Medisch tekstschrijver – zorggerelateerde teksten

Bijgewerkt: 26 juli 2021

Werkzaam in de zorg? Schakel een medisch tekstschrijver in. Communiceer duidelijk richting patiënten of cliënten, zorgverleners of geïnteresseerden. Medische communicatie is onmiskenbaar, het zorgt voor de juiste verbinding. Heb je behoefte aan een medisch tekstschrijver, bekijk dan zeker de mogelijkheden en kosten.

Medische communicatie via websites

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Steeds meer patiënten of cliënten zoeken eerst informatie via het internet op. Hierna bezoeken ze de huisarts of medisch specialist. De eerste communicatie start online, dit is iets wat in de toekomst steeds meer zal toenemen.

Er bestaan ontzettend veel zorggerelateerde websites. Sommigen vanuit professionele zorginstellingen opgezet, in andere gevallen betreft het hobbymatige websites. Voor mensen is het soms lastig bepalen welke websites betrouwbaar zijn. Gelukkig houdt zoekmachine Google dit ook in de gaten en probeer betrouwbare websites zo hoog mogelijk te plaatsen.

Medisch tekstschrijver inschakelen

Goede informatie is belangrijk. Als medisch tekstschrijver heb ik aantoonbare ervaring met het schrijven voor de medische sector. De volgende zorgverleners deden een beroep op mij als medisch tekstschrijver:

 • Huisarts
 • Psychiater
 • Podotherapeut
 • Tandarts
 • Diëtist
 • Kindertherapeut
 • Fysiotherapeut
 • Zorginstelling voor ouderen

Een medisch tekstschrijver inschakelen is een meerwaarde voor de zorggerelateerde website. Iemand die kennis heeft van de medische wereld, of het nu om behandelingen, medische apparatuur of medicatie gaat.

Teksten die zijn afgestemd op de doelgroep

Als medisch tekstschrijver houd ik altijd rekening met de doelgroep. Een fysiotherapeut heeft een heel andere doelgroep dan een tandarts. Terwijl de doelgroep van de huisarts heel divers is. Mensen aanspreken in hun eigen taal, dat is waar het om draait. Zorggerelateerde teksten moeten namelijk voor iedereen begrijpbaar zijn.

Samen bekijken we de doelgroep. Voor startende zorgverleners is dit niet altijd duidelijk, ook niet met betrekking tot de aanspreekvorm of de taal. Geen probleem, in overleg worden de beste teksten gecreëerd.

Bijsluiter met betrekking tot de medisch tekstschrijver

Op sommige websites staat belangrijke informatie verborgen, maar ik hou van een heldere en open communicatie. Daarom vind je deze bijsluiter met betrekking tot de medische tekstschrijver gewoon op deze pagina:

Als medisch schrijver is er kennis en ervaring met betrekking tot zorggerelateerde teksten in huis. Dit eventueel gecombineerd met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie (hoger in Google). Het is niet mogelijk om officiële medische documentatie op te laten stellen, bedoeld als patiëntenfolder, bijsluiter bij medicatie of rechtstreekse communicatie met andere artsen of zorgverleners.

Wat is wel mogelijk? Schakel de medisch tekstschrijver voor de volgende zaken in:

 • Marketingteksten
 • Informatieve teksten
 • Websiteteksten
 • SEO teksten (hoger in Google)
 • Redigeren van medische documentatie

Over de kosten van de tekstschrijver

Elk zorgverlenend beroep heeft een winstoogmerk, iets dat vrij normaal is. Investeren hoort bij het ondernemen of zorgverlenen. Deze investering moet zich verhoudingsgewijs en reëel terugverdienen. De medisch tekstschrijver is een belangrijke investering, al helemaal wanneer dit meer vertrouwen en expertise uitstraalt.

Geen enkel project is hetzelfde. De kosten kunnen daarom variëren en zijn afhankelijk van het aantal benodigde teksten, de moeilijkheidsgraad, het onderwerp en/of de lengte van de tekst. Ook het doel van de tekst speelt mee, bijvoorbeeld informeren, activeren of de positie in zoekmachines verbeteren.

Zorgverleners zijn onmisbaar binnen deze samenleving. Als medisch tekstschrijver houd ik hier rekening mee. De tarieven zijn reëel, concurrerend en snel terugverdienend. Vraag altijd de tarievenkaart aan. Voor speciale projecten of opdrachten ontvang je een offerte op maat.

Hoger in Google met de zorgwebsite

Ook onder zorgwebsites heerst veel concurrentie. Een eerste positie in Google is een must om zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken. Helaas is dit niet altijd mogelijk, er kan slechts één website op de eerste positie in zoekmachines staan. Toch zijn een tweede tot en met vijfde positie nog steeds niet slecht.

Google is extra streng voor medisch gerelateerde websites. Je website valt waarschijnlijk onder de zogenaamde YMYL-websites (Your Money or Your Life). Dit gaat over websites die invloed hebben op iemands geld of gezondheid. Dit kan van alles zijn, van het geven tot opvoedingsadvies tot informatie over een dieet, ziekten, psyche maar ook juridische informatie over voogdij of echtscheiding.

De “medic”-update van Google heeft ervoor gezorgd dat alleen betrouwbare YMYL-websites bovenaan in de zoekresultaten staan. Toch piept er nog altijd een onbetrouwbare website tussen, het is zelfs voor de zoekmachine lastig om hierop te filteren. Ondanks dat gegeven blijft het belangrijk om betrouwbaarheid en expertise uit te stralen. Dit houd ik als medisch tekstschrijver altijd in het oog mee. Dankzij goed geschreven teksten scoort de website hoger in zoekmachines.

Rekening houden met de richtlijnen van Google

Zoekmachine Google heeft een aantal SEO richtlijnen opgesteld. Het betreft niet alleen algemene richtlijnen maar ook wanneer het op YMYL- of medische websites aankomt. Kwaliteit is onmisbaar, al helemaal wanneer het belangrijk is wanneer de website hoger in Google moet scoren. Als medisch tekstschrijver ben ik uiteraard ook gespecialiseerd in SEO (zoekmachine optimalisatie).

Wat houdt dit precies in? Vooraf wordt een zoekwoordenonderzoek gedaan, maar ook een concurrentieanalyse. Op deze manier is het mogelijk om bestaande medische teksten te overtreffen of te verbeteren. Geen zorgen, dit soort onderzoeken is allemaal bij de prijs inbegrepen. Er is dus geen sprake van verborgen kosten.

Mensen willen zien wat ze verwachten. Daarom zijn de zorggerelateerde teksten hierop afgestemd. Dat is precies wat Google wil zien.

Vraag meer informatie aan

Heb je nog vragen voor de medisch tekstschrijver, wil je meer weten over de werkwijze of kosten? Vraag vrijblijvend informatie aan. Laat je naam en e-mailadres achter en je ontvangt alle benodigde informatie.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven