De meest voorkomende blogfouten
Heb je moeite om tussen de miljoenen websites op te vallen? Trekken de blogposts wel verkeer maar doen ze verder weinig voor je bedrijf of website? Ik heb de meest voorkomende blogfouten op een rij gezet.
Bloggen is een van de beste online marketingstrategieën. Het zorgt voor een betere positie in zoekmachines, en je houdt je bezoekers tevreden. Het is niet zomaar dat contentmarketing uit zijn voegen groeit. Helaas denken veel bedrijven (en tekstschrijvers) dat ze perfect kunnen bloggen. Hierbij zien ze de vele fouten over het hoofd.
Blog online plaatsen en er niet meer naar omkijken
Velen schrijven een blog, soms met geweldige inhoud en soms een tegenvaller. Juist die geweldige blogs kunnen op korte termijn veel bezoekers aantrekken. Ze worden via social media opgepikt of staan goed in de organische zoekresultaten. De grootste blogfout die je kunt maken is door achterover te leunen en te kijken hoe goed de blog het doet.
Dit houd je enkele maanden vol, hierna merk je dat het aantal bezoekers snel afneemt. Ineens zie je concurrenten hoger dan jou in Google staan. Dat is de straf die je krijgt omdat je in de tussentijd je blog niet hebt bijgewerkt. Je concurrent heeft nieuwere informatie en houdt zijn blogs wél actief.
Denken dat het artikel 1000 bezoekers per dag gaat opleveren
Hoe geweldig zou dat zijn, een blog die 1000 bezoekers per dag oplevert. Of misschien wel meer, en dat is echt mogelijk. Sommige van mijn blogs kunnen op een dag wel 3000 bezoekers binnenhalen. Natuurlijk glim je dan helemaal van trots, maar de waarheid is dat je zelden zoveel bezoekers krijgt. Je moet er niet zomaar vanuit gaan dat je blogpost viraal gaat.
Bloggen is net een casino. Je creëert er honderd, in de hoop dat minstens één de klapper van het jaar wordt. Helaas weet je van tevoren nooit welke blog het goed gaat doen, dus het blijft een kwestie van doorschrijven.
Saaie blogs
Van de honderden websites die ik de afgelopen tijd heb bekeken, is zeker de helft saai. De blogs vertellen geen verhaal en er is geen reden om door te lezen. Dat heeft niet direct met het onderwerp maar met de manier van schrijven te maken.
Saaie blogs kunnen zeker bezoekers aantrekken. Ze kunnen zelfs hoog in zoekmachines scoren. Maar wanneer de lezer bijna in slaap valt, zal hij de website voortijdig verlaten. Wanneer dit te vaak gebeurt dan denkt Google dat je website saai is (wat feitelijk ook zo is). Hierdoor plaatst hij een concurrent hoger dan jou, en dat kan flink pijn doen.
Geen zoekwoordenonderzoek doen
Wanneer je goed in Google wil scoren dan moet je weten waar je over schrijft. Sommige zoektermen zijn zeer populair maar hebben ook een hoge concurrentie. Voor een beginnende blogwebsite is het onmogelijk om hiermee te concurreren. Daarom is het beter om eerst zoektermen met een laag zoekvolume uit te kiezen. De concurrentie hierop is lager, waardoor je er makkelijker tussenkomt.
Een zoekwoordenonderzoek is ook belangrijk om de beste zoektermen in je blog te verwerken. Zo maak je Google en andere zoekmachines duidelijk waar je over schrijft. Ik voer altijd een zoekwoordenonderzoek uit, zowel voor klanten als voor mijn eigen websites. Dat onderzoek hoeft niet lang te duren, binnen een minuut is duidelijk wat de beste en relevantste zoektermen zijn. Een kleine moeite met achteraf groot plezier.
Geen hulp bieden

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Een van de meest frustrerende blogfouten is wanneer de schrijver geen hulp biedt. Mensen lezen niet zomaar een blog: ze hebben een probleem, zoeken uitleg over iets of willen gewoon antwoord op hun vraag.
Je kunt er niet vanuit gaan dat je bezoekers je blogs voor hun plezier lezen. Wanneer ze toch voor hun plezier willen lezen dan kopen ze eerder een boek of e-book. Dus: als je schrijft om meer leads te genereren dan moet je het voor de bezoeker doen en niet voor jezelf.
Wanneer je toch hulp biedt, onderbouw je uitleg dan. Dus niet simpelweg zeggen ‘Philips verkoopt het beste koffiezetapparaat’. Leg uit waarom dit het beste koffiezetapparaat is, en dat heeft natuurlijk niet alleen met de merknaam te maken. En ook niet met het feit dat jij fan bent van dit merk. Bezoekers hebben doorgaans weinig aan je persoonlijke mening.
Je legt het slechter uit dan je concurrent
Lukt het niet om hoger in Google te komen en blijft je concurrent je steeds voor? Sta dan eens stil bij de dingen die je fout doet. Google is tegenwoordig een hele slimme zoekmachine. Met het geavanceerde algoritme kan het bepalen wie het beste antwoord op een vraag geeft, of welk artikel de beste uitleg biedt.
Wanneer je concurrenten altijd hoger dan jou blijven staan dan moet je niet aan Google vragen waarom dit is. Je moet naar je eigen blogs kijken, want die zijn volgens Google slechter dan die van je concurrenten. Het wordt tijd om je blogs eens flink onder handen te nemen. Het is nooit te laat om oude en slecht gelezen artikelen op te frissen en hoger in Google te krijgen. Laat zien dat je het kan.
Te weinig inhoud
Deze blogfout komt gelukkig niet meer zo vaak voor, toch zijn er nog websites die zeer weinig inhoud hebben. Dan doel ik niet alleen op de one-page sites met slechts één pagina. Die kunnen het soms goed doen, maar uiteindelijk zullen concurrenten hem aan de kant duwen. Met weinig inhoud bedoel ik vooral te korte artikelen en te weinig blogs.
Je kunt in 50 woorden niet uitleggen hoe de aarde is ontstaan. Hier heb je toch zeker 500 woorden of misschien wel 2000 woorden voor nodig. Google vindt niet alleen de uitleg maar ook de onderbouwing belangrijk. Ben je zo iemand die altijd korte artikelen schrijft, maak ze dan zeker wat langer.
Daarnaast heb je veel meer blogs nodig. Wie denkt dat hij met 10 blogs gaat scoren heeft het flink mis. Je zou wekelijks toch wel een nieuwe blog moeten plaatsen. Wanneer dit niet lukt mag één of twee keer per maand ook, maar dan moet je niet huilen wanneer je concurrenten veel sneller doorgroeien.
Te lange artikelen
Ik heb je net uitgelegd dat je artikelen langer moeten zijn. Nu ga ik het tegenovergestelde beweren: je artikelen zijn te lang. Een tijdje terug schreef iedereen monsterartikelen. Dit waren artikelen van minimaal 4000 woorden, maar soms wel tot 5000 woorden. Ze zouden beter in Google scoren maar uiteindelijk bleek dit niet waar te zijn.
Te lange artikelen vervelen de bezoeker. Hij heeft het idee dat hij zich door een heel boek moet worstelen om tot de antwoord op zijn vraag te komen. Zet in ieder geval het belangrijkste vooraan in het artikel en de saaie gedeeltes meer achteraan.

Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.
We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?