Nieuwe job of toch een eigen bedrijf starten?

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Je werkt al enige tijd in loondienst maar bent op zoek naar iets anders. Een nieuwe job of een eigen bedrijf starten, wat is verstandig? Beide hebben hun voor- en nadelen. Dit heeft enerzijds met financiële onafhankelijkheid maar anderzijds ook met zekerheid te maken.

Nieuwe baan of blijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een van de lastigste keuzes: overstappen naar een nieuwe baan of blijven. Door te blijven bij de huidige werkgever heb je zekerheid op een inkomen. Bij een nieuwe baan is dit altijd afwachten, want de eerste maand (of twee maanden) zit je in een proeftijd. Tijdens deze periode mag de werkgever je zonder opgaaf van reden wegsturen. Op dat moment zit je zonder inkomen en moet je op zoek naar een andere baan of een uitkering aanvragen.

Moet je voor die nieuwe baan gaan of toch blijven waar je zit? Switchen van baan betekent een nieuwe uitdaging aangaan. Dit is verstandig wanneer je niet tevreden bent over je huidige of werkgever. Maar ook wanneer je geen doorgroeimogelijkheden ziet of het inkomen te laag is.

Nieuwe job of een eigen bedrijf starten

Je kunt ook de keuze maken tussen een nieuwe job of een eigen bedrijf beginnen. In beide gevallen ga je een onzekere periode in. Je weet niet of het werk bevalt, of je dit door kan blijven zetten en hoe je financiën er volgend jaar uitzien.

Het voordeel van een nieuwe job is dat je altijd nog terug kan vallen op een WW-uitkering. Start je een eigen bedrijf dan bouw je geen recht op een WW-uitkering op. Nadeel van een nieuwe job is dat je in een proefperiode zit, binnen deze termijn kan alles afgelopen zijn. Start je een eigen bedrijf dan heb je geen proefperiode. Je bepaalt zelf hoe lang je in je eigen onderneming werkzaam bent.

Voordelen en nadelen van een nieuwe baan

Switch je van de ene naar de andere werkgever, dan is het niet verstandig om direct een nieuwe baan te accepteren. Hieronder de voordelen en nadelen van een nieuwe baan.

Voordelen nieuwe baan:

 • Nieuwe collega’swaar je soms een betere klik mee hebt
 • Je start met een basissalaris dat langzaam groeit
 • Je kunt je kwaliteiten in de nieuwe functie kwijt
 • Hernieuwde energie
 • Soms betere voorwaarden of omstandigheden

Nadelen nieuwe baan:

 • Maximaal twee maanden in onzekerheid
 • Soms paste functie achteraf niet bij jou
 • Niet altijd een hoger inkomen
 • Kan in het begin voor stress zorgen
 • De klik met collega’s of werkgever kan tegenvallen

Weeg de voordelen en nadelen van een nieuwe baan goed tegen elkaar af. Bedenk dat je in elk geval kan terugvallen op de uitkeringsinstantie, dus helemaal in financiële onzekerheid zit je niet.

Voordelen en nadelen eigen bedrijf starten

Een nieuwe job is spannend, of je nu voor jezelf begint of in loondienst bent. Denk je erover om een eigen bedrijf te starten? Steeds meer mensen doen het. In 2020 nam het aantal bedrijven met 68.000 toe. Dit was een stijging van 3,7%. Ook steeds meer vrouwen beginnen aan het ondernemen, dit zijn mooie ontwikkelingen.

Natuurlijk heeft een eigen bedrijf starten zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Hieronder de voor- en nadelen eigen bedrijf op een rij.

Voordelen eigen bedrijf:

Nadelen eigen bedrijf:

 • Onzekerheid
 • Vaak meer uren werken dan in loondienst
 • Financieel risico
 • Soms meer stress

Je ziet, een eigen bedrijf starten heeft zo zijn voor- en nadelen. Ook in dit geval is het belangrijk om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

Hulp bij een nieuwe job aannemen

Je twijfelt over een nieuwe job: wel of niet doen? Misschien heb je iets aan een loopbaanadviseur. Dit is iemand die bekijkt wat de knelpunten in je huidige werk zijn. Maar ook welke toekomstige functie voor jou weggelegd is. Dankzij loopbaanadvies sla je makkelijker een nieuwe weg in.

Een loopbaan adviseur is een investering die je zelf moet bekostigen. In andere gevallen betaalt de werkgever dit, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van reorganisatie binnen het bedrijf. In sommige situaties is de werkgever zelfs verplicht om loopbaan advies te vergoeden.

Nieuwe job zoeken

Een nieuwe job zoeken is niet zo makkelijk als gedacht. Het is namelijk de bedoeling dat de nieuwe job beter is dan de vorige. Die verbetering kan op verschillende punten zijn, bijvoorbeeld het salaris, de werkomgeving, collega’s of de functie.

Een nieuwe job zoeken doe je via het UWV, uitzendbureau, vacaturesites, krant maar tegenwoordig ook via social media. Maak een LinkedIn account aan, zo vinden potentiële werkgevers je makkelijker. Wees voorzichtig met nieuwe job aanbieders waar je voor je inschrijving flink moet betalen. Of waarbij je verplicht wordt om eerst een dure cursus of een boek aan te schaffen. Een nieuwe job moet geld opleveren en geen geld kosten.

Hulp bij het starten van een bedrijf

Een nieuwe job of een eigen bedrijf, dit is een keuze die je zelf moet maken. Heb je hulp nodig bij het starten van je eigen bedrijf? Je hebt de ondernemerscoach, die ondersteunt je in (bijna) alles wat met ondernemen te maken heeft. Daarnaast is er de virtueel assistent, deze neemt je administratieve taken uit handen.

Boekhoudkundige hulp is praktisch. Wil je goed vindbaar zijn in zoekmachines, iets dat heel belangrijk is, dan schakel je een SEO-tekstschrijver in. Met betaalbare tarieven werk je naar een hoge positie in Google toe. Dit levert meer bezoekers en hiermee ook meer potentiële klanten op. Dankzij een hoge positie in Google en andere zoekmachines zie je de omzet gaandeweg stijgen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven