Lange scheldwoorden en hoe je ze oprecht gebruikt

Bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een waarschuwing vooraf: ben je lichtgevoelig, dan moet je dit artikel zeker niet lezen. Waarom ik dan toch een artikel over lange scheldwoorden schrijf? Als tekstschrijver ben ik geïnteresseerd in de Nederlandse literatuur. En daar horen ‘nare bewoordingen’ nu eenmaal ook bij.

Hoe grof mag je als tekstschrijver zijn? Dat hangt een beetje van de doelstelling en doelgroep af. Maar ook waar de tekst gepubliceerd wordt. Of tegen wie je staat te schelden, en waarom.

Wist je trouwens dat Nederland het enige land ter wereld is dat met ziektes scheldt? Dit komt omdat we vroeger dachten dat veel ziekten door eigen schuld ontstonden. Maar goed, ik dwaal nu af want ik wil je de langste scheldwoorden in de Nederlandse taal laten zien.

Het meest gebruikte scheldwoord in Nederland

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


“Kut” en “slet”, het zijn de twee meest gebruikte scheldwoorden in Nederland. Niet alleen tijdens het spreken maar ook op social media. Opvallend is dat het hier om twee vrouwonvriendelijke scheldwoorden gaan. Maar waarom is dit eigenlijk? Vrouwen worden als kwetsbaar gezien. Er rust dan ook een groter taboe op het kwetsen van vrouwen. Dat verklaart mogelijk waarom vrouwonvriendelijke scheldwoorden populairder zijn.

Het is overigens niet zo dat vrouwen vaker het slachtoffer zijn van scheldpartijen. Vooral online zijn er een hoop grofgebekte dames die zich helemaal laten gaan.

Lange scheldwoorden zijn vaak grappig

Meestal zijn de langste scheldwoorden niet zo grof, maar eerder grappig. Een goed voorbeeld van een lang scheldwoord is paashaasschaamhaarverzamelaar. De betekenis van dit woord? Tja, iemand die het ‘verboden haar’ van de paashaas verzamelt. Niet echt kwetsend maar vooral grappig en het zet ook aan het denken.

Een ander populair lang scheldwoord is driedubbeluitdebaarmoedergeruktetepelbaviaan. Ook weer zo’n scheldwoord dat eigenlijk helemaal nergens op slaat. Een tepelbaviaan bestaat niet, en wanneer een baviaan uit de baarmoeder gerukt wordt dan spreek je van een keizersnede. Maar goed, je zocht naar lange scheldwoorden dus je hebt er alvast twee van mij. Wees er blij mee.

Een aantal scheldwoorden waar je misschien nog nooit van gehoord had

Nederlanders zijn vrij creatief in het bedenken van nieuwe scheldwoorden. Deze kwam ik onlangs tegen:

  • Soepkaak
  • Klapperkaak
  • Kaffer
  • Baklap
  • Perenkop
  • Lapoor
  • Kringspiermusketier
  • Stinkdeken
  • Haverkop

En misschien wel als klapper op de vuurpijl het scheldwoord dat een jeugdvriendin altijd zei: “aaj koffieboan”, Maastrichts voor ‘oude koffieboon’.

Waarom schelden zo goed is

Je vraagt je vast af waarom mensen en met name Nederlanders zo vaak schelden. Wanneer mensen boos of gefrustreerd zijn dan gebruiken ze vaak grove taal. Maar het kan ook een uiting van blijdschap zijn. Schelden hoeft niet direct een slechte gewoonte te zijn. Hardop schelden kan je prestaties verbeteren, zo blijkt uit een onderzoek uit 2018. Het voordeel van schelden is dat je hiermee stoom afblaast zonder dat dit direct van invloed is op de hartslag of bloeddruk.

En je kent vast wel het schelden of vloeken wanneer je met een hamer per ongeluk op je duim slaat, je kleine teen tegen de tafel stoot of je aan een hete pan verbrandt. Ongewild rollen de scheldwoorden uit je mond.

Pijn zorgt voor stress, en door te schelden ga je deze stress te lijf. Sterker nog, schelden vermindert de pijnprikkels. Die scheldwoorden kunnen je dus tijdelijk helpen.

Mag je scheldwoorden op social media gebruiken?

Veel mensen kunnen zich op social media maar moeilijk inhouden. Mag je eigenlijk wel op social media zoals Facebook, Instagram of Twitter schelden? Wanneer je er een sarcastische of ironische toon op nahoudt, dan is dit toegestaan. Schelden kan onder smaad en laster vallen. Wanneer je middels scheldwoorden iemands eer of goede naam aantast, dan is dit onrechtmatig.

Dit is wel een grijs gebied. In Nederland heb je vrijheid van meningsuiting, maar daar staat dus de bescherming van eer en goede naam tegenover. Daarom geldt: hoe grover de scheldpartij, hoe meer degene dit moet kunnen onderbouwen. Uiteindelijk kan aan schelden een straf vasthangen.

Grofgebekt zijn op je website

Dit gedeelte is voor iedereen met een eigen website of webshop.

“Aambeihaarwasser, je stinkt uit je bek als een beer uit zijn reet. Of als een ingeblikte pinguinscheet”. Je zal deze zin maar op je favoriete website tegengekomen. Is zoiets geoorloofd? Tja, wanneer het niet tegen jou persoonlijk is, en daar kan je op een website wel vanuit gaan, dan mag dit. Maar scheldwoorden kunnen wel aanstootgevend zijn.

Daarnaast komt een scheldpartij op een website niet zo professioneel over. Heeft de website iets te verkopen, zoals diensten, producten of een boodschap? Dan is het zeker niet verstandig om scheldwoorden als binnenkomer te gebruiken.

Toch zijn er veel websites die milde scheldwoorden gebruiken. Om mijn eigen website zitten hier en daar ook wat milde scheldwoorden verstopt. Bijvoorbeeld in het artikel  De herschrijven maakt geweldige teksten, waar ik het over ‘zeurkousen’ heb. Een mini scheldpartijtje benadrukt mijn gevoel over een bepaald onderwerp. Dit zorgt voor een persoonlijk tintje en verkleint de afstand tussen bezoeker en schrijver.

Dus: een beetje grof zijn op je website mag, maar houd het wel binnen de perken. Bedenk altijd dat iemand zich aangesproken kan voelen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven