Online omgangsvormen – zo gedraag je je op het internet
Heb je al eens van online omgangsvormen gehoord? Dit noem je ook wel netiquette. Het gaat om onbeschreven regels omtrent je gedrag op het internet. Het is wel zo netjes om je aan de online omgangsvormen te houden. Daarnaast gelden er ook wat officiële wetten. Ontdek alles over de beschreven en onbeschreven regels.
Gedrag op social media
Online omgangsvormen gaan voornamelijk over het gedrag op social media. Sommige mensen vertonen grensoverschrijdend gedrag. Helaas is hier niet altijd wat aan te doen. Het internet biedt namelijk een bepaalde vorm van anonimiteit, iets waar velen dankbaar gebruik van maken.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je als een schoft over moet komen. Je hebt nu eenmaal je medemens te respecteren. Online omgangsvormen helpen je om je goed en sociaal te gedragen. Eigenlijk is dit voor iedereen belangrijk maar vooral onmisbaar voor ondernemers of zzp’ers. Je gedrag kan namelijk je naamsbekendheid of bedrijf schaden.
Verantwoord gedrag
Een van de belangrijkste online omgangsvormen is het vertonen van verantwoord gedrag. Regelmatig komen er levensgevaarlijke challenges voorbij. Bijvoorbeeld de Blue Whale Challenge waarbij jongeren worden uitgedaagd om opdrachten te doen. Die opdrachten worden steeds gevaarlijker met op het einde zelfmoord. Wanneer de jongere in kwestie niet meedoet dan wordt hij bedreigd.
Doe nooit aan dit soort challenges mee. Hiermee laat je zien dat je dit afkeurt. Natuurlijk is het grappig om een emmer ijsblokjes of ijskoud water over je hoofd te gooien. Of om zoveel mogelijk waterballonnen te vangen. Bedenk echter dat sommige onschuldig lijkende challenges voor anderen toch gevaarlijk kunnen zijn. Iemand met een hartziekte kan bij overgieting met ijskoud water zomaar een beroerte of hartstilstand krijgen. Bedenk of het meedoen aan een challenge wel zo verantwoord is voor je medemens. Levensgevaarlijke challenges meld je bij de politie.
Online omgangsvormen: niet schelden
Even lekker iemand schelden of diegene zwartmaken. Het kan voor jou een opluchting zijn maar kan die ander heel hard raken. Of je het met iemand eens bent of niet: schelden laat je achterwege. Door te schelden kwets je de ander genadeloos. Bovendien zet je met schelden jezelf ook flink te kijk.
Voor ondernemers: doe niet mee aan zwartmakerij
Je komt een blogpost of social media post van een ondernemer of bedrijf tegen en je bent het niet met de inhoud eens. Of je ervaart een te grote concurrentie en wil dit duidelijk maken. Ondernemers moeten ervoor waken om op social media aan zwartmakerij te doen. Ga op social media geen andere bedrijven of ondernemers onder vuur nemen. Je plaatst zelf geen post maar doet ook niet mee met anderen.
Waarom is deze online omgangsvorm belangrijk? Wanneer jij als ondernemer op social media over concurrenten of collega’s klaagt, dan verlaag jij jezelf tot een zielig niveau. Bedenk dat je potentiële klant of opdrachtgever dit onder ogen krijgt. Niemand wil zaken doen met een bedrijf dat zich zo op social media gedraagt. Je gooit je goede naam te grabbel, iets dat je echt niet wil.
Vertoon geen kuddegedrag

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Er zijn nog veel meer online omgangsvormen. Mensen zijn kuddedieren en vertonen al snel kuddegdrag. Met zijn alle over iets klagen of iemand flink te grazen nemen. In een groep voelen we ons veel sterker. Bedenk van tevoren of je iets of iemand anders ook persoonlijk aan zou vallen, zonder steun van anderen. Zou je dat niet doen? Laat dit dan achterwege! Dat anderen zich asociaal gedragen wil niet zeggen dat jij dit ook moet doen.
Respecteer de privacy van anderen
Je hebt een mooie foto van jezelf, gezin of familie gemaakt. Helaas staan er op de achtergrond wat mensen die je niet kent. Wees voorzichtig met het delen van dit soort foto’s. Ten eerste moet iedereen die op de foto staat toestemming geven tot het verspreiden hiervan. Ten tweede moet je altijd rekening houden met de privacy van anderen.
Sommige mensen hebben er problemen mee om overal gespot te worden. Iemand wil in alle rust een dagje uit of misschien wel met zijn minnares ergens uit eten. Diegene zit er echt niet op te wachten om op openbare foto’s te verschijnen.
Wil je de foto toch op social media delen? Geen probleem, blur alle onbekende personen gewoon even weg. Niet alleen het gezicht, ook de lichaamshouding kan iemand verraden. Daarom moet je een dikke streep door de hele persoon in kwestie halen.
Hoe het op een ander overkomt
Je klaagt over iets of iemand, plaatst een kwetsende foto, geeft om gevraagde feedback of bent een beetje grof. Bedenk altijd hoe dit er een ander overkomt. Het beste kun je een spiegel gebruiken. Denk eens na over het feit dat iemand dat met of over jou doet. Hoe zou jij je hierbij voelen?
Houd je aan dit soort online omgangsvormen. Het kan je naamsbekendheid of merkbekendheid maken of breken.
Geen media van andere jatten
Dit keer gaat het over online omgangsvormen die ook in de wet zijn beschreven. Je mag geen teksten, foto’s, video’s of andere dingen van anderen jatten. Hoe mooi iemand anders zijn foto ook is, je mag hem niet zomaar downloaden en op je eigen social media of website plaatsen. Dit is een schending van het auteursrecht.
Dit geldt overigens niet voor alles. Sommige plaatjes of teksten zijn er juist om te delen. De oorspronkelijke auteur heeft hier toestemming voor gegeven. Maar het kan ook dat het om algemene teksten gaat. “Aangespoelde.walvis” van Rumag bijvoorbeeld. Dit bedrijf staat erom bekend om teksten van anderen over te nemen. Nu kan ‘aangespoelde walvis’ gejat zijn maar het gaat hier om een algemeen zinnetje dat iedereen kan gebruiken.
Grootste ergernis: haatspraak
Een van de grootste ergernissen op social media is haatspraak. Het gaat hier om woorden, tekeningen, afbeeldingen, uitspraken of filmpjes waarmee je iemand persoonlijk aanvalt. Maar je kunt ook een groepering aanvallen op basis van afkomst, geaardheid of religie.
Het probleem is dat haatspraak niet altijd strafbaar is. Wel is het aanzetten tot discriminatie of geweld strafbaar. Haatspraak wordt vooral anoniem gedaan. Zanger Gordon heeft eerder geprobeerd om tegen haatspraak in actie te komen. Hij heeft getracht om de wetgeving dusdanig te veranderen dat IP adressen bij haatspraak verplicht moeten worden vrijgegeven. Helaas is het tot zover niet gekomen.
Hoewel haatspraak niet altijd strafbaar is zegt het meer iets over degene die het doet dan degene die aangevallen wordt. Mensen die zich schuldig maken aan haatspraak hebben vaak een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of lopen met enorme frustraties rond. Laat je niet tot dit soort dingen verleiden maar houd je aan de algemene online omgangsvormen. Zo kom je veel beter voor de dag.

Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.
We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?