Lockdown: betekenis van dit woord

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Wat is de betekenis van lockdown? Dit woord heeft verschillende betekenissen, maar een lockdown in Nederland betekent dat alles op slot gaat. Dit gebeurt bij een grote virusuitbraak (pandemie). Nederland kent sinds het jaar 1900 drie pandemieën. Het coronavirus (COVID-19) is hier de laatste van en verantwoordelijk voor een lockdown.

Lockdown is een noodtoestand

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De letterlijke vertaling van lockdown is vergrendeling. Dat is ook precies wat er bij een lockdown gebeurt. Het gaat hier om een noodprotocol in tijden van gevaar/ dreiging.

Een lockdown is onder te verdelen in een gedeeltelijke en een totale lockdown. Bij een gedeeltelijke lockdown worden bepaalde gebouwen gesloten (vergrendeld). Dit zie je bij het coronavirus: vanaf 15 maart 2020 werden scholen, horecazaken en sportscholen gesloten.

Een lockdown kan zo ver gaan dat bijna alle winkels dicht moeten, uitgezonderd apotheken en supermarkten. Je mag alleen de straat op om boodschappen te doen, naar het werk te gaan of (soms) te sporten/ huisdieren uit te laten. Het gaat dan om een totale lockdown.

Over het woord lockdown

Je weet nu wat het woord lockdown betekent. Het zal je vast wel zijn opgevallen dat je dit woord overal op social media en in nieuwsberichten tegen komt. Is dit het meest populaire woord van 2020? Het woord coronavirus staat ongetwijfeld met stip op één.

Lockdown betekenis en schrijfwijze

Je was op zoek naar de betekenis van lockdown en bent op een website van een tekstschrijver uitgekomen. Kijk er dan ook niet vreemd van op dat ik het over de schrijfwijze ga hebben. Je schrijft het zo:

Lockdown

Verkeerde schrijfwijzen zijn: lokdown, lokdon of lockdoun.

Verschil tussen preventieve lockdown en noodvergrendeling

Misschien wist je het nog niet maar een lockdown is in veel gevallen preventief. Deze preventieve lockdown is bedoeld om de risico’s of gevaren zoveel mogelijk in te perken. Bij een noodvergrendeling gaat alles per direct op slot en mag niemand meer naar buiten. Het kan ook dat iedereen het getroffen gebied moet verlaten.

Bij een noodvergrendeling is er sprake van een absoluut gevaar, dat is bij een (preventieve) gedeeltelijke lockdown niet het geval!

Wat te doen tijdens een lockdown?

Hoe een lockdown eruitziet verschilt per regio, district of per land. Over het algemeen zullen de meeste gebouwen vergrendeld zijn of worden mensen beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Mocht je nu niet weten wat je tijdens een lockdown moet doen, want je zit tenslotte veel binnen, dan heb ik wel een idee voor jou. In dit artikel vind je 10 manieren om die saaie lockdown door te komen.

Nu je hier toch bent: teksten laten schrijven

Ik heb natuurlijk geen idee of je een ondernemer of een toevallige voorbijganger bent. Mocht je ondernemer zijn en je zit tijdens de lockdown thuis, kijk dan eens kritisch naar je toekomstplannen. Kan die website van jou niet beter of ben jij moeilijk online vindbaar?

Als SEO tekstschrijver help ik jou met een betere online vindbaarheid. Met SEO teksten trek je veel meer websitebezoekers. Vind je dit interessant, neem dan contact op. Na die verplichte lockdown kom je er sterker uit.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven