Niet meteen reageren op WhatsApp

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Er komt een bericht binnen maar je wil niet meteen reageren. WhatsApp maakt het mogelijk om te zien of een bericht is gelezen. We gaan er standaard van uit dat de ander na het lezen van het bericht ook direct terug reageert. Ben jij iemand die niet meteen reageert of zit je misschien op reactie van een ander te wachten? 5 redenen waarom je geen reactie krijgt (ook handig wanneer je zelf niet wil of kan reageren).

Twee blauwe vinkjes: WhatsApp bericht is gelezen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


WhatsApp heeft een handige functie waarmee je kunt zien of een bericht is verzonden óf gelezen. Dit zie je aan de vinkjes achter het bericht:

  • Eén zwart vinkje: bericht verzonden maar niet afgeleverd
  • Twee zwarte vinkjes: bericht afgeleverd
  • Twee blauwe vinkjes: bericht afgeleverd en gelezen

Zie je na het verzenden van een WhatsApp twee blauwe vinkjes staan? De ontvanger heeft jouw bericht gelezen. Je wacht nu op reactie, maar deze blijft uit. Wat te doen?

5 redenen waarom je geen reactie op WhatsApp krijgt

Niet meteen iets terugsturen op WhatsApp kan voor een hoop onrust of stress zorgen. Maak jij je druk om het feit dat de ontvanger niet reageert? Nergens voor nodig, uit de praktijk blijkt dat niet iedereen direct een bericht terug kan sturen. Hieronder vijf redenen waarom je niet à la minuut een reactie krijgt.

1. De ontvanger heeft het druk

De meeste mensen zijn overdag aan het werk (of studeren). Tussendoor lezen ze WhatsApp berichten, maar hebben geen tijd om te reageren. Dit heeft niks met jou te maken maar puur met het feit dat de ontvanger weinig tijd heeft. Houd rekening met iemands werk- of schooltijden en wacht geduldig af. De kans is groot dat deze persoon tijdens de pauze of op een later moment reageert. Niks aan de hand dus.

2. Hij of zij wil over een reactie nadenken

Je stelt een moeilijke vraag of legt iemand iets voor. Niet iedereen kan hier direct antwoord op geven. Soms is er wat bedenktijd nodig. Het kan enkele uren tot wel enkele dagen duren voordat je een reactie krijgt. Vind je niet meteen reageren WhatsApp vervelend en verwacht je snel een antwoord? Geef dit dan aan.

3. Er is hem geen vraag gesteld

Het komt vooral bij mannelijke ontvangers voor: niet meteen reageren op WhatsApp. Mannen hebben namelijk duidelijkheid nodig. Stel jij geen vraag maar vermeld je alleen maar iets, dan ziet de man er het nut niet van in om hierop te reageren. Zit je op antwoord te wachten, maak van je bericht dan een vraagstelling. Grote kans dat hij nu wel reageert.

4. Het bericht is kwetsend

Stuur iemand een whatsapp-bericht met de tekst: ik vind je grote neus lelijk. Verwacht hier dan geen antwoord of reactie op! De een zal bij een kwetsende opmerking uit zijn slof schieten, terwijl de ander dit negeert.

5. Je bent saai of irritant

Geloof het of niet, maar sommige mensen zijn op WhatsApp behoorlijk irritant (of saai). Bestook jij iemand continu met linkjes naar YouTube filmpjes of artikelen óf stuur je meerdere keren per dag een plaatje of filmpje? Niet iedereen is hiervan gecharmeerd. Voor sommigen is het ronduit vervelend. Reageert de ander er niet of nooit op, dan kun je ervan uitgaan dat de ontvanger er geen boodschap aan heeft. Probeer eens op een andere manier contact te zoeken, bijvoorbeeld door te vragen hoe het met hem of haar gaat.

Dit waren 5 redenen waarom iemand niet meteen reageert op WhatsApp. Je hoeft je geen zorgen meer te maken wanneer je niet direct een bericht terugkrijgt. Daarnaast heb je nu zelf altijd een goede reden om niet direct terug te hoeven reageren.

Dit artikel is geschreven door Bianca, SEO tekstschrijver, social media chick en content specialist. Teksten of content nodig? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven