Linkbuilding bureau: bewaak je uitgaven

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een linkbuilding bureau inschakelen? Ga niet over één nacht ijs, mogelijk gooi je geld weg. Volgens de SEO richtlijnen van Google is linkbuilding niet toegestaan. Toch wordt het op grote schaal toegepast. Nuttig? Soms wel, maar het kan je website ook schade toebrengen.

Werkzaamheden van een linkbuilding bureau

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je komt zelden een linkbuilding bureau tegen dat niks anders dan linkbuilding doet. SEO bestaat namelijk uit verschillende technieken, waaronder ook het verzamelen van backlinks.

De kosten voor linkbuilding lopen heel erg uiteen. Er zijn bureaus die € 25 per maand vragen, maar je komt ook pakketten van meer dan € 100 per maand tegen.

Meer resultaten voor je bedrijf

Waarom zou je een linkbuilding bureau inschakelen? Vaak zal het bureau vermelden dat het meer resultaat voor je bedrijf oplevert. Wat klopt hier in de praktijk van? De resultaten van linkbuilding zijn heel wisselend zijn. Dit komt omdat Google niet echt van linkbuilding houdt. Kijk maar eens wat deze grote zoekmachine er zelf over zegt:

“Zorg dat andere sites een link naar uw site bevatten

De algoritmen van Google maken onderscheid tussen natuurlijke en onnatuurlijke links. Natuurlijke links naar uw site ontstaan vanuit de dynamische aard van internet, namelijk wanneer andere sites uw inhoud waardevol vinden en aannemen dat uw site dus waardevol zal zijn voor hun bezoekers. Onnatuurlijke links naar uw site zijn speciaal geplaatst om uw site populairder te laten lijken in de zoekmachines”.

Bron: https://support.google.com/webmasters/answer/40349?hl=nl

Feitelijk komt het erop neer dat je andere websites niet mag betalen om een backlink naar jouw website te plaatsen. Maar dat is wel wat met linkbuilding veel gebeurt!

De schade die een linkbuilding bureau kan veroorzaken

Soms zal een linkbuilding bureau vertellen dat betaalde backlinks verzamelen helemaal niet schadelijk is. De praktijk wijst anders uit. Een aantal zeer grote websites zijn dramatisch in de zoekresultaten weggezakt. Dit was het gevolg van het inkopen van (grote hoeveelheden) backlinks.

Hoe kan dit? Simpel, zo op het eerste oog werkt het inkopen of ruilen van backlinks prima. De website stijgt langzaam in de organische zoekresultaten. Vroeg of laat komt Google er toch achter en volgt er een handmatige actie. Dit betekent dat een medewerker van Google de website kritisch bekijkt en van hieruit bepaalt of de backlinks natuurlijk of onnatuurlijk zijn.

Hoge en lage kwaliteit backlinks

Er is uiteraard wel een verschil tussen hoge en lage kwaliteit backlinks. Wanneer je bijvoorbeeld een backlink vanuit een overheidswebsite kunt krijgen dan ben je helemaal de bom. Helaas zal een zichzelf respecterende website niet meewerken aan betaalde linkbuilding. Het zal een linkbuilding bureau echt niet lukken om dit soort hoge kwaliteit backlinks te krijgen.

Dan heb je nog de lage kwaliteit backlinks. In sommige gevallen is dit waar een bureau mee werkt. Backlinks kopen of ruilen gaat namelijk het makkelijkst via kleine of slecht scorende websites.

DA en PA

Vaak wordt beweerd dat backlinks van websites met een hogere DA en PA zeer kwalitatief zijn. Alweer onzin, want Google zelf heeft het nergens over DA (Domain Authority) of PA (Page Authority). Dit zijn termen die door SEO-specialisten zijn bedacht. Een hoge DA score zou je waardevolle backlinks opleveren. Dit komt omdat een website met een hoge DA score ook hoger in zoekmachines zou staan. Laten we dit eens in de praktijk bekijken.

Biancawalraven.nl

 • DA: 23
 • Maandelijks aantal bezoekers: 31.000
 • Aantal zoektermen in de top drie: 283

Vergelijker 1

 • DA: 60
 • Maandelijks aantal bezoekers: 15.000
 • Aantal zoektermen in de top drie: 49

Vergelijker 2

 • DA: 36
 • Maandelijks aantal bezoekers: 150
 • Aantal zoektermen in de top drie: 4

Gegevens afkomstig uit Ahrefs, augustus 2021

In bovenstaand overzicht zie je drie bedrijven die SEO diensten aanbieden. De namen van de twee vergelijkers zijn voor het gemak weggehaald, veel heersers zijn niet blij met dit soort reclame. Opvallend is dat de DA weinig zegt over het aantal zoektermen in de top drie en het aantal maandelijkse bezoekers. Staar je daarom niet blind op backlinks die afkomstig zijn van websites met een hoge DA of PA. Bekijk het totaalplaatje, daar heb je veel meer aan.

Kijk liever wat heb je oplevert

Wil je toch linkbuilding toepassen? Feitelijk zou je dit niet moeten doen. Zorg dat je kwalitatieve en vooral waardevolle content deelt. Andere websites komen die content vanzelf tegen. Wanneer ze hier waarde aan hechten dan ontvang je spontaan een backlink. Dat is wat Google met natuurlijke backlinks bedoelt.

Maar goed, wanneer je toch een linkbuilding bureau inschakelt dan let je op de volgende zaken:

 • Backlinks moeten relevant zijn (dezelfde branche of niche als jouw website)
 • De desbetreffende website wordt niet omgekocht voor het plaatsen van een backlink
 • De website moet genoeg maandelijkse bezoekers hebben

Zelf backlinks verzamelen

Heb je echt een linkbuilding bureau nodig? Niet altijd, backlinks verzamelen kun je namelijk heel goed zelf. Het is helemaal niet moeilijk om relevante websites te benaderen. Stuur een vriendelijke e-mail en laat zien welke content je deelt. Vraag of ze deze content interessant genoeg vinden om met hun bezoekers te delen.

Bied nooit geld of een ruilprogramma aan. Natuurlijk kun je de website hier sneller mee over de streep halen maar dit is niet de gedachte achter het verzamelen van backlinks.

Hoeveel tijd kost linkbuilding? Feitelijk niet zoveel. Stel een standaard e-mail op en verstuur deze wekelijks naar een aantal relevante websites. Zorg dat je de aanhef in de e-mail aanpast naar de ontvanger. Wanneer je deze methode van linkbuilding toepast ben je wekelijks ongeveer een kwartiertje kwijt. Hiermee kun je op maandbasis tot wel honderden euro’s besparen.

Geen tijd om zelf backlinks te verzamelen en liever gebruik maken van de diensten van een linkbuilding bureau? Neem hiervoor contact op, ik leg je graag meer uit over de werkwijze en kosten.

Wees voorzichtig met linkfarms

Er zijn veel websites waar je honderden backlinks kunt achterlaten. Dit soort websites noem je linkfarms. Sommige Linkbuilding bureaus maken hier gebruik van. Wees hier voorzichtig mee want linkfarms zijn ontzettend schadelijk voor je website. De linkfarm kan door Google worden afgeschaft waardoor je backlink niks meer waard is. Aan de andere kant kan ook jouw website schade oplopen. Bedenk dus goed wat je met je laatste backlink doet.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven