Metafoor- betekenis en voorbeeld

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een metafoor: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is de exacte metafoor betekenis? Dat is niet heel eenvoudig uit te leggen. Maar met een metafoor voorbeeld begrijp je wat dit betekent. Vandaag vertel ik jou als tekstschrijver alles over metaforen.

De metafoor betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je in de Van Dale op zoek gaat naar de metafoor betekenis dan kom je “beeldspraak die berust op vergelijking” tegen. Allemaal leuk en aardig maar daar kun je natuurlijk nog niet veel mee. Daarom ga ik wat dieper in op de echte betekenis van metafoor.

Een metafoor is ook wel een stijlfiguur. Ja, wat betekent stijlfiguur nu weer? Een stijlfiguur is een woord of meerdere woorden die een andere betekenis hebben. Er zijn heel wat stijlfiguren zoals een analogie, een epifoor en dus ook een metafoor.

Metafoor voorbeeld uit de praktijk

De metafoor betekenis is wat lastig uit te leggen. Een metafoor voorbeeld, daar heb je veel meer aan. Kijk maar eens naar onderstaande zinnen.

  1. Hij toverde een lach op haar gezicht
  2. Zij eet haar buik rond
  3. Laten we hierbij stilstaan
  4. Je hoeft je niet groot te houden
  5. Wat is jouw kamer een zwijnenstal!
  6. Ik schrik me een hoedje

De schuingedrukte woorden zijn een metafoor. Aan bovenstaande metafoor voorbeelden zie je dus dat een woord anders wordt gebruikt dan de daadwerkelijke betekenis.

Meer uitleg over metafoor

Laten we er een metafoor voorbeeld bijnemen en deze nader bekijken. Mijn zoon zit altijd op zijn stoel te draaien. Kan hij niks aan doen want hij heeft ADHD. Maar dat hij op zijn stoel zit te draaien is een metafoor. Kijk maar eens:

Hij zit op zijn stoel te draaien

Natuurlijk zit hij niet letterlijk te draaien. Dan zou hij echt alle kanten op vliegen en zich niet meer op zijn werk kunnen concentreren. Met op zijn stoel zitten draaien bedoel ik dat hij erg onrustig is. Dat woordje draaien is dus een metafoor. Wanneer ik zeg: “hij zit onrustig op zijn stoel” dan is het weer geen metafoor. Het komt omdat hij daadwerkelijk onrustig op zijn stoel zit.

Nog een mooi metafoor voorbeeld. Hij is zo sterk als een beer. Weet je wel hoe sterk beren zijn? Mooi, dan weet je ook hoe sterk die man is! Hier wil je geen ruzie mee krijgen. Het woordje beer is in dit geval een metafoor.

Is een metafoor een vergelijking?

Het is je in het metafoor voorbeeld vast wel opgevallen dat er vergelijkingen middels beeldspraak worden gemaakt. Oh jee, weer een lastig woord: beeldspraak. Met beeldspraak wordt bedoeld dat je iets figuurlijk bedoelt, niet letterlijk. Een beeldspraak roept een bepaalde gedachte op. Zo koppig als een ezel, dan denk je gelijk aan een koppige ezel. Dat is dus beeldspraak.

Maar goed, een metafoor is dus een vergelijking in de vorm van een beeldspraak. Wanneer ik zeg “hij zit op zijn stoel te draaien” dan zie je dus letterlijk iemand voor je die op zijn stoel zitten draaien. Weet je gelijk dat het hier om een onrustig persoon gaat.

Ik zeg jou: “het is hier een zwijnenstal”. Je ziet direct een echte zwijnenstal voor je: overal modder en misschien stinkt het er wel. Een kamer die op een zwijnenstal lijkt moet dus wel heel erg vies zijn.

Is een meterfoor een vergelijking? Ja, je maakt een vergelijking met iets anders.

Is een spreekwoord een metafoor?

Heel vaak zijn spreekwoorden ook metaforen. Denk maar eens aan “ik zie beren op de weg”. Tenzij je in Zweden of Canada daadwerkelijk beren op de weg ziet, wordt hier feitelijk iets anders mee bedoeld. Beren op de weg zien betekent namelijk dat je bezwaren ziet.

Overigens: wanneer ik in Canada een echte beer op de weg zie dan zie ik dit ook als bezwaar. Dan zie ik dus twee beren op de weg. Ik zag twee beren broodjes smeren…  ?

Goed, een spreekwoord is een metafoor. Tenminste, in veel gevallen. “Het paard achter de wagen spannen”. Je ziet direct voor je hoe iemand een paard achter in plaats van voor de wagen spant. Dit is natuurlijk hartstikke verkeerd! Dat is dan ook de betekenis van dit spreekwoord: iets verkeerds of nutteloos doen. Weer een mooi metafoor voorbeeld.

Metafoor in tekst gebruiken

Wist je dat veel tekstschrijvers metaforen in hun teksten gebruiken? Schrijven in beeldspraak zorgt namelijk voor meer herkenning. Als ik middels een tekst moet uitleggen hoe rommelig een kamer eruitziet kan ik dit op twee manieren:

Er liggen papiertjes op de grond. Vuile sokken liggen in een hoek. Er is al zeker twee weken niet gestofzuigd. Een kastdeurtje is kapot en de lampenkap hangt scheef.

Óf ik omschrijf het middels een metafoor:

De kamer is een zwijnenstal.

Klaar. Niks meer aan toevoegen want je begrijpt direct hoe die kamer eruitziet. Dat scheelt in ieder geval heel veel lappen tekst. Een goede tekstschrijver bespaart jou dus een hoop onzinnige woorden (en hiermee geld).

SEO tekstschrijver/ blogger voor websites

Je weet nu alles over de metafoor betekenis en hoe je dit in de praktijk toepast. Deze uitleg werd je aangeboden door Bianca, SEO tekstschrijver/ blogger voor websites en webshops. Heb je een (bedrijfs)website of blog en inspiratie of hulp nodig bij invulling van je website? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven