Mag je teksten van Wikipedia kopiëren?

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Je wil teksten van Wikipedia kopiëren: mag dat? Let op, je krijgt namelijk te maken met auteursrechten. Toch mag je in sommige gevallen deze tekst gebruiken. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.

Aantal Nederlandse artikelen op Wikipedia

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wikipedia is een grote online bibliotheek voor en door geïnteresseerden. Iedereen kan Wikipediaschrijver worden. Je verdient er niks mee maar je deelt wel je kennis. Eind 2020 staan er 2 miljoen Nederlandse artikelen op Wikipedia. Het gemiddeld artikel bestaat uit 1200 woorden.

Zoek je inspiratie voor je website of webshop? Grote kans dat je een Wikipedia artikel tegenkomt. Hoe handig is het om dit artikel of een gedeelte hiervan over te nemen en op je website te plaatsen? Niet zo heel handig, omdat je misschien in overtreding bent.

Auteursrecht van Wikipedia

Mag je teksten van Wikipedia kopiëren? Teksten op Wikipedia zijn vaak onder creative comments/ naamsvermelding licentie geplaatst. Dit betekent dat iedereen de Wikipedia artikelen mag verspreiden of gebruiken. Wel moet dit altijd onder dezelfde licentie plaatsvinden. Kopieer jij een artikel van Wikipedia naar je website, dan mogen anderen diezelfde tekst van jouw website overnemen.

Sommige artikelen of content zijn voorzien van een GFDL. Deze licentie houdt in dat de teksten onder bepaalde voorwaarden vrij verspreidbaar zijn. Hier zitten een aantal verplichtingen aan vast. Zo moet je de tekst onder dezelfde GFDL-licentie vrijgeven, zelfs wanneer je de oorspronkelijke tekst wijzigt. Ook moet je minimaal 5 auteurs van voorgaande tekstversies vermelden, tenzij het er minder zijn. Degene die de laatste wijziging heeft aangebracht, wat je vaak zelf zal zijn, moet ook vermeld worden (naamsvermelding).

Even samenvatten

Kort samengevat: je mag teksten van Wikipedia kopiëren. Soms moet je de bron vermelden (bronvermelding). Anderen mogen de door jou gekopieerde Wikipedia teksten ook weer kopiëren. Heb ik het zo duidelijk samengevat?

Is het slim om teksten van Wikipedia te kopiëren?

Artikelen van Wikipedia kopiëren bespaart je veel werk. In korte tijd is je website gevuld. Is het ook slim om dit te doen? Nee, absoluut niet. Teksten kopiëren betekent dat er twee dezelfde teksten op het internet staan. Google ziet dit als duplicaat content (dubbele content). Dit straft Google met een penalty af.

Wat zijn de gevolgen van een Google penalty? De positie van je website daalt in korte tijd sterk. Dit heeft een grote impact op het aantal organische bezoekers. Overigens kun je ook zoiets als een ban krijgen. Hierbij indexeert Google je website helemaal niet meer en ben je ook niet vindbaar in de zoekresultaten. Om een ban te krijgen moet je het wel heel bont maken. Een enkele tekst van Wikipedia kopiëren levert je echt geen ban maar soms wel een penalty op.

Artikel voor Wikipedia schrijven

Denk je erover om zelf een artikel voor Wikipedia te schrijven? Hier verdien je niets mee maar je deelt wel je kennis. Bij het schrijven van een artikel voor Wikipedia mag je geen teksten kopiëren. Je mag dus niet naar andere websites gaan en bestaande teksten overnemen. Uiteraard is citeren wel toegestaan, mits je dit niet te vaak toepast.

Teksten van andere websites kopiëren

Misschien wil je geen teksten van Wikipedia maar van een andere website kopiëren. Je weet vast wel dat dit voor je website mogelijk een Google penalty oplevert. Er is echter nog veel meer: op teksten rust het auteursrecht. Dit geldt misschien niet voor Wikipedia artikelen, maar wel voor veel andere teksten die je op het internet vindt.

Wat houdt het auteursrecht in? Schrijvers steken veel werk in hun artikelen. Het is natuurlijk niet leuk wanneer iemand anders er met hun werk vandoor gaat. Daarom beschermt de wet schrijvers middels de auteurswet. Je mag ongevraagd geen teksten kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar maken.

Doe je dat toch? In het beste geval merkt de tekstschrijver dit niet op. Er zijn echter veel auteurs die gebruik maken van speciale software die dubbele content opspoort. De kans is groot dat de auteur je gejatte teksten ontdekt. Je ontvangt een verzoek tot het verwijderen van de teksten. Doe je dit niet, dan kun je een brief van een advocaat verwachten. Met een beetje pech moet je ook nog eens een flinke schadevergoeding betalen. Mijn advies: schakel een professionele tekstschrijver in. Deze schrijft geheel nieuwe content dat perfect aansluit bij jouw website, product of dienst.

Direct dé SEO tekstschrijver inhuren? Vraag de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven