Nadelen van CSS

Bijgewerkt: 10 november 2022

Wil je als bedrijf opvallen en succes behalen, dan heb je een website nodig. Maar wel een met een goede uitstraling. Een webdesigner bouwt de juiste website voor je. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende programmeertalen.

Met de programmeertaal (of styling) CSS is het mogelijk om een website zo mooi en gebruiksvriendelijk te maken. Een webbouwer zal CSS in veel gevallen inzetten. Hierbij is er keuze uit externe, interne en inline CSS.

Ondanks de geweldige voordelen zitten er ook wat nadelen aan CSS. Het is belangrijk om je in deze nadelen te verdiepen, want alleen zo maak je de juiste keuze.

CSS voor dummies

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voor wie nog niet bekend is met CSS volgt hier een korte uitleg. Werk je hier al langer mee, dan mag je gelijk door naar het volgende hoofdstuk.

CSS is de afkorting van Cascading Style Sheets. Het is een programmeertaal die samenwerkt met HTML-bestanden. Feitelijk zorgt CSS voor de opmaak van deze bestanden. Hierdoor ziet alles er net wat beter en gebruiksvriendelijker uit. Dankzij Cascading Style Sheets ga je voor een optimale gebruikservaring.

De voordelen van Cascading Style Sheets

Laten we eerst naar de interessante voordelen kijken, want hierdoor raak je overtuigd om deze programmeertaal in te zetten.

Ten eerste krijg je dankzij CSS controle over het design of de lay-out van je website. Je bepaalt ook waar elementen komen te staan, en dit regel je tot op de pixel nauwkeurig. Alle webbrowsers bieden ondersteuning voor CSS style sheets. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een gebruiker met een minder populaire browser je website niet goed te zien krijgt.

Een ander voordeel is dat je alle codes in slechts één bestand onderbrengt. Wanneer je veranderingen aan wil brengen hoeft dit alleen maar via dat ene bestand. Zo blijft alles overzichtelijk bij elkaar, maak je minder fouten en bespaar je ook nog eens een hoop tijd.

Verder heeft CSS een positieve invloed op SEO (zoekmachine optimalisatie). Overzichtelijke codes worden door zoekmachines als prettig ervaren. En je doet het uiteraard voor de bezoeker, want die moet een goede indruk van je website krijgen.

De nadelen van CSS

Volgens sommige webdesigners heeft CSS geen nadelen. Vooral designers die ontzettend veel met Cascading Style Sheets werken en hier hun geld mee verdienen (bijvoorbeeld codes maken en verkopen), zullen je dit vertellen. Maar het is bijna niet te bevatten dat iets geen nadelen zou kunnen hebben. Dus ja: CSS heeft wel degelijk een aantal nadelen. Over die nadelen wil ik het nu gaan hebben.

Verschillende browsers dus ook verschillende weergaven

Wanneer je gebruik maakt van CSS-codes of deze aanpast dan is het goed om te bekijken hoe verschillende browsers hiermee omgaan. Beginnende webmasters of webdesigners testen alleen in hun eigen browser. Ze vergeten dat een andere browser soms een geheel andere weergave heeft. Dat kan voor beginners een van de nadelen zijn.

Een beperkte beveiliging

Veilige websites scoren hoger in de organische zoekresultaten, dat is een feit. Beveiliging is tegenwoordig heel belangrijk. CSS kent een beperkte beveiliging. Wanneer je de website zelf niet goed beveiligt dan kan CSS een risico vormen.

Er zijn verschillende CSS- niveaus

Iets waar je als beginner maar ook als gevorderde webmaster rekening mee moet houden is dat er verschillende niveaus van CSS zijn. Zo kun je in CSS niveau 2 geen blokken verticaal centreren, iets dat in latere niveaus wel kan.

Het is niet zo dat CSS1 niet meer werkt en het wordt af en toe nog steeds gebruikt. Maar je zou er niet meer op moeten vertrouwen.

In 1996 werd CSS1 gepubliceerd, maar het duurde nog tot het jaar 2000 voordat de eerste browser dit ondersteunde. Vanaf 2018 ondersteunen alle browsers CSS3. Momenteel wordt gezegd dat er nooit een CSS4 gaat komen, maar je weet maar nooit hoe de toekomst zich ontwikkelt.

Hoe dan ook, beginners die over CSS willen leren kunnen in verwarring raken door de verschillende niveaus. Het is namelijk zo dat het laatste niveau een verbeterde versie van de eerste is, en in de eerste ligt de basis. Hoewel deze dus nog maar heel weinig gebruikt wordt.

Snap je hem nog? Met een goede cursus leer je meer over Cascading Style Sheets.

Het kost extra tijd

Ondanks het gebruiksgemak van CSS kost het wel extra tijd om de codes te schrijven en in verschillende browsers te testen. Daarom zou je alleen met CSS moeten werken wanneer je hier voldoende verstand van hebt, en het ook leuk vindt om te doen.

Waarom je toch CSS zou moeten gebruiken

Ondanks die paar nadelen wegen de voordelen veel zwaarder. Het is tegenwoordig heel belangrijk dat bezoekers op je website een goede gebruikservaring hebben. Hierdoor blijven ze langer op je website hangen, of doen misschien wel een aankoop. Bovendien is dit goed voor je SEO-score.

Natuurlijk is het mogelijk om meer te leren over CSS. Of laat het werk aan een goede webdesigner over. Een website laten maken of misschien een afzonderlijke webpagina aan laten passen? Neem vrijblijvend contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven