven. Denk hierbij aan termen zoals “gemak bieden”, “probleemoplossend”, “klantgericht” of “persoonlijke ondersteuning”. Deze zijn specifieker en concreter , waardoor ze effectiever zijn in het overbrengen van je boodschap.

Ontzorgen synoniem

Een synoniem is een woord dat vrijwel dezelfde betekenis als het oorspronkelijke woord heeft. Is er een ontzorgen synoniem beschikbaar? Nou vooruit, hier heb je een aantal synoniemen:

  • Zorgen wegnemen
  • Zorg dragen
  • Zorgen uit handen nemen

Zie je dat bovenstaande synoniemen soms niet lekker klinken? Je komt op een website uit en er staat: “wij ontzorgen”. Of er staat: “wij nemen zorgen uit handen”. Die eerste zin is veel krachtiger. Kort en krachtig, daar draait het om een website om. En dat is nu precies de reden waarom veel ondernemers dit woord gebruiken. Ondanks dat het vaak over weerstand stuit.

Quote ontzorgen

Ik houd van quotes. Dat zijn van die zinnetjes die ooit door iemand gezegd zijn. Sommigen zijn steengoed terwijl anderen ronduit lachwekkend zijn. Een quote over ontzorgen komt misschien wel beter over dan het standaard “wij ontzorgen”. Enne… beter goed gejat dan slecht bedacht. Bekijk hieronder maar eens wat quotes over ontzorgen. Inclusief de website waarop je dit tegenkomt.

  1. 5 tips om je klant te ontzorgen – schrijftraininghaarlemmermeer.nl
  2. Ontzorgen voor het MKB – ontzorgenvoormkb.nl
  3. 5 manieren waarop wij klanten volledig ontzorgen – rompagroup.nl
  4. Zorgen om ontzorgen – vilans.nl
  5. Ontzorgen van uw kantoorproblemen – dewerkplekspecialist.nl
  6. Klant volledig ontzorgen met maatwerkpakket – dejong.nl
  7. Ontzorgen en oplossingsgericht – regiomakelaardij.nl

Nou, dat was toch best een mooi rijtje van quotes over ontzorgen. Zal ik jou nu eens even lekker ontzorgen?

Een SEO tekstschrijver inschakelen

Je wil goed gevonden worden in Google. Beter nog: ergens bovenaan staan. Want je weet ook wel dat een hoge positie veel zoekverkeer oplevert. Dat is lekker want zo haal je meer websitebezoekers en een hogere omzet dan jouw concurrenten binnen.

SEO teksten schrijven vraagt wel veel van je tijd. Dat niet alleen, je moet hier ook veel ervaring voor hebben. Zolang je concurrent hoger in Google staat is er iets mis met je teksten. Of misschien wel met je hele website, dat kan natuurlijk ook. Het vervelende is dat dit zoveel tijd kost dat je de doelstellingen van je onderneming of website voorbijloopt.

Ik ontzorg (sorry). Jij houdt je alleen nog maar met ondernemen en alles hieromheen bezig. Ik verzorg de teksten op bedrijfswebsites of websites die onder affiliate markeing vallen. Tegen een goede prijs, daar hoef jij je niet druk over te maken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven