Linkbuilding België

Bijgewerkt: 25 mei 2023

Linkbuilding is een van de drie pijlers van SEO. Mits goed toegepast helpt dit naar een betere online vindbaarheid. Linkbuilding België is geschikt voor (Nederlandse) bedrijven die zich op de Belgische markt richten. Wil je de Belgische markt snel veroveren? Zorg dan voor een sterk linkprofiel.

Belgische linkbuilding versus Nederlandse linkbuilding

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Waarin verschilt Belgische linkbuilding van de Nederlandse techniek? Bij Belgische linkbuilding gaat het om het verzamelen van backlinks vanaf Belgische websites. Hierdoor kom je met je website hoger in Google.be.

Kijk je naar Nederlandse linkbuilding dan worden er backlinks verzameld die afkomstig zijn van Nederlandse websites. Soms is het lastig om te bepalen of een website Nederlands of Belgisch is. In principe kun je van de volgende zaken uitgaan:

  • .nl domeinextensie: Nederlandse markt
  • .be domein: Belgische markt
  • <html lang=“nl”>: Nederlands als standaardstel voor de website
  • <html lang=”nl-BE”>: Nederlands als standaard taal, gericht op de Belgische markt

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Het internet bestaat uit miljoenen webpagina’s. Veel van deze webpagina’s linken naar elkaar. Hiermee geven webpagina’s aan dat ze een bepaalde relatie met elkaar hebben. Voor zoekmachines is dit belangrijk. Ze volgen de linkjes en kunnen zo de samenhang tussen webpagina’s ontdekken.

Vroeger werd de ranking in de organische zoekresultaten bepaald aan de hand van backlinks. Wanneer een website veel backlinks ontving dan moest hij belangrijk zijn, en werd daarom hoog in de zoekresultaten geplaatst.

Marketeers maakten hier misbruik van. Uiteindelijk hebben zoekmachines besloten om niet alleen naar backlinks te kijken. Content is een van de grootste rankingfactoren. Maar ook de techniek achter een website speelt een belangrijke rol. Daarnaast wordt nog steeds naar de aanwezigheid van backlinks gekeken. Wel is het belangrijk dat deze backlinks relevant en van hoge kwaliteit zijn.

Zo werkt linkbuilding België

Je bent ze vast wel eens tegengekomen: de linkbuilding pakketten. Hierbij koop je voor enkele tientjes tot honderden euro’s een aantal backlinks. De marketeer regelt deze backlinks, zodat je hoger in Google verschijnt. Werkt dit echt? In veel gevallen niet. Goedkope linkbuilding pakketten bestaan vaak uit lage kwaliteit backlinks. Die brengen je website alleen maar schade toe.

Bij linkbuilding België moet je heel zorgvuldig te werk gaan. Dit betekent dat je een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Je weet met welke websites je zaken doet. Hierbij is het belangrijk dat je backlinks van relevante websites krijgt.

Stel dat je boekhoudpakketten aanbiedt. Dan heeft het geen zin om een backlink van een webshop in kinderkleding te ontvangen. Jullie websites hebben namelijk geen enkel verband met elkaar. Daarom zal Google dit soort backlinks als spam zien.

Iemand die boekhoudpakketten verkoopt is een backlink van een accountant of boekhouder ideaal. Hierbij geldt: hoe meer autoriteit de verwijzende website heeft, hoe beter. Een backlink vanaf e-boekhouden.nl zou helemaal geweldig zijn.

Backlinks vanuit België

Linkbuilding België draait dus enerzijds om het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Hierbij spelen autoriteit en relevantie een grote rol. Daarnaast gaat het om backlinks verkrijgen vanaf Belgische websites en webshops.

Dankzij Belgische linkbuilding kan een Nederlandse website hoger in Google.be verschijnen. Dit komt omdat Google ziet dat de Nederlandse website belangrijk kan zijn voor het Belgisch publiek.

Kun je ook zonder linkbuilding België hoog in google.be staan?

Het is niet zo dat backlinks uit België je garantie geven op een hoge positie in Google. Aan de andere kant heb je linkbuilding niet altijd nodig om hoog in Google.be te scoren. Nederlandstalige websites kunnen soms ontzettend hoog in de Belgische organische zoekresultaten staan, zonder dat ze aan linkbuilding doen. Dit heeft met content oftewel inhoud te maken.

Het is een feit dat Nederlandstalige websites ook geschikt zijn voor Belgische bezoekers. Nederlands is namelijk een van de drie standaardtalen in België. Natuurlijk bevat het ‘Vlaams’ wat andere uitdrukkingen, maar over het algemeen zijn ontzettend veel overeenkomsten.

Wanneer je met je Nederlandse website content deelt die geschikt is voor een breed publiek, en je gaat voor topkwaliteit, dan kun je in België flink opvallen.

Andersom zie je ook gebeuren: Belgische websites die hoog in de Nederlandse versie van Google scoren. Enerzijds heeft dit met kwalitatieve content te maken. Maar het kan ook dat de Belgische website aan Nederlandse linkbuilding heeft gedaan.

Linkbuilding + content = topscores

Sommige marketeers zeggen dat het alleen om linkbuilden draait. Anderen zweren bij content. De waarheid is dat het om een beetje van alles gaat. Natuurlijk blijft content het belangrijkst. Zonder content zien webpagina’s er namelijk ontzettend leeg uit.

Probeer altijd voor hoge kwaliteit content, in combinatie met linkbuilding te gaan. Maar let op, voorkom het inkopen van slechte kwaliteit backlinks. Doe ook nooit aan linkruil, of wees hier eerlijk over. Google wil weten waarom er crosslinking plaatsvindt.

Wanneer je zowel links linkbuilding als content marketing goed aanvaard om hier topscores mee te halen.

Tip: een natuurlijk opbouwen

De beste methode van linkbuilding België is het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel. Dit doe je eerst door kwalitatieve en interessante artikelen op je website te plaatsen. Zorg dat het publiek hiermee in aanraking komt. Plaats deelknoppen bij je artikelen, hiermee maak je het bezoekers makkelijk om je artikelen op social media te delen.

Gastbloggen is ook zeer geschikt voor het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel. Benader relevante websites en vraag of ze geïnteresseerd zijn in een artikel van jouw hand. Zorg dat er een linkje in het artikel staat, uiteraard verwijzend naar jouw website. Wil die andere website wel je gastblog maar geen backlink plaatsen? Dan is dit niet de geschikte partner om mee samen te werken.

Zorg dat je actief bent op social media. Plaats linkje naar je website in je bio (profiel). Deel interessante content en plaats af en toe een linkje naar een van je blogs (indien mogelijk).

Hulp bij linkbuilding België

Ben je op zoek naar backlinks vanuit België? Neem contact op, we werken samen met enkele mooie en autoritaire Belgische websites. Ook is het mogelijk om blogs of artikelen voor je website of als gastblog te laten schrijven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven