Uit het leven van een SEO-expert

Bijgewerkt: 9 oktober 2022

Altijd al nieuwsgierig geweest naar het leven van een SEO-expert? Hoe ziet een doodnormale werkdag er uit? Of je nu op zoek bent naar SEO-hulp of twijfelt over een carrièreswitch, loop mee met de SEO-expert/tekstschrijver van Nederland.

Wat ik mijn vrienden in de kroeg vertel

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


“He Bianca, bacootje?” Daar maak je me altijd blij mee: een Bacardi-cola. Dus daar zeg ik geen nee tegen. Vooral niet wanneer Maikel van Kefee Hatseflats (Venlo) hem maakt: naar mijn mening de beste baco die je je wensen kunt.

Genietend van mijn baco klopt een kennis mij op de schouder. “Wat doe jij ook alweer voor ‘n werk?” Ik drink het laatste restje Bacardi-cola op en vertel hem wat ik doe:

“Ik help websites om hoog in Google te komen. Dat doe ik door het maken van content en nog wat technieken, maar dat is heel ingewikkeld om uit te leggen. Hoe dan ook, ik heb er plezier in en ik ben ook nog eens goed in mijn werk. Zullen we nog een drankje doen?”

Wat ik écht doe

SEO of zoekmachineoptimalisatie, dat is mijn belangrijkste taak. Daar horen verschillende technieken bij zoals contentmarketing, linkbuilding en technische optimalisatie. Ik ben vooral een ster in het creëren van SEO content. Teksten die hoog in Google scoren, daar ben ik voor geboren.

Daarnaast richt ik me op social media marketing, gastbloggen, geef ik SEO-consultancy en begeleid startende SEO-tekstschrijvers in hun weg naar een mooie carrière.

Sommige taken besteed ik uit aan een van mijn partners. Bijvoorbeeld linkbuilding of webdesign. Het is niet dat het me aan kennis of skills ontbreekt, maar het zijn niet mijn meest favoriete taken. Technische optimalisatie en development zijn helemaal niet mijn dingetjes. Daar heb ik weinig kaas van gegeten, maar mijn zoon doet momenteel de ICT-opleiding dus ik hoop hem over een aantal jaar in mijn team te hebben.

Hoe ik dit aanpak

Je bent geen goede contentmaker wanneer je niet over creativiteit beschikt. Die creativiteit heb je ook nodig bij het onderzoeken van de markt, een concurrentieanalyse, de doelgroep bepalen en een SEO-strategie opzetten.

Voor mijn werkzaamheden heb ik een computer/laptop, een goede internetverbinding en wat koppen thee nodig. En vooral een rustige werkomgeving. Daarom werk ik vanuit mijn privékantoor: niemand die me hier onverwacht lastig valt. Dankzij mijn videodeurbel bepaal ik zelf voor wie ik de deur open doe.

Het vervelende voor klanten is dat mijn werktelefoon vaak uitstaat. Ik heb behoefte aan opperste concentratie.

Hoe ziet een standaard werkdag er voor mij uit?

  • Werkdag: dinsdag
  • Maand: oktober
  • Jaartal: 2022

07:00: je kunt het je bijna niet voorstellen maar ik zit al achter de laptop. Daar heb ik wel vaker last van, heel vroeg opstaan en dan al aan het werk gaan. Het voordeel hiervan is dat ik, wanneer ik om 5 uur ‘s ochtends begin, om 15:00 uur het werk erbij neer kan leggen. Maar goed, vandaag heb ik gekozen voor een redelijk normaal tijdstip.

Het eerste dat ik doe is het checken van e-mails. Want ja, ook ‘s avonds en ‘s nachts komen er e-mails binnen. Ik lees ze maar beantwoord ze nog niet. De spam haal ik er wel even tussenuit.

08:00: tussendoor van een ontbijt genoten, we moeten ook aan de innerlijke mens denken. De ochtend staat altijd in het teken van content en onderhoud voor/van eigen websites. Dat zijn de zakelijke website, zeker niet onbelangrijk, maar ook de affiliate websites. Schrijven en nog eens schrijven, afbeeldingen maken, oude content aanpassen en wat technische optimalisatie doorvoeren.

12:00: rond dit tijdstip staan er ongeveer 8 nieuwe blogs voor de eigen websites klaar. Ook zijn een aantal sites voorzien van een verbetering of update. Tijd voor een snack of een lunch, net waar de maag behoefte aan heeft.

12:30: de mails van gisteren, vannacht en vandaag zijn beantwoord. Sommige mails kan ik even niet beantwoorden, hiervoor moet ik eerst met een van mijn collega’s overleggen. Die ontvangen een mail met het probleem/de vraag. Ook heb ik een briefing voor een leerling-tekstschrijver opgesteld, zodat ze aan de slag kan met een nieuwe opdracht.

13:00: de middag bestaat uit het creëren van content voor opdrachtgevers, social media marketing en het overleggen met collega’s of partners. Gedurende 4 uurtjes creëer ik 4 tot 12 teksten of blogs (al naar gelang de lengte en onderwerp) voor opdrachtgevers en/of voer ik andere werkzaamheden uit.

17:00: einde van de werkdag. Theoretisch dan, want vaak volgt daarna toch nog een uurtje werk. Het is nu wel tijd om aandacht aan het gezin te besteden.

19:00: na het avondeten, lachen gieren en brullen met het gezin, een wandeling met de hond en aandacht voor de vogels nog een uurtje werken. Meestal bestaat dit werk uit een kort overleg met SEO-partners, wat teksten controleren of toch nog wat verbeteringen aan een van de eigen sites aanbrengen.

20:00: doei, tot morgen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven