Neeva zoekmachine – zonder advertenties

Bijgewerkt: 23 augustus 2021

Ook zo moe van de advertenties bovenaan de zoekresultaten? Ex Google medewerkers hebben een nieuwe zoekmachine ontwikkeld: Neeva. Ik moest direct aan Nivea denken, niet alleen vanwege de naam maar ook met betrekking tot het kleurgebruik. Even niet aan denken want Neeva kan misschien wel dé zoekmachine van de toekomst worden.

40 miljoen dollar voor een zoekmachine

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De Neeva zoekmachine blijkt nu al een waarde van 40 miljoen dollar te hebben. Dat is namelijk het bedrag dat oudmedewerkers van Google hebben opgehaald. Met dat geld bouwden ze een zoekmachine dat geen advertenties toont. Bovendien ligt de focus ook nog eens op privacy. Wanneer je dit allemaal bij elkaar optelt is het niet ondenkbaar dat Neeva een geduchte concurrent van Google wordt (of al is).

Eerst op een wachtlijst

Neeva search engine is nog niet in alle landen beschikbaar. Als eerste krijgen inwoners uit de VS toegang tot deze zoekmachine. Nederlanders kunnen zich alvast op een wachtlijst plaatsen. Dit doe je heel eenvoudig door je e-mailadres op de website van Neeva achter te laten. Je ontvangt zelf bericht wanneer je aan de beurt bent.

Via een vriend uit de VS mocht ik Neeva alvast testen. Hieronder vind je mijn review en wat belangrijke informatie.

Advertentievrije zoekmachine

Wat direct opvalt is dat Neeva een advertentievrije zoekmachine is. Hartstikke fijn want Google maakt er de laatste tijd een potje van. Google maar eens op ‘tuinset kopen’. Je ziet dan eerst 4 advertenties en hierna pas de organische zoekresultaten, gevolgd door weer 3 advertenties. Dit betekent dat ruim 40% van de zoekpagina uit advertenties bestaat. Hartstikke irritant!

Binnen de Neeva zoekmachine kom je deze advertenties niet tegen. Toch moet de zoekmachine ergens van leven. Omdat ze geen geld binnenkrijgen middels opbrengst uit advertenties doen ze dit op een andere manier: abonnementen aanbieden. Je betaalt dus om gebruik te maken van deze zoekmachine.

Zitten we wel te wachten op een betaalde zoekmachine?

Vraag de gemiddelde Nederlander of hij voor een zoekmachine wil betalen en het antwoord zal NEE zijn. Waarom voor iets betalen wanneer je het ook gratis kunt krijgen? Typisch Hollands maar wel begrijpelijk.

Persoonlijk ben ik ook niet echt geneigd om voor de Neeva zoekmachine te betalen. Ik stoor mij niet aan de advertenties op Google, je wordt er stiekem blind voor. Aan de andere kant zie ik al enige tijd helemaal geen advertenties meer in de zoekresultaten. Dit kun je uitschakelen via een addblocker én de instellingen. Dat kost je geen cent.

De privacy bij Neeva search engine

Het is een feit dat Google bijhoudt wie je bent en wat je doet. Bij Neeva worden alle trackers geblokkeerd. Dit betekent dat je IP-adres, naam, profielfoto of andere gegevens veilig zijn. Niemand die deze gegevens in handen krijgt. Ook voor dit onderdeel betaal je wanneer je gebruik maakt van deze nieuwe zoekmachine.

Nuttig? Ja, privacy staat nu eenmaal ‘hoog in het vaandel’. Niet alleen bij Neeva maar ook bij jou en mij. In dat opzicht is die privacywaarborging best interessant. Maar niet noodzakelijk want een slimmerik wist zijn sporen ook via de Google zoekmachine uit. Je kunt namelijk van alles beheren en uitschakelen, bijvoorbeeld je locatie en surfgedrag. Ook kun je persoonlijke advertenties uitschakelen. Aan de andere kant denk ik altijd: “wanneer je niets te verbergen hebt maakt het ook niet uit dat een of andere pipo weet dat je naar sneakers hebt gezocht.” Lekker belangrijk.

Synchroniseren met e-mail en agenda

Je kunt Neeva synchroniseren met je e-mail, agenda maar ook met documenten. Binnen al deze functies heb je nog naar één zoekbalk nodig. Hartstikke handig want dat scheelt een hoop geklik tussen tabbladen of webpagina’s. Praktisch, maar alleen wanneer je ook gebruik maakt van al die extra dingen.

Het alternatief voor Google: is het wat?

Neeva zegt de eerste advertentievrije en trackingvrije zoekmachine te zijn. Dit klopt ook, want in de basis is het een erg gebruiksvriendelijke zoekmachine. Toch wil ik niet zeggen dat ze als eerste deze functies aanbieden. Bij sommige zoekmachines kun je advertenties of tracking uitschakelen, soms op een omslachtige manier.

De vraag is of dit project ook goed gaat lopen. Met de kosten zal het wel meevallen, de schatting is dat de prijs op minder dan $ 10 per maand uitkomt. Hoe meer gebruikers hoe lager de abonnementskosten.

Het probleem zit hem in de functionaliteiten. Niemand wil alleen maar betalen voor het uitschakelen van advertenties of tracking. Daarom moet Neeva het van de gebruikservaring hebben, en die is goed. De zoekresultaten zijn bij Neeva soms beter dan bij Google. Toch zag ik ook wel wat verbeterpunten.

Nog geen optimale zoekresultaten

Ondanks het feit dat sommige zoekresultaten beter zijn dan bij Google is het grote geheel nog niet perfect. Veel zoekresultaten zijn van een lage kwaliteit, al helemaal wanneer je dit met Google vergelijkt. Daarom heb je bij Neeva de mogelijkheid om ook nog eens Google of een andere zoekmachine door te spitten. Zonder dat je hiervoor de website van Neeva hoeft te verlaten. Dat hebben ze naar mijn mening mooi opgelost.

Zorgen over Neeva

De eerste gebruikers zijn positief over deze zoekmachine. Toch zijn er ook wel wat zorgen over. Wanneer je naar recepten zoekt dan vind je de complete ingrediëntenlijst en het recept in de zoekresultaten. Je hoeft dus niet de website van de uitgever te bezoeken. Je kunt je voorstellen dat uitgevers hier niet blij mee zijn. Hun inhoud wordt als het ware gestolen en ze ontvangen minder bezoekers.

Via Twitter heeft Ramaswamy, mede-oprichter van Neeva, laten weten dat ze hier iets aan gaan doen. Er zou volgens de beste man een goede relatie tussen Neeva en content creators moeten zijn. Het is alleen jammer dat de zoekmachine hier pas mee komt op het moment dat anderen erover gaan klagen. Dat hadden ze van tevoren ook wel zelf kunnen bedenken. We zullen zien wat de uiteindelijke levensduur van deze nieuwe zoekmachine is.

Beschikbaarheid in Nederland

Wanneer ik naar het grote geheel kijk dan ziet Neeva er goed uit, vooral omdat je hem helemaal kunt personaliseren. Dit is iets dat ik bij Google toch wel mis. Bovendien is het wel prettig dat je niet hoeft te letten op je privacy of advertenties moet uitschakelen, dat is al voor je geregeld. Het project staat nog in de kinderschoenen (juni 2021) en dat is duidelijk te zien aan de soms vreemde zoekresultaten. Dit wordt in de toekomst ongetwijfeld beter.

Wanneer Neeva in Nederland beschikbaar is, dat zou ik niet kunnen zeggen. Gezien de verbeterpunten zal dit niet eerder dan het laatste kwartaal van 2021 zijn. Hoop ik tenminste, anders komen ze met een halve zoekmachine. 😊


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven