Lange zinnen korter maken

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Lange zinnen op je website? Dit maakt een tekst onnodig ingewikkeld. Zelfs zakelijke teksten moeten lekker leesbaar zijn, het liefst op taalniveau B1/ B2. Lange zinnen korter maken is dan ook de eerste stap naar een goed leesbare tekst. Bovendien houden zoekmachines hier ook van, waardoor je gelijk beter in de organische zoekresultaten scoort.

Hoe lang moet een zin zijn?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er bestaan geen harde regels voor de lengte van een zin. Dat kan ook niet want elke zin is anders. Sommige zinnen bestaan uit twee woorden (goedemorgen allemaal) terwijl andere zinnen gemakkelijk 20 woorden kunnen bevatten.

Wil je het lekker leesbaar houden dan schrijf je zinnen van maximaal 15 woorden. à Voorgaande zin bestaat uit exact 14 woorden.

Is het erg wanneer een zin toch stiekem 16 of 17 woorden bevat? Nee hoor, dat is zeker geen ramp. Af en toe een lange zin in je tekst kan geen kwaad, maar wissel dit wel af met korte zinnen. Let op: lange zinnen is wat anders dan lange teksten.

Lange zinnen korter maken

Hoe weet je of je lange zinnen op je website of in een tekst hebt staan? Simpel, gewoon zelf de tekst kritisch doorlezen. Er is ook een tool waarmee je ziet hoeveel gemiddelde woorden per zin je gebruikt. Ga hiervoor naar de website woorden-tellen.nl, plak je tekst in het vak en druk op <enter>.

Bovenaan zie je het aantal woorden, karakters, zinnen en paragrafen. Maar nog belangrijker: je ziet het gemiddeld aantal woorden per zin. Ligt dit tussen de 10 en 15 dan hoef je aan de lengte van je zinnen niets te veranderen. Wanneer dit op 15 of hoger ligt dan is het beter om lange zinnen korter te maken.

Hoe werkt dat, lange zinnen korter maken? Hieronder enkele tips.

Tip 1: het belangrijkste vooraan

Voorkom een lange aanloop naar het uiteindelijke onderwerp. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld:

Omdat het die dag hard regende en hij een belangrijke afspraak had waarbij zijn pak niet nat mocht worden, haalde hij zijn nieuwe paraplu uit de kast.

Deze zin bestaat uit maar liefst 27 woorden. Wanneer je het belangrijkste vooraan zet kun je de zin in tweeën opdelen:

Hij haalde zijn nieuwe paraplu uit de kast. Het regende die dag hard en vanwege zijn belangrijke afspraak mocht zijn pak niet nat worden.

Van één zin hebben we nu twee zinnen gemaakt met in totaal 23 woorden. De eerste zin bestaat uit 8 woorden, de tweede uit 15 woorden. Dit leest een stuk prettiger. Probeer dus het belangrijkste woorden vooraan te zetten.

Tip 2: zet werkwoorden bij elkaar

Lange zinnen korter maken doe je door werkwoorden bij elkaar te houden. Een werkwoord is iets dat je doet: lopen, slapen maar ook kunnen, hebben en worden. Door werkwoorden dicht bij elkaar te zetten voorkom je lange zinnen. Hieronder weer een voorbeeld.

Hij heeft op die regenachtige dag waarbij zijn pak ondanks zijn paraplu helemaal nat werd een flinke verkoudheid opgelopen.

Deze zin bestaat uit 19 woorden en is veel te lang. Door de werkwoorden heeft en opgelopen dichter bij elkaar te zetten kun je de zin een stuk korter maken.

Hij heeft een verkoudheid opgelopen. Op die regenachtige dag werd zijn pak ondanks zijn paraplu helemaal nat.

Er staan nu twee zinnen met in totaal 17 woorden. Doordat de lange zin opgedeeld is in twee zinnen leest het een stuk prettiger.

Tip 3: geen opsommingen in een zin

Het is heel verleidelijk om opsommingen achter elkaar in een zin te plaatsen:

De symptomen van diabetes zijn veel dorst, vaak plassen, vermoeidheid, slecht genezende wondjes, kortademigheid, terugkerende infecties, pijn in de benen en last van de ogen.

Een lange zin van 25 woorden, ook dat kan veel korter. Maak bij opsommingen gebruik van lijstjes, dit leest veel rustiger. Bovendien is dit een stuk overzichtelijker:

Symptomen van diabetes

  • Veel dorst
  • Vaak plassen
  • Vermoeidheid
  • Slecht genezende wondjes
  • Kortademigheid
  • Terugkerende infecties
  • Pijn in de benen
  • Last van de ogen

Merk je zelf dat dit een stuk overzichtelijker is? Gebruik deze tip om lange zinnen korter te maken.

Tip 4: schrijf actief

Deze tip is oh zo belangrijk maar lastig toe te passen. Veel tekstschrijvers hebben hier namelijk moeite mee, waarom zou jij het dan goed doen? Actief schrijven betekent dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk vermijdt. Een hulpwerkwoord maakt je zin passief, het leest niet lekker en de zin wordt te lang.

Ondernemers kunnen een opleiding volgen en zullen hierdoor meer kennis opdoen.

Door de hulpwerkwoorden ‘kunnen’ en ‘zullen’ er tussenuit te laten komt de zin een stuk serieuzer over. Bovendien wordt de zin een beetje korter:

Ondernemers volgen een opleiding en doen hierdoor meer kennis op.

Tip 5: haal overbodige woorden eruit

Veel mensen gebruiken overbodige woorden. Door overbodige woorden eruit te halen maak je lange zinnen korter.

Het sneeuwt buiten wat op zich niet zo vreemd is want rond deze tijd van het jaar sneeuwt het wel vaker.

Hier zie je een hoop overbodige woorden staan. Bijvoorbeeld het woordje ‘buiten’. Logisch sneeuwt het buiten, heb je het al eens binnen zien sneeuwen? De woorden ‘op zich’ en ‘want’ kunnen er ook tussenuit. Vervolgens kun je ‘wel vaker’ vervangen voor ‘vaak’. Dan komt de zin er zo uit te zien:

Het sneeuwt wat niet zo vreemd is, rond deze tijd van het jaar sneeuwt het vaak.

De zin is van 21 woorden teruggegaan naar 16 woorden.

Tip 6: schakel een professional in

Durf hulp te vragen. Lange zinnen korter maken is namelijk niet zo eenvoudig. Wanneer je er echt niet uitkomt is het beter om een professional naar de tekst te laten kijken. Of om een geheel nieuwe tekst te laten schrijven, maar dan wel met perfecte zinnen.

Hulp nodig en hier zeker niet te veel voor betalen? Vraag informatie aan of stel je vraag.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven