Online ondernemer worden – handleiding & tips

Bijgewerkt: 4 augustus 2022

Online ondernemer worden? Zo moeilijk is dat niet: in beginsel kan iedereen dit. Maar het grote succes blijft voor velen uit. Wil je een succesvolle online ondernemer worden dan is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Als ervaren ondernemer, en ik werk uitsluitend online, geef ik je een praktische handleiding en nuttige tips.

Verschil tussen offline en online ondernemer

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Dat een online ondernemer via het internet werkt, dat zal voor niemand vreemd zijn. Maar er zijn nog wat verschillen (en voordelen) tussen de offline en online ondernemer.

Als online ondernemer bereik je een veel grotere doelgroep, op een makkelijke manier en ook nog eens tegen lage kosten. Een advertentie op het internet plaatsen kost je slechts een paar euro per dag. Terwijl adverteren in een tijdschrift of krant al snel € 100 kost. Wanneer je op radio of televisie adverteert ben je makkelijk tussen de € 500 en € 5000 kwijt.

Nog een voordeel: online ondernemen betekent dat je niet locatie gebonden bent en ook geen rekening hoeft te houden met tijden: je werkt wanneer het jou uitkomt. Vaak is online ondernemen ook prima met een andere baan te combineren.

Online ondernemer worden: handleiding

Hoe werkt dat, online ondernemer worden? Je hebt in ieder geval twee dingen nodig: een PC/ laptop en een goede internetverbinding. Dat is de basis, een smartphone is ook wel praktisch. Daarnaast heb je misschien behoefte aan bepaalde software.

Zo snel mogelijk online ondernemer worden? Doorloop onderstaande stappen (handleiding).

Stap 1: een goed plan

Het begint allemaal met het bedenken van een knettergoed plan. Ben jij straks het zoveelste marketingbureau of SEO tekstschrijver? Hier zijn er al zoveel van dat je met een onderscheidend specialisme moet komen. Anders ga je het niet redden.

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld de online verkoop van een product dat in Nederland nog niet verkrijgbaar is. Of een bestaande offline dienst nu online beschikbaar maken. Ook een affiliate website werkt goed maar alleen wanneer je met iets goeds komt. Het is dus even diep nadenken maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Mijn tip: deel je plan alleen met mensen die je vertrouwt. Het zou zonde zijn wanneer iemand met jouw plan ervandoor gaat en straks de eerste is.

Stap 2: sta stil bij de moeilijkheidsgraad

Vaak wordt gedacht dat online ondernemen een peulenschil is. Dat klopt niet, online ondernemers maken net als alle andere ondernemers lange werkdagen. Ga er dus niet vanuit dat je maar twee uurtjes per dag hoeft te werken en lachend je geld verdient!

Aan de andere kant is online ondernemen natuurlijk ook niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat je iets doet waar je kennis van hebt of wat je veel plezier oplevert. Ga je namelijk iets doen wat totaal niet in jouw straatje past dan maak je het jezelf ontzettend moeilijk. Pas eventueel je plannen aan.

Stap 3: onderzoek de concurrentie

Een online schildercursus geven is leuk, maar hoeveel anderen bieden dit ook aan? Bekijk het aantal concurrenten en hoe deze concurrenten het aanpakken. Door de cursus op een andere manier aan te bieden onderscheid je je van de rest.

Kijken naar concurrenten is ook belangrijk om je tarieven te bepalen. Probeer in het begin niet al te ver af te wijken van concurrerende tarieven, al helemaal niet door hier flink boven te zitten. Als startende ondernemer moet je je bewijzen, dit ga je niet doen met torenhoge tarieven. Ga je voor een passief inkomen? Ook dan kijk je naar concurrerende ondernemers of websites en hoe hun dit doen.

Stap 4: volg de nodige trainingen

Online ondernemer worden betekent dat je veel over het internet, social media en communicatie met klanten moet weten. Als online ondernemer heb je sowieso een website nodig. Om die te vullen is het praktisch om je te verdiepen in het schrijven van content en hoe je goed in zoekmachines scoort. Tip: mijn training SEO schrijven volg je op locatie waardoor je veel meer begeleiding krijgt.

Wat je ook doet, je hebt altijd bepaalde kennis nodig. Ontbreekt het aan deze kennis of is dit verouderd? Volg dan de nodige training, cursus of opleiding. Zijn deze investeringen bedoeld voor je (toekomstige) bedrijf? Dan zijn de kosten aftrekbaar.

Stap 5: bepaal je budget

Online ondernemer worden betekent dat je ook durft te investeren. Je moet goed, snel en vooral comfortabel kunnen werken.

Ik ken een copywriter die al jarenlang op een oude rammelende computer werkt. Dan denk ik: hoe kun je comfortabel en effectief op dat oudje werken? Houd er rekening mee dat je pc of laptop elke drie jaar aan vervanging toe is. Persoonlijk vervang ik hem om de twee jaar maar ik ben dan ook ontzettend veel online.

Maak vooraf een berekening van alle kosten. Dit zijn niet alleen een computer (die heb je als online ondernemer altijd nodig) maar ook kantoorartikelen, software, hardware, cursussen, inschrijving KvK, de boekhouder, advertentiekosten en misschien nog wel meer. Heb je als online ondernemer een auto nodig? Wees er zeker van dat je dit aan de belastingdienst kan verantwoorden, deze kan hier namelijk twijfels over hebben wanneer je vanuit huis werkt (tenzij je naar kantoor rijdt).

Stap 6: inschrijven Kamer van Koophandel

Dan breekt de grote dag aan: inschrijven bij de kamer van koophandel. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Een ondernemersplan is alleen bedoeld wanneer je een zakelijk krediet nodig hebt. Bij online ondernemen komt dit minder vaak voor.

De Kamer van Koophandel zal wel naar je ideeën en toekomstvisie vragen, denk hier alvast over na. Ook willen ze een omzetverwachting, houd dit in ieder geval realistisch.

Stap 7: klanten of opdrachtgevers binnenhalen

Of je nu je geld verdient middels een website en affiliate marketing of het aanbieden van producten/ diensten: de klanten moeten binnenstromen. Dit doe je op verschillende manieren:

  • Goede positie in zoekmachines
  • Zichtbaar op social media
  • Netwerken zoals LinkedIn
  • Online adverteren
  • Koude acquisitie mail/ bellen

Mijn tip: geef niet te snel op. Veel startende ondernemers gooien na een jaar de handdoek in de ring, terwijl de eerste drie jaar het moeilijkst zijn.

Online ondernemer worden? Doe aangifte inkomstenbelasting!

Online ondernemers moeten net als alle andere ondernemers aangifte inkomstenbelasting doen. Hoe en wanneer dit moet hangt een beetje van de bedrijfsvorm af. Houd daarnaast rekening met de btw aangifte, voor veel ondernemers gaat dit per kwartaal.

Online ondernemer worden betekent ook dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Hierbij is het wel belangrijk dat je minimaal 1225 uur per jaar in de onderneming stopt.

Tip: zoek hulp bij je zichtbaarheid

Veel online ondernemers lopen tegen een probleem aan: ze zijn niet goed vindbaar in zoekmachines en ook op social media lukt het niet met die zichtbaarheid. Pak het vanaf het begin gelijk goed aan! Schakel desnoods een ervaren SEO tekstschrijver in. Ik help bedrijven en ondernemers met een goede vindbaarheid in zoekmachines en een mooie zichtbaarheid op social media.

Wil je online ondernemer worden en heb je op het gebied van content hulp nodig? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden. Heel veel succes!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven