De zoekopdracht ‘tuincentrum’ levert in Google meer dan 3 miljoen resultaten op. Voor tuincentrum-eigenaren is dit geen probleem, de meeste gebruikers zoeken lokaal (bijvoorbeeld ‘tuincentrum Utrecht’). Voor de hovenier, kweker of tuinwebshop is dit een heel ander verhaal.
Online marketing voor de tuinbranche richt zich op een goede online vindbaarheid. Zoekmachine Google is hier het belangrijkst in, maar ook een goede zichtbaarheid op social media draagt bij aan een hogere omzet.
Online marketing kan bijdrage aan een groei van +200% aan bezoekers en een +50% hogere conversie.
Het verschil tussen offline en online marketing

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Fysieke tuincentra zijn en blijven populair. Ze vertegenwoordigen ruim 35% van de tuinbranche. Het is dan ook niet zo vreemd dat tuincentra baat hebben bij offline marketing. Denk hierbij aan het promoten van eenjarige plantjes, dit product wordt voornamelijk in fysieke tuincentra verkocht. Offline marketing bestaat dan ook uit het promoten van het tuincentrum of producten, via printmedia, posters, radio of televisie.
Voor de meeste bedrijven binnen de tuinbranche is online marketing onmisbaar. Dit is het online (via het internet) promoten van het bedrijf, merknaam, producten of diensten. Doordat de tuinbranche online steeds groter wordt is het belangrijk om er tussen te blijven staan.
Online: de klant weet wat hij wil kopen
Klanten die een fysiek tuincentrum of een bloemenwinkel bezoeken zijn vaak nog zoekenden. Ze laten zich inspireren door het productaanbod. Een klant die online winkelt weet waar hij naar op zoek is. De klant shopt gericht, en dat is waar online marketing zich goed voor leent.
Online marketing voor de tuinbranche is ook geschikt voor kwekers, hoveniers, stratenmakers, fabrikanten, groothandelaren en importeurs. Mensen die op zoek zijn naar een dienst doen dit grotendeels online. De telefoongids en Gouden Gids zijn al lang naar de achtergrond verdreven.
Wat online marketing voor de tuinbranche betekent
Online marketing voor de online bloemenshop, het tuincentrum, de hovenier of een ander bedrijf start met het vastleggen van doelstellingen. Het is duidelijk dat iedereen meer klanten en een hogere omzet wil. Dit is echter niet de eerste gedachte achter online marketing. Het gaat voornamelijk om het aantrekken van bezoekers en het onder de aandacht brengen van het bedrijf of het merk.
Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren:
- SEO – zichtbaar in organische zoekresultaten
- SEA – adverteren in zoekmachines
- Social media marketing – zichtbaar op social media
- Gastbloggen – opbouwen naamsbekendheid
- E-mail marketing – directe marketing
- Content marketing – creëren en verspreiden van content
Linkbuilding en technische optimalisatie van de site vallen onder SEO. Contentmarketing vormt een onderdeel van SEO maar ook van social media marketing en gastbloggen. Er zijn dus methoden die elkaar overlappen. Maar wat is nu de beste manier om binnen de tuinbranche op te vallen?
SEO (zoekmachine optimalisatie) werkt altijd goed
Stel dat je met je tuinwebshop bovenaan in Google staat. Niet direct op de zoekterm ‘tuinwebshop’ want er zijn maar weinig gebruikers die hierop zoeken. Maar meer op zoektermen zoals ‘tuinplanten kopen’ of ‘graszoden’. Of misschien wel met een van de tuingerelateerde diensten zoals ‘tuin aanleggen’ of ‘kweker tuinplanten’.
Een eerste positie op een van deze zoektermen levert tot wel 45% van het zoekverkeer op. Wanneer mensen dagelijks 200 keer deze zoekterm invoeren, dan kun je tot wel 90 extra bezoekers per dag verwachten.

Niet elke bezoeker is een klant. Het online conversiepercentage ligt tussen de 1% en 4%. Dat betekent dat 1 tot 4 van de 100 bezoekers een aankoop doet (product of dienst). Het online conversiepercentage ligt lager dan bij fysieke bedrijven, daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk bezoekers naar de website of webshop te trekken.
Zoekmachineoptimalisatie richt zich op een zo hoog mogelijke positie in de organische zoekresultaten. SEO kost veel inspanning, tijd en geld. Maar die inspanning wordt beloond met een hogere ranking, meer bezoekers en een hogere omzet.
SEA – adverteren is niet altijd nodig
Wie snel wat bezoekers naar zijn website wil trekken richt zich op SEA. Dit is het adverteren in zoekmachines, met name Google en in mindere mate Bing. Deze methode is ideaal om direct onder de aandacht te komen en meer klanten aan te trekken.
SEA kan al met een beperkt budget. Het is ook direct effectief: al op de eerste dag komen er extra bezoekers naar de site. Het nadeel is dat het geld kost en het effect verdwijnt zodra je de campagne stopzet.
SEA heeft geen invloed op SEO. Oftewel: het beïnvloedt niet de ranking van de site in de organische zoekresultaten. Ook kan dit op de lange termijn betrekkelijk duur zijn. Het is daarom altijd zaak om een afweging te maken tussen SEO, SEA en andere vormen van online marketing.
Social media marketing
Nagenoeg elke doelgroep is actief op social media. Wanneer een bedrijf binnen de tuinbranche zich op social media laat zien dan trekt het de aandacht. Vooral voor dienstverlenende bedrijven is het goed om op deze manier met klanten in contact te komen.
Verhoog de interactie en betrokkenheid van potentiële klanten middels social media marketing. Het is ook een mooi platform om de klantenservice uit te breiden.
Overige vormen van online marketing voor de tuinbranche
Gastbloggen werkt goed voor het opbouwen van naamsbekendheid. Dit valt gedeeltelijk onder SEO (waaronder linkbuilding) en content marketing. Feitelijk is contentmarketing een verzamelnaam voor het creëren en verspreiden van content, waardoor je de aandacht van bezoekers in zoekmachines trekt.
Dan is er nog e-mail marketing, geschikt voor directe communicatie met de doelgroep. E-mailmarketing biedt je de mogelijkheid om relevante informatie over de ontvanger te verkrijgen. Hiermee is het mogelijk om gepersonaliseerde aanbiedingen te sturen. Bij e-mail marketing speelt de privacywet een grote rol, het is dan ook belangrijk om je aan de wetgeving te houden.
Kunnen we je helpen met een betere zichtbaarheid op het internet? We zetten online marketing effectief voor verschillende bedrijven binnen de tuinbranche in. Neem voor vragen of de tarieven contact op.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.