Naamsvermelding van de webdesigner: de spelregels

Bijgewerkt: 26 oktober 2022

Veel websites hebben onderin de footer (voettekst) de naam van de webdesigner staan. Vaak wordt gedacht dat het verplicht is om de naam van de webdesigner te vermelden. Nee dit is niet altijd verplicht, het hangt ervan af of de ontwerper auteursrecht heeft.

Het is niet verplicht om de naam op elke pagina te vermelden, zoals in de footer gebeurt. En een linkje naar de website is ook niet verplicht. Laat je bij het bouwen van een website niet om de tuin leiden en weet wat je rechten en plichten zijn.

Over het auteursrecht

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Auteursrecht (copyright) is het recht dat de maker van een literair werk, kunst of wetenschap krijgt. De auteursrechthebbende bepaalt waar en wanneer het werk openbaar wordt gemaakt. Ook met betrekking tot verveelvoudigen of verkopen ligt de keuze (vaak) bij de auteursrechthebbende.

De auteursrechthebbende is meestal ook de auteur van het werk, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het auteursrecht is namelijk overdraagbaar.

Kan een webdesigner naamsvermelding afdwingen?

Wanneer je een website laten maken is het vrij gebruikelijk dat de naam van de webdesigner ergens op de site vermeld staat. Sommige ondernemers willen dit niet en halen de naam van de webdesigner weg. Dit kan tot hele vervelende situaties leiden.

Kan een webdesigner naamsvermelding eigenlijk wel afdwingen? In veel gevallen wel, maar niet altijd. Laten we daarom eens wat verschillende situaties bekijken.

De webdesigner heeft het auteursrecht

In veel gevallen rust er auteursrecht op webdesign oftewel het ontwerp van een site. De opdrachtgever krijgt een licentie om gebruik te maken van het ontwerp.

De webdesigner heeft auteursrecht wanneer het om een uniek werk gaat. Dit is ook het geval wanneer de designer gebruikt maakt van bestaande thema’s, plugins of functionaliteiten. Door deze samen te voegen ontstaat er een nieuw en uniek ontwerp.

Wanneer er auteursrecht op het design rust dan is naamsvermelding verplicht. In dit geval kan de webdesigner dit dus afdwingen.

Hoe je aan naamsvermelding moet doen

De meeste webdesigners plaatsen hun naam inclusief een linkje naar hun website in de footer van de gebouwde site. Vaak wordt gedacht dat de opdrachtgever dit verplicht moet toestaan, maar dat is niet zo.

Ondanks dat naamsvermelding verplicht is, hoeft dit niet op elke webpagina te staan. De naam van de webdesigner hoeft op slechts op één pagina voor te komen. Dit betekent dat het dus niet in de footer en hiermee op elke webpagina moet worden getoond. Het mag natuurlijk wel, maar dit kan de aandacht van de bezoeker afleiden.

Wanneer je de naam van de webdesigner vermeldt betekent dit niet dat er ook een linkje naar diens website moet worden opgenomen. Dit kan onderling wel worden afgesproken, maar is dus niet verplicht.

Hoe zit het bij het laten maken van een logo?

Het recht op naamsvermelding geldt niet altijd. Het zou een beetje gek zijn wanneer de naam van de auteur bij elke productomschrijving in een webshop staat. Of wanneer de naam bij het ontworpen logo wordt gepubliceerd. Dit zou het hele idee van een logo naar beneden halen.

Dus heeft de webdesigner niet alleen de website maar tevens het logo gemaakt? Dan moet de naam van de designer worden vermeld, maar niet de naam van de logo-ontwerper. Dit lijkt een beetje ingewikkeld maar dat valt in de praktijk echt wel mee.

Wanneer de webdesigner geen auteursrecht heeft

Het begrip auteursrecht is soms een grijs gebied, want wanneer is er sprake van uniek werk? Heeft de webdesigner alleen geholpen met het optimaliseren van de site of wat dingetjes aangepast, dan gaat het niet altijd om een uniek ontwerp. Dit geldt ook niet wanneer het websiteontwerp is overgenomen van een bestaand ontwerp. Of wanneer dit een sterke gelijkenis met een ander ontwerp heeft.

De auteursrechten overdragen

Veel bedrijven vinden het prettig om de auteursrechten voor software, huisstijl, logo, teksten en afbeeldingen in eigen beheer te hebben. Het is zeker mogelijk om auteursrechten over te dragen. De webdesigner staat zijn auteursrecht af en het bedrijf krijgt dit in handen.

Stel in dit geval een overeenkomst voor overdracht van auteursrechten op. Een zelf opgestelde overeenkomst is rechtsgeldig, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Het kan bijvoorbeeld dat de inhoud van de overeenkomst niet duidelijk genoeg is of in strijd met de wet. Schakel in dit geval een jurist in. Mirjam van juridische-supermarkt.nl stelt dit soort overeenkomsten op.

Recht op naamsvermelding blijft vaak bestaan

Het is verkeerd om te denken dat bij het overdragen van het auteursrecht ook het recht op naamsvermelding verdwijnt. Nee, het recht op naamsvermelding valt onder het persoonlijkheidsrecht. Dus zelfs wanneer je als bedrijf het auteursrecht van de webdesigner overneemt, ben je nog steeds verplicht om diens naam te vermelden.

Hoe los je dit probleem op? Door vooraf duidelijke afspraken met de webdesigner te maken. Het is niet mogelijk om een persoonlijkheidsrecht over te dragen, maar je kunt afspreken dat de naam van de webdesigner niet op de website komt te staan.

Recht op verzet tegen verminking van het werk

Ben je niet zo tevreden over het werk van de webdesigner en wil je dit zelf aanpassen? Wees hier voorzichtig mee want dit valt onder verminking van het werk. De webdesigner heeft het recht om zich hiertegen te verzetten. Dit recht valt ook onder het persoonlijkheidsrecht.

Ideeën of concepten vallen niet onder het auteursrecht

Komt de webdesigner met een idee of concept met betrekking tot het ontwerp van de website? Dit valt niet onder het auteursrecht. In dit geval is het dus ook niet nodig om aan naamsvermelding te doen. Het design heeft immers nog geen vorm gekregen, en je bent er vrij in om het idee of concept verder uit te werken.

Ontwerp in opdracht van de werkgever laten maken

Heb je als ondernemer een webdesigner in loondienst? Werk dat de webdesigner in opdracht van de werkgever maakt valt onder het auteursrecht van de werkgever. Het is onduidelijk of de werkgever ook het persoonlijkheidsrecht krijgt. Toch heeft de rechter al een aantal keer beoordeeld dat de werkgever óók de persoonlijkheidsrechten heeft.

Let op: een zelfstandige webdesigner inhuren is niet hetzelfde als iemand in loondienst hebben. Zelfstandige webdesigners hebben altijd auteursrecht en persoonlijkheidsrecht.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven