Managed hosting vs shared hosting, wat is beter?

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Webhosting of simpelweg hosting is het huren van webruimte op een server. Wil je als bedrijf of misschien wel particulier online actief zijn dan is webhosting essentieel. Hierbij heb je de keuze tussen managed hosting en shared hosting. Moeite om een keuze te maken? Ontdek de verschillen tussen deze twee.

Shared hosting: het delen van een webserver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De naam shared hosting verklapt het al, je deelt een webserver met meerdere websites. Mensen kiezen hiervoor omdat dit een stuk goedkoper is. Je sluit een shared hosting abonnement af vanaf € 2,50 per maand.

Het voordeel van shared hosting is dat hier geen technische kennis voor nodig is. De serviceprovider pleegt onderhoud aan de server. Natuurlijk heeft deze vorm van hosting ook wat nadelen. Het eerste nadeel is dat je geen keuze hebt met betrekking tot het besturingssysteem, mocht dit van toepassing zijn. Daarnaast deel je de beschikbare ruimte met andere websites. Voor kleine tot middelgrote websites is dit geen probleem, maar wanneer je site uit zijn voegen groeit heb je mogelijk meer ruimte nodig.

Een ander probleem is de shared hosting blacklisted IP. Wanneer een bepaalde website op jouw server zich misdraagt, krijgt het IP-adres een blacklisting. Dit betekent een lagere positie in de organische zoekresultaten. Helaas geldt die blacklisting niet alleen voor de misdragende website maar voor de gehele server. Het IP-adres hangt namelijk aan de server vast.

Managed hosting

In de basis ziet managed hosting er hetzelfde uit, je deelt de server met meerdere websites. Bij managed hosting is het wel zo dat je gebruik maakt van een betere service. De serviceprovider zorgt er niet alleen voor dat de server goed blijft werken, ook ontvang je hulp bij het maken van back-ups, verzorgt de beheerder beveiligingscontroles en updates.

Dankzij de eersteklas klantenservice word je bij problemen snel geholpen. Je maakt dus gebruik van de nieuwste en krachtigste technologieën om je website veilig in de lucht te houden. Managed hosting is aan te raden wanneer je de focus op je bedrijf wil richten en de technische aspecten aan een ander over wil laten.

Managed hosting vs shared hosting: de beste keuze

Hieronder een keuzehulp met betrekking tot managed hosting vs shared hosting.

Budget

Werk je met een laag budget, ga dan voor shared hosting. Hiervoor betaal je vanaf € 2,50 per maand, terwijl managed hosting een stuk duurder is (vanaf € 4 per maand).

Custom Panel

Bij beide vormen van hosting maak je gebruik van een custom panel. Van hieruit beheer je de website, verschillende domeinen en de e-mailadressen. Wanneer je voor managed hosting kiest dan zie je binnen het CPanel wat meer mogelijkheden.

Het gebruik van meerdere plug-in

Met een plug-in maak je de (WordPress) website een stuk gebruiksvriendelijker. Niet alleen voor jezelf maar ook voor bezoekers. Teveel plug-ins kunnen je website vertragen. Daarom heeft managed hosting een beperking met betrekking tot het aantal plug-ins. Wanneer je onbeperkt gebruik wil maken van plug-ins dan zou je voor een shared hostingservice moeten kiezen.

De responstijd van de website

Over het algemeen is een website middels shared hosting iets trager, maar bij kleine websites merk je hier niets van. Het wordt pas echt een probleem wanneer de website dagelijks veel verkeer krijgt. In dit geval kun je beter overstappen naar managed hosting.

Het uitvallen van de website

Sommige hostingproviders hebben regelmatig te maken met downtime, vooral wanneer het om shared hosting gaat. Dit is heel vervelend want je website is enige tijd niet bereikbaar. Ben je voor het inkomen of het aantrekken van klanten afhankelijk van de website, kies dan voor een betrouwbare hostingprovider en managed hosting.

Bescherming tegen hackaanvallen

Vooral populaire en drukbezochte websites zijn kwetsbaar. Hackers proberen op dit soort websites in te breken om losgeld te eisen of om een boodschap over te brengen. Met managed hosting ben je beter beschermd tegen dit soort aanvallen. Niet alleen is de beveiliging hoger, ook maakt de provider een dagelijkse back-up van je websitebestanden. Het is mogelijk dat je deze back-up zelf moet maken. Dankzij de back-ups ben je in staat om de website direct te herstellen.

Zo kies je de juiste hosting voor je website

Of je nu voor shared- of manged hosting gaat, je wil een goede keuze maken. Kijk allereerst naar de grootte en inhoud van de website en hoeveel verkeer je verwacht.

De snelheid van de website is belangrijk, vooral bij veel verkeer. Snellere website scoren beter in de organische zoekresultaten van zoekmachines.

Zoek altijd naar een hosting bedrijf met een goed beveiligingsprotocol. Bekijk eventueel ervaringen of reviews van gebruikers via trustpilot.

Bepaal vooraf je budget. Houd er rekening mee dat de kosten voor hosting in de toekomst omhoog kunnen gaan. De provider mag de kosten verhogen maar moet dit van tevoren wel aangeven. Je hebt dan nog de mogelijkheid om naar een andere provider om te stappen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven