Motiverende titel: 10 tips met voorbeeld

Een goede titel maakt of breekt je tekst. De beste titels zijn motiverend, inspirerend en vaak ook amuserend. Je noemt het ook wel een pakkende titel, maar dit klinkt misschien wat ouderwets. In dit artikel vind je tips om de beste motiverende titel te bedenken. Inclusief voorbeelden zodat je er niet alleen voor staat.

Wat is een motiverende titel?

Motiveren is iemand aanzetten om iets te doen. Is zondag dwingend over te komen. Een motiverende titel wekt de interesse van de lezer. Het spoort hem of haar aan om verder te lezen. Handig wanneer je een blog op sociaal media deelt: de titel bepaalt of iemand naar je blog klikt (of toch niet).

Motiverende titels zijn ook belangrijk binnen SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Wanneer je met een goede titel in de zoekresultaten zichtbaar bent, zorgt het voor een hogere klikfrequentie. Hierdoor trek je meer verkeer naar je website.

Kenmerken van dit soort titels

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een motiverende titel is pakkend, informatief en inspirerend. Het maakt lezers nieuwsgierig. Hierdoor willen ze weten wat er in de blogpost, het artikel of misschien wel in het boek staat.

Je ziet dat dit soort titels mensen inspireert om actie te ondernemen. Toch is het niet makkelijk om een motiverende titel te bedenken. Daarom vind je hieronder 10 goede tips.

Tip 1: wees duidelijk

Het is heel belangrijk dat je duidelijk bent over wat de lezer kan verwachten. Wanneer je een titel maakt zoals ’10 tips voor het schrijven van een motiverende titel’, dan weet de lezer wat hij kan verwachten. Maar je moet ook eerlijk zijn. Beloof wat je in de titel weergeeft. Geef dus ook echt 10 tips voor het schrijven van een titel die motiveert (wat ik dus doe).

Oftewel: je moet niet alleen duidelijk zijn, ook mag je niet aan misleiding doen. Wanneer je lezers probeert te misleiden zijn ze zo teleurgesteld dat ze je niet meer vertrouwen.

Tip 2: zorg voor een beknopte titel

Een pakkende titel is niet te lang. Uit onderzoek blijkt dat de beste titels vaak tussen de 5 en 10 woorden lang zijn. Wanneer je voor een langere titel gaat, kan dit voor verwarring zorgen. Er staat gewoon teveel informatie, waardoor de inhoud van het artikel of het boek niet duidelijk is.

Wil je met een artikel op blog hoog in zoekmachines scoren? Dan is het ook belangrijk dat je de titel beknopt houdt. Lange titels worden namelijk door zoekmachines afgekapt. Voor SEO is het aan te raden om de titel maximaal 60 karakters lang te maken. Zeker niet langer.

Tip 3: gebruik sterke woorden

Wanneer je woorden gebruikt die emoties oproepen, dan prikkel je de nieuwsgierigheid van mensen. Dat is altijd goed, want je wilt tenslotte dat zie je blog of artikel lezen, of je boek kopen.

Voorbeelden van sterke woorden zijn:

 • Onthuld
 • Verbluffend
 • Revolutionair
 • Ultiem
 • Gegarandeerd
 • Krachtig

Maar let op, overdrijf niet met dit soort woorden. Je mag de lezer niet teleurstellen. Speel echter wel in op behoeften, verlangens of angsten van de doelgroep. Daar scoor je altijd mee.

Tip 4: stel een vraag

Het is goed om middels je titel een vraag te stellen. Zorg voor een retorische vraag. Bij dit soort vragen is het niet de bedoeling dat de lezer daadwerkelijk antwoord geeft, maar om zijn of haar aandacht te trekken. Een voorbeeld van een retorische vraag is “Hebben we niet allemaal de behoefte om iets in deze wereld te betekenen?”

Tip 5: creëer urgentie

Stel je voor dat je alleen deze week kans maakt op die mooie prijs. Of wanneer je dat artikel niet leest, dat je dan nooit blijvend zou afvallen. Een motiverende titel zorgt voor urgentie. De lezer heeft het gevoel dat hij iets belangrijks mist wanneer hij niet doorgaat met lezen.

Hieronder drie voorbeelden om middels de titel urgentie te creëren.

 1. Belangrijke updates: deadline voor inschrijving verloopt morgen!
 2. Laatste kans, alleen vandaag 50% korting op alle producten
 3. Zonder deze trucjes lukt het nooit om blijvend gewicht te verliezen

Tip 6: gebruik humor

Probeer uit een grappige hoek te komen. Humoristische titels trekken lezers aan. Bovendien laat je hier een positieve indruk mee achter. Ook nu weer moet je ervoor waken dat je niet overdrijft. Een humoristische titel trekt de aandacht, maar gaat geen grenzen over.

Kan humor motiverend werken? Jazeker, want met humor maak je de wereld een stuk luchtiger. Onderstaande twee titels laten zien hoe je met een beetje humor kunt motiveren om door te lezen.

 1. Hoe je een kat traint… En waarom het waarschijnlijk niet lukt
 2. De geheime taal van peuters: ontcijferen, vertalen en soms gewoon raden

Tip 7: gebruik quotes of citaten

Door een quote of citaat te gebruiken, geef je de titel een persoonlijk tintje. Bovendien versterk je de boodschap of een thema van het artikel. Hier komen weer wat voorbeelden:

 • “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”: Een Tijdloze Uitspraak van Mahatma Gandhi
 • “De enige manier om iets te doen, is door het te doen”: Motiverende Wijsheid van Oprah Winfrey

Bij deze voorbeelden heb ik even gebruik gemaakt van quotes van beroemdheden. Maar je kunt natuurlijk ook een quote of citaat van jezelf, een klant of een geïnterviewde gebruiken.

Tip 8: vermijd clichés

Een titel als “het geheim van zoekmachines”, kom je al tientallen keren op het internet tegen. Probeer eens een nieuwe invalshoek en vermijd clichés.

Oké, je weet niet wat clichétitels zijn? Hier komen er nog een paar:

 • Een kijkje achter de schermen bij…
 • Alles wat je moet weten over…
 • De ultieme gids voor…
 • Het geheim achter…

Ik durf te wedden dat je minstens één van deze titels voor je blogs of artikelen hebt gebruikt. Schuldig? Dat dacht ik al! En om eerlijk te zijn, ik heb het ook gedaan. Simpelweg omdat dit soort titels vroeger heel goed werkten. Maar tegenwoordig moet je veel origineler zijn.

Tip 9: maak gebruik van getallen

Mensen zijn geïnteresseerd in lijsten en getallen. Bijvoorbeeld “10 tips voor…” of “de 5 beste…”. Maar ook bijvoorbeeld “deze 3 dieren zijn in Nederland zeldzaam” of “7 redenen waarom je partner geen aandacht heeft voor jou”.

Tip 10: een mysterieuze titel

Door je titel mysterieus te maken, motiveert dit mensen om door te lezen. Ik laat je een paar mysterieuze titels zien:

 • De sleutel tot het onbekende: ontdekkingen in een verborgen kamer
 • Het geheim van de oude villa
 • Het verboden dagboek: dit moet je lezen

Alles wat mysterieus is maakt de mens hartstikke nieuwsgierig. Dit komt omdat we graag het onbekende willen ontdekken. Mysterie brengt ook een gevoel van avontuur en opwinding met zich mee.

Motiverende titel voorbeelden

Je weet nu hoe je een motiverende titel schrijft. Heb je nog steeds geen inspiratie? Dan heb ik nog wat extra voorbeelden voor jou. Hier komen ze:

“Ontdek de Geheimen van Succesvol Ondernemerschap”

“10 Praktische Tips voor een Gelukkiger Leven”

“Waarom Falen de Sleutel tot Succes Kan Zijn”

“De Ultieme Gids voor een Gezonde Levensstijl”

“Hoe je Binnen 30 Dagen je Productiviteit Verhoogt”

“Inspirerende Woorden van Wereldberoemde Leiders”

“5 Stappen naar Financiële Onafhankelijkheid”

“De Kracht van Positief Denken: Zo Verander je je Leven”

“De Geheimen Achter Succesvolle Gewichtsverlies”

“Waarom Jezelf Uitdagen Essentieel is voor Persoonlijke Groei”

“Hoe je je Dromen in 5 Simpele Stappen Realiseert”

“De Toekomst van Technologie: Wat je Niet Mag Missen”

“10 Verbluffende Feiten over de Natuur”

“Waarom Creativiteit de Motor van Innovatie is”

“Hoe je Stress Overwint en Je Gezondheid Verbetert”

“Het Geheim van Gelukkige Relaties”

“Ontdek de Magie van Reizen: Waarom het Je Leven Verrijkt”

“5 Goede Gewoontes voor een Succesvolle Carrière”

“Leer Effectief Communiceren en Verbeter je Relaties”

“De Kunst van Geduld: Hoe het je Leven Transformeert”


Alsjeblieft, doe er je voordeel mee en gebruik een van mijn titels voor je nieuwste blog. Maar let op, ik kan je niet beloven dat een ander de titel van jouw keuze al gebruikt heeft. Wil je een motiverende titel laten maken, specifiek afgestemd op jouw doelgroep? Neem contact op, ik help je hier graag bij.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven