Oneliner – betekenis en voorbeelden

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Een oneliner, je komt het overal tegen. Een krachtige of een grappige uitspraak die je gegarandeerd onthoudt. Wat is de oneliner betekenis en hoe verzin je een goede uitspraak? In dit blog alles over oneliners, de betekenis en leuke voorbeelden. Maar ook tips om er zelf een te verzinnen.

Uitleg: oneliner betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De oneliner is heel eenvoudig uit te leggen. Dit woord bestaat namelijk uit twee onderdelen:

 • One: één
 • Liner: lijn

Wanneer je dit samenvoegt kun je oneliner vertalen naar: één lijn. Dat is ook precies wat er met de oneliner betekenis bedoeld wordt. Het gaat om een korte uitspraak die niet langer is dan één zin (één lijn). Simpel toch?

Oneliner voorbeelden

Om te weten hoe een oneliner eruit ziet heb je nog het meest aan oneliner voorbeelden. Bekijk hieronder twee oneliner voorbeelden van bekende ondernemers:

“Als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat.”
Steve Jobs

“De enige wijsheid die echt telt is weten dat je niets weet.”
Socrates

Maar er zijn natuurlijk ook oneliner voorbeelden waarvan niemand weet wie ze verzonnen heeft:

 • Geef minder uit dan je verdient
 • Beter vandaag pijn dan morgen spijt
 • Niets is meer waard dan deze dag

Oneliner over samenwerken, vriendschap, werk en pensioen

Er wordt heel wat gezocht op een oneliner over samenwerken, vriendschap maar ook oneliner over werk en pensioen. Waarschijnlijk omdat dit zaken zijn die er echt toe doen.

Oneliner samenwerken

Zoek je een oneliner over samenwerken dan is deze misschien iets voor jou:

“Slechte teams hebben het nodig op dezelfde plek te werken. Goede teams kunnen samenwerken.” Deze is van Simon Sinek, een Amerikaanse auteur en spreker. Of die van Henry Ford: “bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes”.

Oneliner vriendschap

Dit is een leuke oneliner vriendschap: “vrienden zijn als sterren, je ziet ze niet altijd maar je weet dat ze er altijd zijn”. Of deze, die ik vooral als kind zijnde al heel mooi vond: “geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen”.

Oneliner werk

Dan nu een goede oneliner werk: “een droombaan rechtvaardigt het slapen onder werktijd niet”. Of misschien deze: “management is de dingen goed doen, leiderschap is goede dingen doen”.

Oneliner pensioen

Dan de laatste in het overzicht oneliner voorbeelden: de oneliner over pensioen. Deze: “pensioen is de fase tussen werk en zerk”. Misschien past deze beter: “pensioen is niet het einde van de weg, het is enkel een verandering van richting”.

Zelf een oneliner bedenken

Het is niet eenvoudig om zelf een oneliner te bedenken. Zelfs het bekende marketingbedrijf Rumag bedenkt zijn eigen quotes en oneliners niet maar neemt deze van veelal Engelse teksten over. Als Rumag hier al moeite mee heeft, hoe kun je dan zelf een oneliner bedenken?

De beste oneliner wordt spontaan geboren. Je zit met vrienden in de kroeg of met collega’s in de kantine. Je volgt een gesprek en ineens floept er zomaar een zin uit je mond: je eerste oneliner. Wil je een oneliner bedenken zorg dan dat je altijd pen en papier of je smartphone bij de hand hebt. Grappige of krachtige uitspraken, die moet je onthouden.

De boodschap van dit verhaal: een oneliner bedenk je niet, een oneliner overkomt je. Wat overigens ook weer een goede oneliner is.

De impact van een oneliner

Wat kun je nu eigenlijk met een oneliner? Je hebt inmiddels alles gelezen over de oneliner betekenis, een aantal voorbeelden gezien maar nog steeds weet je niet wat je met een onliner aan moet.

Met een oneliner breng je de boodschap in één zin over. Een oneliner moet aanzetten tot nadenken. Deze zin blijft langer hangen wanneer hij krachtig is of humor bevat. Goede oneliners worden door anderen herhaald: dan pas weet je dat deze impact heeft.

Zelf gebruik ik vaak de oneliner “ondernemen moet betaalbaar blijven”. Eigenlijk geef ik hiermee aan dat ik voor ondernemers schrijf én betaalbaar ben. Duidelijk toch? Maar dat is nog niet alles. Deze oneliner is niet alleen duidelijk maar verleidt potentiële opdrachtgevers om meer informatie te vragen. Met een (zakelijke) oneliner weet je dus meer opdrachten of klanten binnen te halen. Denk ook maar eens aan de oneliner/slogan van Kruidvat: “steeds verrassend altijd voordelig”. Alleen dat woordje voordelig, dat doet het hem al.

Slechte oneliners

Je hebt goede oneliners maar er zijn ook slecht verzonnen oneliners die totaal geen impact hebben. Zo kwam ik deze oneliner tegen: “loodgieter zijn is fijn.” Heel fijn dat de loodgieter zijn werk fijn vindt, maar wat heeft de opdrachtgever of klant hieraan?

 • Tekstschrijver zijn is fijn
 • Administratief medewerker zijn is fijn
 • Tandartsassistente zijn is fijn

 Merk je hoe belachelijk dit klinkt? Gebruik dit soort oneliners nooit wanneer je ondernemer bent.

Deze oneliner gebruik je liever ook niet:

 • Als je het niet probeert, dan weet je het ook niet
 • Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus
 • Dat had je nou niet hoeven doen!
 • Met mij gaat het goed want met slechte mensen gaat het altijd goed

Dit zijn cliché oneliners die te pas en te onpas gebruikt worden. Mensen hebben een hekel aan cliché oneliners, van die nietszeggende zinnetjes waarvan je zelf niet eens weet of ze wel toepasselijk zijn.

Een oneliner laten maken

Wil je een oneliner laten maken omdat je zelf geen inspiratie hebt? Schaam je niet: het bedenken van een goede oneliner is ontzettend lastig. Vaak komt het spontaan in je op. Zo was ik een blog over mijn tarieven aan het schrijven en ik bedacht: waarom vragen sommigen toch zulke hoge prijzen? Voor startende ondernemers zijn dure tekstschrijvers écht onbetaalbaar. Dus ik bedacht: ondernemen moet betaalbaar blijven.

Sinds ik die oneliner gebruik krijg ik er ook leuke reacties op. Zo belde een nieuwe opdrachtgever mij en vertelde dat hij zich helemaal kon vinden in het feit dat ondernemer betaalbaar moet blijven. Als kleine ondernemer had hij het financieel behoorlijk zwaar. Leuk wanneer mensen zich herkennen in je oneliner.

Kan ik ook een oneliner voor jou maken? In het verleden heb ik voor de tegenhanger van Rumag wat leuke quotes gemaakt. Deze quotes deden het ontzettend goed. Een oneliner laten maken? Neem voor de mogelijkheden contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven