Makelaarsteksten: teksten voor de makelaardij

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Met makelaarsteksten trek je de aandacht van woningzoekenden. Een goede makelaarstekst kan er zelfs voor zorgen dat de woning of het pand vaker bekeken wordt. Het probleem is dat veel makelaarsteksten te lang zijn of taalfouten bevatten. Hierdoor haken zoekers al snel af.

5 tips voor een goede makelaarsteksten (en waar je deze laat schrijven)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een makelaar heeft verschillende taken: een woning taxeren, bemiddelen tussen koper en verkoper en dan ook nog eens de administratieve taken. Makelaarsteksten schrijven is misschien wel het meest lastige onderdeel. Dit komt omdat niet iedereen een geboren schrijver is.

Wie het lastig vindt om zelf makelaars teksten te schrijven kan dit natuurlijk laten doen. Kies je hiervoor en ga je voor een betere zichtbaarheid, scrol dan direct door naar beneden. Zelf makelaarsteksten schrijven? Bekijk onderstaande 5 tips.

Tip 1: maak de informatie compleet

Je kunt geen makelaarstekst schrijven wanneer de informatie niet compleet is. Verzamel alle benodigde informatie met betrekking tot de woning, het pand of de grond. Dit had je natuurlijk zelf ook al bedacht, maar het gaat vooral om achtergrondinformatie. Wat maakt het zo prettig om in deze woning of die buurt te wonen? De huidige bewoner of eigenaar kan hier vaak meer over vertellen. Zo heb je de beste informatie uit eerste hand.

Tip 2: bepaal de doelgroep

Een starterswoning gaat vaak naar een jong stelletje of een jong gezin. Deze doelgroep spreek je niet met u aan. Een seniorenwoning is natuurlijk voor senioren bedoeld. Deze doelgroep wil vaak wel met u worden aangesproken. Staat er een boerderij met paardenstallen in de verkoop? Paardenliefhebbers willen vooral veel over de stallingen en weides weten.

Bij makelaarsteksten schrijven kijk je vooral naar de doelgroep. Wat is de aanspreekvorm maar ook: wat is voor deze doelgroep belangrijk? Dit zijn bijvoorbeeld het aantal paardenstallen (woonboerderij) of de aanwezigheid van een verhoogd toilet met handgrepen (seniorenwoning).

Tip 3: kort maar krachtig

Te lange makelaarsteksten doen het nooit goed. Woningzoekenden willen in één oogopslag zien wat er te koop staat. Je begint met een korte omschrijving van ongeveer 100 woorden. Vaak start een makelaarstekst met zinnen als “in het groen hart van Lutjebroek” of “verrassend ruime woning”. Die eerste zin moet gelijk duidelijk maken waar het om gaat.

Na die eerste 100 inleidende woorden begin je met het beschrijven van de indeling van de woning. Houd het hierbij kort maar krachtig. Twee riante slaapkamers waarvan één met balkon is een goede omschrijving. Makelaarsteksten bestaan niet uit: twee riante slaapkamers met vloerbedekking, twee ramen, vier muren, een plafond en zes stopcontacten. Teveel informatie waar niemand wat aan heeft. Na deze omschrijving maak je nog een overzicht van de meest interessante feiten zoals het bouwjaar, perceeloppervlak, isolatie etc.

Tip 4: check je spelling

Zowel op Funda als op makelaarswebsites kom je veel makelaarsteksten met taalfouten tegen. Deze fouten bestaan vaak uit spelfouten (onjuiste spelling) of typfouten (fouten die je per ongeluk maakt). Dit soort fouten zien natuurlijk ontzettend slordig uit. Schrijf de tekst en check je spelling.

Verassend ruime woning. Een veel gemaakte en kwalijke fout. Het is namelijk verrassend met tweemaal de R. Wanneer je verassend ruime woning schrijft dan heb je het over een woning die tot de grond toe is afgebrand. Ik heb geen idee of je die nog verkocht krijgt.

Tip 5: neem een dag rust

Het zou heerlijk zijn om tussendoor een dag rust te nemen en helemaal niets te doen. Dit is echter niet wat ik met het schrijven van makelaarsteksten bedoel. Schrijf de makelaarstekst, check de spelling en laat de tekst bij voorkeur een dag liggen.

Kijk de volgende dag opnieuw naar de tekst. Het zal je opvallen dat je fouten tegenkomt die je gisteren niet zag staan. Soms kom je er ook achter dat er wat informatie ontbreekt. Dit is dan ook een zeer goede methode om perfecte makelaarsteksten te schrijven.

Makelaarsteksten laten schrijven

Kom je er zelf niet uit of is er geen tijd voor het zelf schrijven van makelaarsteksten? Huur dan een tekstschrijver in. Ontvang een uitstekende verkooptekst voor op Funda of de eigen website. Niet met standaard uitspraken als “kindvriendelijke wijk”, want tegenwoordig is alles kindvriendelijk. Dit hoef je niet te benadrukken.

Makelaarsteksten die woningzoekenden eerlijk vertellen waarom dat huis of het pand de moeite waard is. Teksten die speciaal voor de doelgroep geschreven zijn.

Makelaarsteksten laten schrijven? Vraag de tarievenkaart aan, of je nu een makelaar of particuliere verkoper bent.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven