Dit zijn de 15 meest gemaakte taalfouten van 2023

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Fouten maken is menselijk, dus taalfouten horen hierbij. Toch worden we hier soms hard op afgestraft. Onterecht, want de Nederlandse taal is nu eenmaal moeilijk. Zelfs professionals kunnen een fout maken.

Benieuwd naar de meest gemaakte taalfouten van 2023? Ik zocht naar veelvoorkomende taalfouten op websites en social media. Hieronder een overzicht van 15 taalfouten waar je een hoop van kunt leren.

1. So-wies- en zo wie zo

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Deze taalfouten zie je vooral op social media veel voorbijkomen. Het gaat om het woordje sowieso dat op verschillende manieren gespeld wordt:

  • Zowiezo
  • So-wie-so
  • Zo-wie-zo
  • Zo en zo

Misschien heb jij je hier ook wel schuldig aan gemaakt. Maak je niet druk, het is een veelvoorkomende taalfout. Sowieso betekent ‘hoe dan ook’ dus wanneer je twijfelt, zou je ook hoe dan ook kunnenzeggen.

2. Me in plaats van mijn

Vooral de nieuwere generaties hebben moeite met het woordje ‘mijn’, iets dat een bezittelijke voornaamwoord is. Oftewel: je geeft hiermee aan dat iets van jou is. Bijvoorbeeld mijn fiets of mijn moeder. Helaas wordt het woordje ‘mijn’ vaak verkeerd geschreven of getypt, waarbij er ‘me’ staat. Het is niet me moeder of me fiets.

De betekenis van me is ‘mij’ (ik heb me vergist = ik heb mij vergist). Ken het verschil tussen me/mij en mijn!

3. Verassing, een beschamende taalfout

Ook verassing is een taalfout die je veel ziet. Vaak gaat het om een typefout waarbij de tweede ‘R’ vergeten wordt. Maar het kan ook dat het echt om een taalfout gaat. Laten we even het verschil tussen verassing en verrassing bekijken:

  • Verassing = cremeren of verbranden (tot as maken)
  • Verrassing = cadeau of iemand ergens blij mee maken

Dus wil je iemand iets voor zijn verjaardag geven, dan hoop ik dat het een verrassing is en geen verassing (crematie).

4. Hun in plaats van zij

Hun hebben het gedaan. Nee, zij hebben het gedaan. Wanneer het over meerdere personen gaat dan gebruik je het woordje ‘zij’. Dit is een taalfout waar vooral scholieren moeite mee hebben.

Mond-op-mond reclame

Ja, bedrijven moeten het van mond-op-mond reclame hebben. Of was het nou mond-tot-mondreclame? Ruim 60% van de Nederlanders gaat hier verkeerd mee om. Het is geen mond-op-mond reclame maar mond-tot-mond beademing. Wanneer het over reclame gaat dan spreek je van mond-tot-mondreclame.

Overigens gaat het Van-Dale-woordenboek hier anders mee om. Omdat deze taalfout zoveel wordt gemaakt wordt mond-tot-mondreclame als optie beschreven. Dit betekent dat het ook meer geaccepteerd wordt.

5. Die versus dat

Die meisje en dat fiets. Nee, het is juist andersom: dat meisje en die fiets. Voor sommigen is het heel lastig om die en dat uit elkaar te houden. Terwijl het eigenlijk heel simpel is. Wanneer je het lidwoord ‘het’ gebruikt, dan werk je met ‘dat’:

  • Het huis = dat huis
  • Het meisje = dat meisje

Bij het lidwoord ‘de’ gebruik je die:

  • De meid = die meid
  • De fiets = die fiets

Oh wat kan het leven en de Nederlandse taal toch simpel zijn. Maar je moet wel op de hoogte zijn van deze regeltjes.

6. Los of aan elkaar

Bij sommige woorden is het maar de vraag of je ze los of aan elkaar moet schrijven. Bijvoorbeeld meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Het ziet heel leuk uit om dit aan elkaar te schrijven en het is ook een mooi woord voor galgje. Maar je schrijft het los, namelijk zo: meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Maar hoe zit het dan met productie maatschappij? Dat schrijf je wel aan elkaar: productiemaatschappij. Soms zie je dat lange woorden op websites in stukken zijn geknipt. Dit hoeft niet direct een fout te zijn maar wordt soms bewust gedaan. Bijvoorbeeld om de leesbaarheid te verbeteren, maar ook voor SEO (zoekmachineoptimalisatie).

En ja, zoekmachineoptimalisatie schrijf je aan elkaar maar voor de leesbaarheid wordt het vaak los geschreven: zoekmachine optimalisatie. Dit ziet toch net wat beter uit.

7. Ik ben de enigste

Natuurlijk ben je de enigste, tenminste wanneer je vindt dat je de overtreffende trap moet gebruiken. Want eigenlijk ben je de enige (alleen). De enigste gebruik je wanneer het mooier dan mooi is. Bijvoorbeeld de enigste broek.

8. Hardstikke… dom

Ja, het is best hartstikke dom om hardstikke te schrijven. Dit woord is afkomstig van het middeleeuwse gebruik ‘hart steke’, dus het betekent letterlijk in het hart steken. Hart schrijf je met een T dus het is hartstikke.

9. Jou liefde is voor jouw

Uhuh.. Jouw fiets, jouw liefde of jouw moeder zijn allemaal bezittelijke voornaamwoorden. Daarom schrijf je het als jouw en niet: jou liefde of jou moeder.

Aan de andere kant heb je ‘die van jou’ en ‘ik hou van jou’. Hierbij verwijs je naar de ander. Dat schrijf je dus niet als ik hou van jouw. Of je moet wat vergeten zijn zoals ‘ik hou van jouw broer’.

10. Het bedrijf gaf haar klanten korting

Je ziet steeds vaker dat landen, bedrijven en andere zaken met ‘haar’ worden aangesproken. De waarheid is dat bedrijven en landen onzijdig zijn waardoor ze zowel mannelijk als vrouwelijk kunnen zijn. Een bedrijfsnaam is een het-woord en krijgt hierdoor altijd het bezittelijke voornaamwoord zijn. Hierdoor zou je ook kunnen denken dat het bedrijf mannelijk is (T-Mobile geeft zijn personeel een kerstpakket).

Waarom we dan toch liever ‘haar’ zien staan? Omdat het nu eenmaal een trend is, dit heeft verder niks met de taalregeltjes te maken.

11. Ik ga na huis

Ja, en wat ga je na huis doen? Want wanneer je ‘na’ zegt dan geef je aan dat er eerst iets gaat gebeuren en daarna nog iets. Of bedoel je misschien ik ga NAAR huis? Na in plaats van naar wordt veel gebruikt, al helemaal op social media.

12. Jan is groter als Piet

Het is fijn voor Jan dat hij groter is als Piet, maar het moet zijn: Jan is groter dan Piet. Wanneer iets groter, kleiner, slechter of leuker is, dan gebruik je altijd het woordje ‘dan’. Is dat ook weer duidelijk.

13. De media is ervan op de hoogte

Nee, de media is er niet van op de hoogte. Want media is meervoud dus het moet zijn “de media zijn ervan op de hoogte”. Misschien wist je dit nog niet, maar deze meest gemaakte taalfout maak je vanaf vandaag nooit meer.

14. Ik ga het vertellen tegen de buurvrouw

Dat mag je best, maar je zegt iets tegen de buurvrouw of je vertelt iets aan de buurvrouw. Zie je het verschil tussen deze twee? Probeer deze fout niet meer te maken.

15. Een lekkere capocino

Toegeven, dit is een van die woorden die lastig te spellen is. Een cappuccino is een espresso met melk. Het wordt in veel foute varianten geschreven:

  • capocino
  • Capachino
  • Capucino

Ach, zolang de ander maar weet wat je bedoelt en de cappuccino ook lekker is. Maar wanneer je een café, restaurant of hotel bent dan staat het wel zo netjes om cappuccino correct op je drankenkaart te spellen.

Leuk detail: bij het schrijven van dit artikel sloeg mijn spellingscontrole helemaal op hol. 😊


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven