Made For Adsense websites

Ze waren jarenlang populair, de Made For Adsense websites. Totdat Google roet in het eten gooide. Het was niet langer toegestaan om bezoekers alleen maar op advertenties te laten klikken. Dit soort websites verdween dan ook uit de (organische) zoekresultaten.

Zijn ze helemaal verdwenen? Nee, hier en daar kom je nog een Made For Adsense website tegen. Misschien overweeg je om er zelf een te maken. Wacht even, want ik wil je eerst uitleggen wat het precies inhoudt en waarom je het wel of niet moet doen.

Websites met veel advertenties

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een Made For Adsense website kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel advertenties. Per pagina kunnen er wel meer dan vijf advertenties staan. Meestal wordt er gebruik gemaakt van Google Adsense, het affiliatienetwerk van deze zoekmachine. Vandaar de benaming Made For Adsense (MFA).

Inkopen van verkeer

Kenmerkend voor Made For Adsense websites is dat ze veel verkeer inkopen. Dit gebeurt met behulp van adverteren in Google, of via andere netwerken en websites. Ook adverteren op sociale media komt veel voor, juist omdat dit betrekkelijk goedkoop is.

Soms worden anderen beloond voor het aanleveren van verkeer. Ook dit kan op verschillende manieren, maar vaak worden websites rechtstreeks benaderd. Vooral kleine websites met weinig inkomen zijn hier gevoelig voor.

Websites met lage kwaliteit inhoud

Made For Adsense websites bevatten vaak inhoud van lage kwaliteit. Ze zijn gemaakt door niet-professionele schrijvers. Of er worden hele goedkope tekstschrijvers ingehuurd. Voor 1 of 2 cent per woord laten ze teksten schrijven die bedoeld is voor het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers.

Soms wordt gebruik gemaakt van scraping. Hierbij wordt content van andere websites gestolen en vervolgens op de MFA-website getoond.

Dan zijn er ook nog MFA sites die artikelen van anderen herschrijven. Door hier en daar wat aan te passen denken ze dat ze zich niet schuldig maken aan duplicate content.

Kenmerken van een Made For Adsense website:

  • Veel content van lage kwaliteit
  • Vaak wordt content van andere websites overgeschreven of één op één gekopieerd
  • Meer dan 1 advertentie per 200 woorden (bijvoorbeeld: 5 advertenties op een webpagina van 700 woorden).

Deze websites maken bijna altijd gebruik van Google Adsense. Het probleem met Google Adsense is dat het programma teveel advertenties plaatst wanneer je dit niet goed instelt.

Black Hat SEO technieken

Sommige van deze websites maken gebruik van Black Hat SEO technieken. Dit zijn allerlei technieken die Google afkeurt. De websites doen dit toch omdat het vaak tijdelijk werkt en de website hoog in Google staat.

Een van die technieken is andere inhoud aan Google Bots tonen dan bezoekers te zien krijgen. Of door veel backlinks te verzamelen, vaak via een linkfarm.

Hoe Google met Made For Adsense websites omgaat

Veel van deze websites voelen zich krachtig. Ze tonen Adsense advertenties van Google, dus denken ze dat Google hun beloont met een hoge positie. En dat ze hiermee onschendbaar zijn. Dit klopt helemaal niet. Google hekelt MFA-websites. Ze voegen namelijk niks voor bezoekers toe.

Wanneer een website aan scraping doet of artikelen van anderen herschrijft, dan is er sprake van twee overtredingen. De eerste is duplicate content, Google kan dit tegenwoordig goed herkennen. De tweede overtreding is een schending van het auteursrecht. Wanneer de oorspronkelijke auteur hiertegen in bezwaar komt kan dit makkelijk een schadeclaim van € 1000 of meer worden.

Websites die regelmatig duplicate content tonen worden lager in de zoekresultaten geplaatst. Ook kan het dat ze uiteindelijk helemaal uit de zoekresultaten verdwijnen.

De lage kwaliteit van deze websites

Veel MFA websites zijn veel te laag van kwaliteit. Google hecht tegenwoordig veel waarde aan kwalitatieve inhoud. MFA-websites die weinig toe te voegen hebben zullen hierdoor veel lager in de zoekresultaten staan.

Verboden SEO-technieken

Websites die zich schuldig maken aan verboden SEO-technieken zoals woorden of zinnen verbergen, verkeerde omleidingen, backlinks kopen of andere inhoud aan Google Bots tonen, worden bestraft. Google kijkt niet alleen via het automatische algoritme naar websites, maar voert ook regelmatig handmatige controles uit.

Je kunt vast wel bedenken dat dit soort websites niet meer geïndexeerd wordt. Of dat ze heel laag in de zoekresultaten staan, ergens op positie 30 of verder.

Ik heb een Made For Adsense website, wat moet ik doen?

Misschien heb je zelf een Made For Adsense website gemaakt en verdien je hier momenteel goed mee. Dat kan, zolang de inhoud kwalitatief goed is en je jat geen werk van anderen, is er weinig aan de hand. Maar wanneer je slechte inhoud deelt of je hebt ooit iemand anders werk gejat dan houdt Google je in de gaten.

Dit geldt ook wanneer je black hat SEO technieken toepast. Ook dan zal Google vaker (handmatig) je website controleren. Er kan ook een handmatige actie worden uitgevoerd. Hier krijg je niet altijd bericht van, maar merk je pas achteraf. Op het moment dat dit gebeurt lopen de bezoekersaantallen en inkomsten steeds verder terug.

Heb je een MFA-website dan is het belangrijk om je aan de volgende richtlijnen te houden:

  • Kwalitatieve content delen
  • NOOIT auteursrechten schenden
  • Geen backlinks kopen of ruilen
  • Geen inhoud verbergen
  • Niet te veel advertenties tonen
  • Bezoekers niet aansporen om op Adsense advertenties te klikken

De beste methode is de kwaliteit en gebruikservaring van je website flink op te schroeven. Doe je dit niet, dan brengt dit de toekomst van je MFA website serieus in gevaar.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven