Nieuwe uitdaging aangaan

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een nieuwe uitdaging aangaan met betrekking tot werk: iets voor jou? Misschien denk je al een tijd over het zelfstandig ondernemen. Hiermee creëer je vrijheid en je hebt zelf grip op je inkomen. Een nieuwe uitdaging aangaan kan ook spannend zijn, want verdient het wel goed? In deze blogpost wat handige tips voor iedereen die een nieuwe uitdaging met beide handen aangrijpt.

Nieuwe uitdaging in je werk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je doet al jarenlang hetzelfde. Vroeg of laat gaat het vervelen, maar het kan ook dat je met betrekking tot loon niet vooruit komt. Tijd om het roer om te gooien! Een nieuwe uitdaging in je werk betekent veranderen van functie of baan. Maar ook een eigen onderneming starten is een hele uitdaging.

Vergis je niet maar ruim 40% van de werknemers is ontevreden over het (huidige) werk. Vóór 2015 was ruim 20% ontevreden. Dit laat zien dat steeds meer mensen met tegenzin naar het werk gaan. Wanneer moet je een nieuwe uitdaging met betrekking tot werk zoeken? In deze situaties zou je hier zeker eens over na moeten denken:

  • Geen zin om naar het werk te gaan
  • Buikklachten of hoofdpijn gedurende de dag
  • Blij wanneer het weekend/vakantie is
  • Ruzie met collega’s
  • Te laag inkomen
  • Geen doorgroeimogelijkheden

7 tips om de nieuwe uitdaging aan te gaan

Je weet nog niet precies wat je wil. Natuurlijk, je bent ontevreden over je huidige functie, het inkomen of je kunt misschien niet met collega’s opschieten. Aan de andere kant kan het dagelijks reizen je ook tegen gaan staan. Hoe weet je nu welke nieuwe uitdaging perfect bij jou past? Bekijk de 7 tips en ideeën.

1. Teken je dromen uit

Iets dat heel goed helpt: je dromen uit te tekenen. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om dit te realiseren. Maak een moodboard met alles wat je in het leven zou willen bereiken. Maar ook wat een onwerkelijke droom lijkt. Teken het op een groot vel papier, knip plaatjes uit en plak die op, of omschrijf je dromen in een aantal woorden.

Hang het moodboard op een zichtbare plaats, bijvoorbeeld in de keuken, woonkamer of slaapkamer. Doordat je dagelijks bewust bent van wat je wil of waar je van droomt wordt het een stuk makkelijker om hier naartoe te werken.

2. Nieuwe uitdaging: heb zelfvertrouwen

Een nieuwe uitdaging aangaan is een spannende gebeurtenis. Heb vertrouwen, het komt allemaal goed. Natuurlijk ga je niet van de een of de andere dag je baan opzeggen. Oriënteer eerst wat allemaal mogelijk is. Bijvoorbeeld hoe het zelfstandig ondernemerschap eruitziet, wat hier allemaal voor nodig is en wat de verwachte omzet is.

Zonder zelfvertrouwen kom je er niet. Ja je moet soms een grote stap nemen en dit kan voor onzekerheid zorgen. Vertrouw echter op je wilskracht en doorzettingsvermogen. Ga met opgeheven hoofd die nieuwe uitdaging aan.

3. Kijk wat anderen doen

Je bent niet de eerste die een nieuwe uitdaging in het werk aangaat. Miljoenen mensen gingen je voor, hier kun je een hoop van leren. Warren Buffet vind ik een van de mooiste voorbeelden. Als kind zocht hij continu naar manieren om geld te verdienen. Zo verkocht hij huis aan huis allerlei spullen. Toen hij 11 was kocht hij van zijn verdiende geld zijn allereerste aandelen.

Kijk hoe anderen het deden en hoe ze hierin groeiden. Maar ook welke fouten ze maakten, zodat je diezelfde fouten kunt overslaan. Als beginnende SEO tekstschrijver zag ik nergens goede voorbeelden van hoe het moest. Maar ik zag wel de fouten die andere SEO tekstschrijvers maakten. Door die fouten en valkuilen te vermijden wist ik sneller dan anderen door te groeien.

4. Durf hulp in te schakelen

Een nieuwe uitdaging aangaan maakt je zelfstandiger, dat is een feit. Maar als startende ondernemer heb je het niet altijd makkelijk. Op sommige gebieden heb je echt hulp nodig. Bijvoorbeeld bij de boekhouding, maar ook bij het opzetten van een website. Dit laatste is ontzettend belangrijk want wie als ondernemer niet online zichtbaar is, kan het eigenlijk wel vergeten.

Bedenk dat je online heel veel concurrentie hebt. Je bent namelijk niet de eerste met het idee dat in je hoofd rondspookt. Zorg dus dat je zichtbaar bent, dit doe je door het delen van goede content. Hier mag je mij voor inschakelen want ik weet als geen ander hoe je bovenaan in Google verschijnt. Durf ook op andere gebieden hulp in te schakelen. De juiste hulp is een investering die zich dubbel en dwars terugverdient. Dit helpt je bedrijf te groeien.

5. Wijs geen uitdagingen af

Je werkgever stelt een nieuwe functie voor. Misschien sta je hier negatief tegenover, maar wat heb je te verliezen? Zolang je inkomen er niet op achteruit gaat is het goed om elke uitdaging aan te nemen. Ook wanneer je een onderneming start zul je soms iets voorgeschoteld krijgen. Bijvoorbeeld een opdracht waar je nog niet mee bekend bent. Gewoon die uitdaging aangaan, maar wel duidelijke afspraken maken over betalingen, deadline en andere zaken.

Waarom moet je geen uitdagingen afwijzen? Wanneer je (in het begin) alles uitprobeert, weet je ook waar je sterke en zwakke punten liggen. Dit helpt je in je zelfontwikkeling, waardoor niet alleen jij maar ook je onderneming flink kan groeien.

6. Het wordt mettertijd steeds makkelijker

Ik snap het best, een nieuwe uitdaging aangaan zorgt in het begin voor problemen of kopzorgen. Denk maar eens aan een onderneming starten, in het begin heb je nog geen financiële zekerheid. Of een nieuwe functie aannemen, hier moet je nog mee vertrouwd raken. Toch zul je merken dat het mettertijd steeds makkelijker wordt.

Heb je eenmaal een nieuwe uitdaging aangenomen, dan zal de volgende uitdaging een eitje zijn. Je hebt immers al zelfvertrouwen opgebouwd: de vorige keer is het ook goed gelukt. Bij elke nieuwe uitdaging bouw je weer ervaring op, dat je meeneemt naar de volgende stap.

7. Altijd positief blijven

Dit laatste is lastig, al helemaal wanneer het tegenzit. Toch blijft het belangrijk om positief te blijven. Zelf ben ik ooit bijna in die valkuil getrapt. Iemand vond het nodig om mij als tekstschrijver helemaal af te kraken, waarna andere schrijvers ook nog eens mee gingen doen. Op dat moment stond ik echt op het punt om mijn bedrijf op te doeken.

De positiviteit won het van de negativiteit. Ik besloot keihard door te werken waarna mijn bedrijf met honderden procenten groeiden. Inmiddels behoor ik tot de beste SEO tekstschrijvers van Nederland. Natuurlijk krijg je dan ook veel kritiek van andere tekstschrijvers over je heen, maar inmiddels heb ik geleerd dat dit uit jaloezie is.

Wanneer jouw bedrijf groeit zul je merken dat je ook steeds meer kritiek van concurrenten krijgt. Of wanneer je in functie (en salaris) groeit, is de kans groot dat collega’s je met de nek gaan aankijken. Blijf positief, zolang ze over je praten weet je dat je beter bent dan de rest. Zorg wel dat je klanten tevreden zijn, want daar gaat het om.

En jij, durf jij die nieuwe uitdaging aan te gaan?


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven