Linken naar andere sites kan slecht voor je SEO zijn

Inhoud. Hyperlinks. Autoriteit. Drie woorden die met elkaar samenhangen. Het is voor websites belangrijk om kwalitatieve backlinks te ontvangen. Maar wat doe je zelf? Link je ook naar andere websites?

Extern linken heeft invloed op je SEO. Soms een positieve invloed maar het kan ook heel nadelig uitpakken. Je verliest bezoekers, autoriteit, potentiële klanten en omzet. Ik heb het zelf ondervonden!

Intern linken, extern linken en backlinks

Op het gebied van hyperlinks zijn er drie mogelijkheden:

  1. Intern linken: linkjes die van de ene naar de andere pagina binnen je eigen website verwijzen
  2. Extern linken: linkjes die vanaf jouw pagina’s naar pagina’s buiten je website verwijzen
  3. Backlinks: inkomende linkjes waarbij andere websites naar jouw website verwijzen

Waar moet je voor kiezen? Wanneer je op je eigen website bezig bent dan heb je niks met backlinks te maken. Dit zijn namelijk inkomende linkjes en daar heb je op dit moment weinig invloed op. Dat vraagt ook om een andere aanpak dan intern- en extern linken.

Intern linken is altijd goed. Je verwijst je bezoekers van je ene naar je andere pagina door. Hiermee help je ze bij het vinden van de juiste informatie. Zoekmachines vinden dat ook fijn want zo weten ze welke pagina’s bij elkaar horen.

Extern linken oftewel linken naar andere sites wil ik apart te bespreken. Omdat dit heel slecht voor je SEO kan zijn.

Dit is linken naar andere sites

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De één doet het regelmatig en de ander is er bang voor: linken naar andere websites. Hierbij plaats je een hyperlink vanaf jouw website naar die van een ander. Dat kan een concurrent zijn, maar ook iemand die helemaal niet in jouw branche actief is.

Linken naar andere sites kan goed of verkeerd uitpakken. Ik laat je eerst zien waarom extern linken hartstikke slecht voor je SEO en autoriteit kan zijn.

Extern linken en de invloed op SEO

Je hoort alleen maar over de voordelen van externe links voor SEO. Weinig mensen staan erbij stil dat het ook ontzettend veel nadelen heeft. Maar dat vertellen marketeers of SEO tekstschrijvers je nooit! Ik vond het tijd worden om hier duidelijkheid over te geven. Daarom laat ik je 5 SEO-nadelen zien.

1. Je website wordt minder relevant

Sommigen plaatsen links naar sites die niet relevant zijn voor hun onderwerpen. Stel nu dat je een website over Italië hebt. Je bespreekt alles omtrent reizen naar Italië. In een van je blogs link je naar een website die over een Italiaans hondenras gaat. Dat lijkt jou wel relevant want misschien dat iemand tijdens zijn reis naar Italië met dit hondenras in contact komt.

Voor jou lijkt dit relevant maar voor zoekmachines niet. Misschien vinden je gebruikers het ook niet relevant. Dit gaat ten koste van je geloofwaardigheid. Bovendien kan je site hierdoor slechter gaan ranken. Naar onrelevante websites linken heeft dus zeker een negatieve invloed op je SEO-score.

2. Een hoge bounce rate

Iets wat veel mensen vergeten is dat externe linkjes leiden tot een hoger bounce rate. Dit betekent dat veel bezoekers na de eerste pagina je website verlaten. Kijk, wanneer je externe link opvalt of iets belooft dan zijn mensen sneller geneigd om hierop te klikken. Dat is natuurlijk goed maar niet wanneer je bezoekers naar een andere website leidt.

Een hoge bounce rate is altijd een negatief signaal voor zoekmachines. Ze hebben in de gaten dat bezoekers niet bereid zijn om je website te verkennen. De conclusie is dat je website niet interessant of niet relevant is. Dus: linken naar een andere website kan ervoor zorgen dat die van jou minder goed door zoekmachines wordt beoordeeld. Je merkt dat je langzaam in de zoekresultaten wegzakt.

3. Een slechte gebruikerservaring

Misschien verwijst de externe link naar een onveilige website. Jouw bezoekers krijgen te maken met malware of virussen. Maar het kan ook dat de webpagina waarnaar je verwijst niet meer bestaat. Je bezoeker komt dan op een lege pagina uit of krijgt een foutmelding te zien.

Wanneer je naar andere website verwijst is het heel belangrijk dat je de doelpagina regelmatig controleert. Dat is nu net het probleem wanneer je een website met duizenden pagina’s hebt. Begin maar eens alle externe linkjes te controleren. Grote kans dat je enkele van je bezoekers een slechte gebruikservaring biedt. Wat vinden ze niet leuk en zoekmachines ook niet. Hierdoor lever je op autoriteit in.

4. Je brengt je eigen website in gevaar

Het kan dat je naar slechte websites linkt. Van die websites die zich bezighouden met illegale activiteiten. Natuurlijk heb je van tevoren gecontroleerd naar welke webpagina je verwijst. Maar misschien is die website ondertussen opgeheven en door iemand anders overgenomen. Zo iemand kijkt naar welke URL’s verwezen wordt. Vervolgens plaatst hij hier content op.

Gaat het om illegale content of -activiteiten dan ben jij degene die hier (onbewust) naar verwijst. Zoekmachines kunnen zich hier boos om maken. Het gevolg is dat dit van invloed is op je rankings. Extern linken kan je eigen website in gevaar brengen.

5. Je geeft je autoriteit weg

Je hebt vast wel eens van PageRank gehoord. Dit is een oud Google algoritme waarbij de autoriteit van websites wordt beoordeeld. Vroeger ging het om zoveel mogelijk links ontvangen. Nu ook nog maar dan om kwalitatieve links.

Jouw website heeft een bepaalde autoriteit opgebouwd. Wanneer je naar een andere site linkt dan geef je iets van die autoriteit weg. Dat heeft op de andere website een positieve invloed. Maar op die van jou kan dit nadelig uitwerken.

Sommigen zeggen dat dit niet klopt. Maar ik heb het begin 2023 nog uitgetest. Ik beheer ruim 30 websites. Een van die websites, ik noem hem even MAMOETIE, had een hoge autoriteit maar ik wou hem wegdoen. Een mooi moment om ermee te testen.

Ik linkte een paar keer vanaf MAMOETIE naar een aantal van mijn andere sites. Na enkele weken scoorden die andere sites beter. Maar MAMOETIE ging steeds slechter ranken.

Ik geloofde het eerst niet. Dus haalde ik de linkjes weer weg. Wat gebeurde er toen? MAMOETIE ging weer beter scoren. Uiteindelijk moet ik toegeven dat wat ik enkele jaren geleden zei nog steeds waar is: door te linken naar andere sites geef je autoriteit weg. Iedereen die zegt dat dit niet waar is moet het zelf maar eens uitproberen. De risico’s zijn voor jezelf.

Nog enkele nadelen van extern linken

Buiten de invloed op SEO heeft extern linken nog wat nadelen. Hieronder komen er nog twee.

Je verliest aan geloofwaardigheid

Ik ben in Nederland een bekende SEO marketeer. Stel nu dat ik in mijn blogs zou linken naar andere marketeers. Hoe geloofwaardig ben ik zelf dan nog? Niet! Ik verwijs immers naar anderen binnen mijn vakgebied door. Het is een beetje hetzelfde als de MediaMarkt die zegt dat je beter bij Coolblue kunt gaan kijken.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat dit onzin is. Dat ik naar een concurrent zou kunnen verwijzen omdat deze een goed artikel heeft gepubliceerd. Dat klopt, zo denken wij. Maar zo denkt een groot deel van het publiek niet. Je moet je in de gedachtegang van het publiek verplaatsen, niet in die van jezelf.

Je verliest klanten en omzet

Nog een reden waarom ik niet naar concurrerende websites link. Het is slecht voor je klantenbestand en je omzet. Stel nu dat er een bezoeker op mijn website binnenkomt. Hij bekijkt mijn diensten maar twijfelt nog een beetje. Dus leest hij een van mijn blogs om mijn schrijfstijl te beoordelen. In die blog toon ik een artikel van een andere SEO tekstschrijver.

Nieuwsgierig klikt hij op de link en belandt op de website van mijn concurrent uit. Hij ziet dat die concurrent betere voorwaarden heeft of goedkoper is (al weet ik bijna zeker dat dit niet kan). Uiteindelijk besluit die bezoeker om diensten bij de concurrent af te nemen.

Moraal van het verhaal? Door naar concurrerende websites te linken verlies je klanten en omzet. Niet doen dus.

Tips om naar andere websites te linken

Het is niet altijd slecht om naar andere sites te linken. Wanneer dit nuttig is voor de bezoeker kun je het doen. Maak altijd een afweging tussen jouw autoriteit, die van de ander, de bounce rate, SEO, je geloofwaardigheid en je omzet.

Plaats alleen links die relevant zijn voor de inhoud op je website. Ze moeten bijdragen aan de inhoud en ook nuttig zijn voor je bezoekers. Wanneer je links plaatst die niet gerelateerd zijn aan je inhoud dan vermindert dit de autoriteit van je website.

Controleer ook altijd de kwaliteit van externe links. Kijk waar ze naartoe leiden. Bezoek deze webpagina af en toe zodat je zeker weet of de inhoud van die pagina nog steeds meerwaarde biedt.

Wees zelf actief met het plaatsen van externe links. Weet dat dit soort linkjes de aandacht van je eigen inhoud afleiden. Bedenk ook dat veel linkjes de laadsnelheid van de webpagina vertragingen, al zal dit verschil niet zo heel groot zijn.

15 tips om naar concurrenten te linken

Weet je zeker dat je externe links gaat plaatsen naar concurrenten? Ik heb een lijst samengesteld met de 15 beste tips om dit op de juiste manier aan te pakken.

  1. Kies concurrenten die relevant zijn voor je website of bedrijf
  2. Analyseer hun website met een SEO-tool
  3. Maak een lijst van blogartikelen of webpagina’s die relevant zijn voor je site
  4. Complimenteer concurrenten voor hun werk
  5. Bekijk welke pagina’s van je concurrent veel verkeer krijgen en link hiernaartoe
  6. Verwijs naar statistieken of onderzoeken van concurrenten waarmee je jouw eigen blogs kracht bijzet
  7. Link naar graphics die concurrenten hebben gepubliceerd
  8. Schrijf een gastblog voor de website van je concurrent
  9. Vraag de concurrent om zijn of haar expertise te delen, schrijf hier een artikel over en publiceer dit op zowel jouw website als die van de concurrent
  10. Stel een gezamenlijk project op en deel dit op beide websites
  11. Maak een persoonlijke connectie met je concurrent via social media
  12. Organiseer een wedstrijd waarbij bezoekers beide websites bekijken
  13. Vraag concurrenten of ze jouw inhoud willen beoordelen
  14. Promoot concurrenten op social media en vraag of ze hetzelfde willen doen
  15. Verstuur een persbericht naar de media met hierin een linkje naar je concurrent

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven